keresés

2015. április 19., vasárnap

Holmi folyóirat

Holmi archívum
Alapadatok a gyűjteményről 
A Holmi folyóirat archívum a Réz Pál által szerkesztett, 2014-ben megszűnt irodalmi folyóirat összes számát tartalmazza (1989-2014) digitalizálva. Az igen szűkszavú bemutatkozó rész semmit sem árul el a fenntartóról, innen csak azt lehet megtudni, hogy az 1989-1991. évi számok digitalizálásának támogatója a Nemzeti Kultúrális Alap, illetve hogy a pejk webdesign tervezte az oldalt 2005-ben, a pejk webdesign oldalra kattintva viszont egy másik Holmi archívum jelenik meg, mely csak a 2004-2006-ig terjedő évfolyamokat tartalmazza.


Navigáció, struktúra, webdesign illetve a kínált formátumok
A minimalista webdesign nem sokat változott 2005 óta, egy az egyben a 90-es éveket idézi. Semmiféle díszítést nem találunk, csak a "csupasz" menüt, igazi nyitóooldal sincs. Ezért viszont kárpótol az, hogy az összes évfolyam megtalálalható letölthető pdf és a Holmi oldalán olvasható html formátumban is.
A cikkek között böngészhetünk kategóriák szerint (A Holmi postájából, Búcsú a Holmitól, Figyelő, Fordítás, Levelezés, Napló, Nekrológ, Próza, Tanulmány, Vers, Visszaemlékezés, Vita), illetve kereshetünk is. Az egyszerű keresésnél csak a címben lehet keresni, míg az összetett keresés során cím, kategória, szerző, dátum (tól-ig) szerint. A találati lista kevés metaadatot, csupán a megjelenés idejét, a szerző nevét és a mű címét közli.
Kiemelnék még ét további menüpontot, az egyik a Repertórium, azaz tartalomjegyzék tár, a másik pedig a Lexikon, mely egy bekezdésnyi, rövid ismertetést ad az "újdonsült" Holmi-szerzőkről.

Web 2.0 eszközrendszer és közösségimédia-kompatibilitás
Nemcsak a design, a tartalomszolgáltatás se ér fel a web 2.0-es szintre, így az RSS feed, a hírlevél és a testeszabhatóság is hiányzik, a Facebook modult (like gomb, megosztás, kommentelést) pedig jobb, ha elfelejtjük.

gyűjtemény nyitólap: 












keresési felület:

Tételek listázva:

Tétel+adatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése