keresés

2015. március 26., csütörtök

Örkény István honlapja

Alapadatok a gyűjteményről
Örkény István honlapja
http://orkenyistvan.hu/
Egy neves magyar írónk, Örkény István életrajzával és bibliográfiájával kapcsolatos honlap.
Létrehozás dátuma: 2009
Az OSZK a honlap tulajdonosa, illetve fenntartója.
A Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) és Palatinus Kiadó támogatásával jött létre.

Információszolgáltatás
- Találunk leírást arról, hogy azért jött létre a honlap, hogy az író születésének a 100. évfordulójának méltó megünnepléséhez készülhessenek. Információkat közölnek a közeledő Örkény rendezvényekről, programokról, ami 2012-ben került sorra.
- Híreket és pályázatokat is olvashatunk, amelyek már nem aktuálisak. A legutolsó bejegyzés 2014. szeptemberében történt.
- A tulajdonosról és fenntartóról szóló információk a logóra kattintva a saját honlapjára eljutva találhatók, illetve a honlap jobb alsó sarokban található kapcsolódó oldalak hivatkozásban.
- A gyűjtemény magába foglalja a bibliográfiát, képes galériát, író hangfelvételeit és műveinek a színházi előadásait.
- Nem utolsósorban Örkény István életrajza és önéletrajza is olvasható.
- Az impresszumban megtekinthetők a szerkesztők, digitalizálók, honlapkészítők és egyéb munkatársak név szerinti felsorolása, illetve feladatköre.

Navigáció/struktúra/webdesign
- A struktúrája és dizájnja a régi webes korszakot idézi. Nem túl látványos és kevéssé érdekfeszítő külsővel rendelkező honlap. Nagyon is látszik, hogy a hagyományos HTML kódolással készült. Azt az érzést sugallja az ember számára, hogy mára már elavu
- A bal oldali menüpontokkal lehet navigálni, illetve a bal alsó sarokban lévő egyszerű keresőmezőt is lehet használni.
- A honlapnak van még angol nyelvű változata is.
- A fenntartóhoz a főoldalon található logó formájában megjelenő link, illetve a jobb alsó sarokban található kapcsolódó oldalak hivatkozása segítségével el lehet jutni.
- A galériás aloldalon a képek navigálása viszont újszerűbb. Látszik, hogy javascripttel készült, avagy az oldal elé bukkan és a nyilak segítségével balra vagy jobbra lehet lapozni.
- A hangfelvételek gyűjteményében listaszerűen felsorolódnak a tételek és e mellett a bal oldalon a lejátszás gombbal el lehet indítani, vagy megállítani, ezen kívül semmi más műveletet nem lehet elvégezni.

Kínált formátumok
- Hivatalosan nem lehet megállapítani, hogy milyen formátumúak a fájlok. Látszik rajtuk, hogy úgy tették nyilvánossá a gyűjteményt, hogy ne lehessen letölteni sem a képeket, sem a hangfájlokat.
- A honlapról még első látásra is megállapítható, hogy HTML kódolással készült.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A főoldal keretén belül a frame-s megoldással navigálhatók az aloldalak, amelyek között a bal oldali menüpontokkal lehet váltani. E tekintetben egységesnek tekinthető a honlap, szerkezetében aligha van változékonyság.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Szó sincs web kettes rendszerről és annak interaktivitásáról, mivel ódivatú, hagyományos HTML kódolással épült fel. Így nincs mód sem regisztrálásra, sem testreszabhatóságra, sem kommentelésre, sem közösségi közreműködésre, sem hírlevélre való feliratkozásra.

Közösségimédia-kompatibilitás
- Egyáltalán nem kompatibilis semmilyen közösségi médiával.
- Nincs saját Facebook oldala sem.
- Nem követhetők sem a bejegyzések, sem a fotók semmilyen közösségi portálon és nem a honlap segíti a megosztást beágyazott paranccsal.


A gyűjtemény belépőoldala:




A gyűjtemény főoldala:




A gyűjtemény képgalériája:




A gyűjtemény hangfelvételei:




A gyűjtemény keresőjének a találati listája:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése