keresés

2015. május 18., hétfő

Videotorium

Alapadatok:
Megnevezés: Videotorium
Létrehozás dátuma: 2010 júniusa
Fenntartó intézmény: Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Nyitólap: http://videotorium.hu/


Leírás: A Videotorium a felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott videó/audió megosztó portál, amely helyet és professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben készített videó-tartalom számára.

Közreműködő intézmények:
  • Monguz Kft.: metaadat-modell és könyvtár-informatikai részletek kidolgozása, OAI-PMH Interfész elkészítése
  • BME OMIKK: az intézmény által karbantartott és fejlesztett Ortelius tezaurusz képezi a Videotórium tudományterületi osztályozásának alapját.
  • Kongresszusi Könyvtár: a Videotóriumba feltöltött dokumentumok tartalmi feltáráshoz használt LCSH tezaurusz kidolgozója.
  • Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár: az LCSH tezaurusz magyar fordítása.

Intézmények, melyek nagyban hozzájárultak a gyűjtemény bővüléséhez:
  • Eszterházy Károly Főiskola
  • Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány
  • Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ
  • Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Széchenyi István Egyetem 

Információszolgáltatás

A gyűjteményről, annak történetéről, a fenntartóról, a webes rendszer fejlesztéséről és a tételek összetételéről, típusairól

A Videotórium digitalizációs tevékenységéről, a metaadatolásról és az adattípusokról: 

Információ a NIIF Intézet munkatársairól

A Gyűjteménnyel kapcsolatos újdonságok a Videotórium nyitóoldalán található Hírek rovatban kerülnek közlésre.


Navigáció és struktúra

A  fenntartó intézmény és a gyűjtemény kölcsönösen hivatkoznak egymásra. A NIIF weboldalára mutató hivatkozás megtalálható Videotórium Magunkról rovatában. A NIIF weboldalán a Videotórium oldalára mutató hivatkozás a Szolgáltatások menüponton belül a Kollaborációs szolgáltatások csoportban található meg.

Viszony a fenntartó intézményhez 

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet az országos NIIF Program keretében országos számítógép-hálózati infrastruktúrát biztosít a magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára, illetve erre épülő szuperszámítástechnikai, adattárolási, kommunikációs, információs és kollaborációs szolgáltatásokat. A Videotórium a kollaborációs szolgáltatások körébe tartozik; elsősorban azzal a céllal készült, hogy segítséget nyújtson a felsőoktatási szereplők (hallgatók, oktatók) és a kutatási és közgyűjteményi közösség felhasználói számára, de bárki használhatja tanulásra vagy éppen szórakozásra.

A gyűjtemény felépítése

A gyűjtemény nyitóoldaláról számos lehetőségünk van a videókhoz való hozzáféréshez; használhatjuk a jobb felső sarokban található egyszerű, illetve összetett keresés lehetőségeket, vagy a menüsorban kiválaszthatjuk a Kategóriák menüpontot, melyben a videók témakörök szerint csoportosítva jelennek meg. A Csatornák, menüpont alatt az oldalon indított egyes csatornákhoz tartozó felvételeket, míg az Ajánló menüpont alatt az oldalon kiemelt, ajánlott felvételeket tekinthetjük meg. Lehetőség van emellett élő közvetítések megtekintésére is: az Élő közvetítések menüpont alatt található időbeosztásban megtalálhatjuk, milyen időpontban kerülnek megosztásra az egyes előadások.


A gyűjtemény nyitóoldala


Keresési felület

Az oldalon lehetőség van egyszerű és összetett keresésre, illetve a videók tematikus bontásban való megtekintésére. Az összetett keresésnél címre, illetve leírásra kereshetünk; emellett szűkíthetünk a feltöltő intézményre, a feltöltés és a létrehozás dátumára, tudományterületre, illetve a közreműködő személyek vagy intézmények nevére és díjaira. Emellett lehetőség van keresésre a szabad tárgyszavakban és a  Library of Congress Subject Heading tárgyszavakban is. A keresési mezők mellett magyarázó szövegek segítik a mezők funkciójának megértését, és ezáltal a hatékonyabb keresést.




Találati lista

A keresés eredményéül kapott lapozható találati lista elemei egy nézőképet, a videó címét, a feltöltő nevét, a videóban szereplő előadók nevét, a felvétel dátumát, illetve a megtekintések számával és a videó felhasználók által való értékelésével kapcsolatos adatokat tartalmazzák. Amennyiben a feltöltők csatolták a videóhoz az előadáshoz tartozó slide-ok listáját, úgy ezek is megjelennek az adott videó előképe mellet a találati listában. Maga a lista rendezhető idő, népszerűség, az értékelés szintje, illetve a hozzászólások száma szerint. A lista felett megjelenik, hogy az adott tételek mely kategóriákban szerepelnek; itt az adott kategóriákba tartozó többi tételre is rákereshetünk.



A találati lista


 

A lista egy tétele



Kínált formátumok 

A Videotórium adatbázisába feltöltött videók formátum a következő lehet: avi, mpeg-1,flv, f4v, m4v, mp3, wma/wmw. Lehetőség van továbbá arra is, hogy a videóban elhangzott előadás slide-jait a videóhoz csatolják; ezek ppt, adp/sxi, illetve pdd formátumúak lehetnek.


Meta-adatolás

A Videotórium metaadat-rendszere lehetőséget a magyar nyelvű adatok mellett azok angol változatának megadására is. A feltöltött videókat leíró metaadatok négy csoportra oszthatók: az alaplaírásra, a Tudományterületi besorolásra,a tartalmi leírásra, illetve a címkékre. Az alapleírás a következő adatokat tartalmazza:

  • Az előadás eredeti nyelve 
  • Eredeti cím
  • Angol cím
  • Eredeti alcím
  • Angol alcím
  • Felvétel ideje
  • Felvétel hossza
  • Leírás
  • Szerzői joggal kapcsolatos megjegyzés
  • Technikai megjegyzés
  • Közreműködők

Ezek közül néhány mező megadása kötelező (mint például az előadás eredeti címe), míg mások opcionálisak (például a technikai megjegyzés).

A tudományterületi besorolás minden esetben kötelező. Az adott tudományterülettel kapcsolatos kifejezés megadására használható az Ortelius Tezaurusz, az EU kutatási projektek osztályozása, illetve a hazai projektek besorolásai is; a visszakeresés alkalmával a rendszer a magyar és angol nyelvű tárgyszavakat is figyelembe veszi. 

A tartalmi leírás nem kötelező, de könnyítheti az egyes tételek visszakeresését. A tartalmi leítás adatelemei a LCSH-ból, illetve ennek DE Nemzeti és Egyetemi könyvtár által magyarított adaptációjából származnak. 

A címkék/ vagy tag-ek a felhasználók által hozzáadható, opcionális adatelemek.




Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A Videotorium rendelkezik saját hírlevéllel, mely a gyűjteménnyel kapcsolatos aktuális újdonságokról és fejlesztésekről tudósítja a feliratkozókat. A hírlevélre való feliratkozásra az oldalon történő regisztráció közben, illetve után van lehetőség. A regisztrációt (vagy a  Facebook belépést) a felhasználó követően kommentálhatja az előadásokat, értékelheti őket, iletve saját, személyes gyűjteményt hozhat létre. 

Regisztráció 



Közösségimédia-kompatibilitás

A gyűjtemény egyes tételei a megnyitáskor rendelkeznek megosztható, saját URL-lel. Emellett lehetőség van a tételek más oldalakon történő beágyazására, illetve a Megosztás gomb segítségével megoszthatjuk őket e-mailben, Facebook-on, Twitteren, MySpace-en, és számos más közösségi oldalon is. 

A Videotórium rendelkezik saját Facebook-oldallal is. Az oldalt jelen pillanatban 1034-en kedvelik. Új bejegyzés már december óta nem került fel; általánosságban véve előfordul, hogy hónapokig nincs új bejegyzés, míg más hónapokban 4-5 bejegyzés jelenik meg az oldalon.  






A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szintén jelen van a Facebook-onAz intézet oldalát jelenleg 40-en kedvelik, bejegyzéseket egyáltalán nem tartalmaz. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése