keresés

2015. május 19., kedd

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma
http://mtda.hu/

Alapadatok a gyűjteményről
A projekt 2003-ban indult. Könyveit 2007 végéig a FSZEK honlapjáról keresztül lehetett elérni, majd 2008 elején az MTDA önálló portállá alakult. Évente 300-350 könyvvel gyarapszik, körülbelül 60 000 oldal terjedelemben.
Az mtd@ egy olyan megánkezdeményezésű projekt,, amely céljául tűzte ki a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárását. Az archívumban elsősorban az adott korszak társadalomtudományi gondolkodásának neves képviselő jelennek meg munkáikkal vagy akik az adott korszak valamely szellemi irányzatát markánsan képviselik. Törekszik a korszak folyóirat- és könyvanyagának feltárására.
Fenntartó/szerkesztő: Dr. Reisz László



Screenshots/képernyőkép
Gyűjtemény nyitólap



Keresési felület
Keresni a főoldalon tudunk betűk szerinti kattintással.

Tételek listázása



Az adatok nem kerülnek feltüntetésre. A dokumentumot kiválasztva a pdf formátum nyílik meg.

Információszolgáltatás

Az archívum törekszik arra, hogy megfeleljen a hatályos (szerzői) jogi szabályozásnak, ezért lehetőség szerint a 70 évnél régebben meghalt személyek publikációit tartalmazza. 
Viszonylag hosszú leírást találunk az Ismertetés menüpont alatt, az achívum céljáról, felhasználási feltételeiről és használatáról.

Navigáció, formátumok, leírás
Külön keresési felület nincs, az abc betűire kattintva először a művek jelennek meg betürendben, majd a szerzők, amikre ha rákattintunk, rögtön a pdf fájl jelenik meg, melyben lehetőség van szövegszerű keresésre. Szűkíteni nem tudunk és katalóguscédula szerinti információkat sem találunk. Viszont találunk külön cikktárat, szerzők szerinti betűrendben és témacsoportok szerint is böngészhetünk.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás, közösségi média
Az Archívum megtalálható Facebook-on, de csak zárt csoportként, így ha nem csatlakozunk, nem látjuk az aktivitásukat. Beágyazott linkeken közvetlenül elérhető a Youtube, a Wikipedia, a Metapedia és a Facebook.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése