keresés

2015. május 17., vasárnap

A Habsburg Birodalom Történelmi Térképei

Alapadatok a gyűjteményről:
- megnevezés: A Habsburg Birodalom Történelmi Térképei
- a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://mapire.eu/hu/
- a gyűjtemény definitív, rövid leírása: Több intézmény együttműködésével készült adatbázis, melynek célja a Habsburg Birodalom történelmi térképeinek összegyűjtése és modern térinformatikai eszközökkel való megjelenításe: modern térképekkel (pl. Google Maps) összhangban vagy akár három dimenzióban. A gyűjtemény gerincét a három katonai felmérés térképanyaga adja.
- tulajdonos: ARCANUM Adatbázis Kft
- a magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je:
- egyéb cég/intézmény/személy: Osztrák Állami Levéltár (Österreichisches Staatsarchiv), Magyar Nemzeti Levéltár, Horvát Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék


Screenshots/képernyőkép

- gyűjtemény nyitólap:


- keresési felület:




Információszolgáltatás:

A honlap „Rólunk” menüpontja röviden ismerteti a projektet, így bemutatja a gyűjteményt, ejt pár szót annak történetéről, valamint felsorolja a fentebb említett szervezeteket, melyek a honlap létrejöttét elősegítettél. Közvetlen link vezet az Osztrák Állami Levéltár illetve az Arcanum honlapjaira. Az impresszum tartalmazza a copyright tulajdonosokat, a főoldalon pedig térképek, reprodukciók rendelhetőek a cégtől. Magáról a fejlesztésről és a digitalizálásról mindössze annyi derül ki, hogy az Arcanum végezte el, további tervek nincsenek megosztva, ám a honlap és az adatbázis befejezettnek tűnik. Ennélfogva sem blog, sem hírek nem elérhetőek, s ha vannak is, azok feltehetően az Arcanum fő honlapjára kerülnek majd ki.

A honlap használatáról (tételtípusok, formátumok, navigáció, keresési lehetőségek) sincs útmutató, ám a keresőfelület egyszerű és egyértelmű, összetettebb keresési folyamatokra nem ad lehetőséget, működése megegyezik a mai online térképszolgáltatásokéval.

Navigáció/struktúra/webdesign:

A két fő létrehozó (az Osztrák Állami Levéltár illetve az Arcanum) honlapjára közvetlen link vezet, melyek a Mapire bármely aloldaláról láthatóak, elérhetőek. A többi intézmény honlapja a főoldalról érhető el. A gyűjtemény belső felépítése egyszerű, a letisztult nyitóoldalról vezetnek a linkek a különféle térképkategóriákhoz. Semmilyen segédlet, továbbkeresés, szűrés-szűkítés nincs azonban az opciók között, az adatbázis az interneten megszokott térképalkalmazásokhoz hasonlóan kizárólag földrajzi paraméterekkel működik.


Kínált formátumok

- szöveges (pl. Budapest régi térképei)
- képi: térkép

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Minden térkép térinformatikai eszközökkel felszerelt, georeferált. Szinkronizálható a mai online térképszolgáltatásokkal: Google Maps, Google Earth, OpenStreetMap. Hagyományos katalóguscédulát vagy egyéb metaadatolást nem alkalmaztak.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

- RSS feed
- Google Maps és Google Earth szolgáltatással összehangolva képes mindarra, amire ezek a szolgáltatások, önmagában azonban nem.
Egyéb webkettes/közösségi eszközrendszer (profil, testreszabás, kommentelés, címkézés stb.) nem elérhető.

Közösségimédia-kompatibilitás

- A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t? Igen
- Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal? Igen, Facebook-ajánlás/megosztás.
- Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala? Nincs.
- Van-e a magábafoglaló intézménynek Facebook oldala? Van, az ArcanumAdatbázis Kiadónak.
- Ha van, megjelennek-e a gyűjtemény tételei megosztásaik alapjaként? Nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése