keresés

2015. március 26., csütörtök

Fortepan

Alapadatok a gyűjteményről:
Fortepan
URL: http://www.fortepan.hu/
Önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épülő online fotóarchívum, amely több ezer 20. századi képeket gyűjt és ingyenesen szolgáltat.
Létrehozás dátuma: 2010


Információszolgáltatás:
Szerkesztők: Aradi Alice, Baráth Endre, Gál László, Lajtai László, Négyesi Pál, Németh Tamás, Pálinkás Zsolt, Péter Gábor, Simon Gyula, Szepessy Ákos, Tamási Miklós, Varga János, Varga F. János
Adminisztrátor: Török András
Web: Guti Lajos, Sándor Dávid
Fordítás: Hegedűs Judit
- Nincsen székhelye és számlaszáma, mindenki önkéntesen dolgozik, és a felajánlásokból tartja el magát a szervezet, amely a váci Forte gyártól kölcsönözte a nevét.
- Nem túl informatív, rövid leírást találunk az oldallal kapcsolatos tudnivalókról, gyűjteményéről és a szolgáltatás igénybevételéről. A történetéről, digitalizálásról és a webes rendszer fejlesztéséről szinte nincs információ. A tulajdonosi szerkezet vagy a fenntartó helyett inkább a munkatársakról szóló információk találhatók rajta. A szerzői jogi feltételek kapcsán "minden kép Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható. Közléskor a képek forrását kérjük így adja meg: FOTO:FORTEPAN / X.Y. adományozó". Bővebb információk találhatók a fórumon és a Facebookos oldalon, ahol az oldallal kapcsolatos hírek is megtekinthetők.

Navigáció/struktúra/webdesign:
- A gyűjtemény honlapja egyszerű, nem több aloldalból épül fel, hanem egy főoldalból áll, amelyen időrendi sorrendben navigálni lehet a képek között a vízszintes, idővonalas csúszka segítségével.
- A képek alatt olyan információk találhatók, hogy hol és mikor készült az adott kép, milyen eseményt ábrázolt, mi történt akkor. Címkék is tartoznak hozzájuk, ezeket bárki hozzárendelheti, mely funkció megkönnyíti a keresést különböző témák alapján. Az oldal tetején kétféle keresőmező található: települések nevei, kulcsszavak, illetve szabadszavak alapján. Egyszerű regisztrálója és beléptetőrendszere van. Maga a felhasználó virtuálisan is gyűjtheti, rendszerezheti, listába rendezheti a képeket.

Kínált formátumok
- Csak JPG képi formátumban való letöltésre van lehetőség.
- Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
- Egységes és rendezett struktúrával rendelkezik a honlap. Minden kép alá kerülnek az évszámot, helyszínt mutató információk, illetve címkék.
- Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
- Regisztrálni lehet és a profil kialakítása csak abban mutatkozik, hogy a felhasználó által kiválasztott képek rendszerezhetők.
- A címkék bárki által hozzárendelhetők a képek alá (helyszín és téma szerint). Nem rendelkezik RSS-feeddel, sem testreszabhatósággal (kivéve ha a felhasználói fiókban a képek rendszerezéséről van szó). Az egyedi URL csak akkor jelenik meg, ha le szeretnénk tölteni a képet. Nincs lehetőség a hírlevélre való feliratkozásra, sem a testreszabhatóságra. A képek alá sem lehet kommentelni. Hozzászólni csak a fórumon lehetséges.

Közösségimédia-kompatibilitás
- Saját Facebook oldallal is rendelkezik: https://www.facebook.com/FortepanArchivum?fref=ts
- A Facebook oldalon és a fórumon további információk, hírek, újdonságok olvashatók. A felhasználók kommentelhetnek ezeken az oldalakon. E-maileket lehet küldeni a szerkesztőségnek. A honlap nem teljesen kompatibilis a Facebookkal, mintha nem erre a kialakításra tervezték volna.
- Jelenleg a Facebook követőinek száma több mint 11 ezer. A lájkolóinak száma nem túl kiemelkedő, valahol 20-120 körül mozog átlagosan, és csak néhányan kommentelnek. A képek megosztóinak a száma néhánytól több mint húszig tart átlagosan. Ha valami rendkívüli eset történik a szervezet életében, akkor több mint harmincra rúg a hozzászólók száma, a megosztás aktivitása pedig több százas nagyságrendű.


A gyűjtemény főoldala:




A gyűjtemény fóruma:




A gyűjtemény navigálása:




A gyűjtemény Facebook oldala:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése