keresés

2015. március 27., péntek

FONDJEGYZÉK - Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár fondjegyzékének közvetlen URL-je: http://www.milev.hu/fond-jegyzeacutek.html. A Toronyi Zsuzsa által készített MZSML fondjegyzék a magyarországi zsidóság írott emlékeit tartartalmazza.
A levéltári fondjegyzéket magába foglaló intézmény neve és URL-je:
Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár: http://www.milev.hu/




A MZSML fondjegyzékének nyitó oldala


Az oldal szerkesztője egy személyben Toronyi Zsuzsa, ami nem derül ki az oldalról.
Mind az intézmény, mind a fondjegyzék oldala fejlesztés alatt áll – ami nincs feltűntetve az oldalon –, így az a felhasználó, aki nem tud erről, könnyen rossz véleményt alkothat az oldal információszegény voltáról. Azt sem lehet tudni előre, hogy amikor elkészül az oldal milyen információkat fog tartalmazni. Az oldal létrehozásának dátumáról, történetéről, a szerzői jogi feltételekről, fejlesztési tervekről sem találunk információkat.

A fondjegyzék a főmenüből érhető el a Gyűjtemények címszó alatt található Levéltári gyűjteményen belül. A fondjegyzék a Nemzetközi Levéltári Tanács AToM rendszerével készült. A fondjegyzékbe feltöltött levéltári anyagokra lehetőség van név, hely, téma, a médium típusa, az archiváló intézmény neve, a feltöltés dátuma, a feltöltött dokumentum leírása és formátuma szerinti keresésre. A fondjegyzék oldala három nyelvet – angol, magyar, ivrit – ad meg információközvetítő nyelvként, de valójában tetszőlegesen egyszerre használja mindhárom nyelvet. A fondfőcsoportok és –alcsoportok rendjében szabatosan felsorolja a levéltár állományába felvett minden fondot, állagot. Az adott levéltári anyag rendezettségi állapotáról, rendezés alatt állásáról, néha őrzőhelyétől függően esetenként előfordulhat, hogy egy-egy fond, állag egésze vagy részlete átmenetileg nem kutatható.

A fondjegyzékben található dokumentumok tulajdonosairól, szerzőiről rövid ismertetést lehet olvasni, ha listázzuk az összes információt az általunk keresett dokumentumról. Maga az oldal HTML alapú. A szövegek és képek PDF illetve JPG formátumban érhetők el. A dokumentum metaadatairól a szöveg melletti baloldali sávban tájékozódhatunk. A kereső felületen megadják egy külön oldal URL-jét, amelyen keresztül hozzáférhetünk az eredeti dokumentumhoz is, amelyben a jobboldali csúszka segítségével lapozni is tudunk.



A levéltári fondjegyzéket magába foglaló intézmény neve és URL-je:
Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár: http://www.milev.hu/


A MZSML kezdő oldala

Az intézmény honlapja színes és változatos. Az intézménnyel kapcsolatos friss történésekről, eseményekről, programokról informálja a honlapra látogatókat. A gyűjteménybe feltöltött nagy felbontású képeket JPG formátumban lehet letölteni. A képek alatt információk találhatók: hol és mikor készült az adott kép, milyen eseményt ábrázol.

Saját Facebook oldallal is rendelkezik, aminek címe https://hu-hu.facebook.com/mzsml

A MZSML Facebook oldala

Az oldalt 2313-en kedvelnek eddig. Az oldalon megjelent közleményeket átlagosan 20-30 körül lájkolják, ez függ a megosztott hír aktuáljellegétől, fontosságától is. Kevés a kommentelés és a megosztás, ami talán azért is van, mert sok megosztás nem az intézménnyel kapcsolatos. Például aktuálpolitikai cikkeket oszt meg index.hu-ról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése