keresés

2015. május 20., szerda

Egyél, igyál, olvass!



Ha valaki megkérdezi tőlem, szeretek e itt élni, a válaszom legtöbbször annyiban merül ki: Igen. Most jól érzem Budapesten magam, szeretem a várost. Semmi több. Kedves mosoly, majd jöhet a következő kérdés, téma lezárva. Nem térek ki arra, hogy mit szeretek a városban, pedig számtalan oka van. Szeretem, mert szeretem….
… a folyamatosan nyüzsgő város zaját;
… a csendet, ha magányra vágyom;
… az impozáns épületek, a beszédes “falfirkákat”.
… azt, hogy itt mindig történik valami. Egyik héten új kiállítás nyílik, másik héten egy érdekes előadást hallgathatok meg. Mozi, színház, koncertek.
Mi köze ennek a címhez? Jogosan teszi fel a kérdést a kedves Olvasó.
Hát az, hogy bejegyzésemben olyan kávézókról és éttermekről írok, melyek valamilyen formában összekapcsolódnak a könyvekkel és az irodalommal. Jaj, hogy ezt kihagytam a felsorolásból? A kávé és a könyv.
Szerettem a kávét és a könyveket, és természetesen Budapesten ezt több helyen, egy helyen is megkaphatom.

“Nyugodt környezet és grandiózus tér vár az Andrássy úton, a belváros szívében, ahol délutánonként élő zene mellett fogyaszthatjuk el kávénkat vagy süteményünket.” - olvasom az Alexandra Bookcafe-ról a WeLoveBudapest oldalán. Felkeltette az érdeklődésem, tovább olvasom a leírást: “Ez a XIX. században kaszinóként, később a város első igazi nagyáruházaként működő épület jelenleg egy hatalmas könyváruháznak ad otthont.”  - XIX. századi kaszinó...BA-s szakdolgozatomban, a Kaszinó könyvtárakról is írok. Egyre jobban tetszik ez a kávézó.
“Az itt található Alexandra kávézót a fényűző enteriőr és a könyvesbolti hangulat teszi különlegessé. A gyönyörű Lotz terem ideális és bejáratott rendezvényhelyszín.”
Könyvek és kávé. Már ez is elég lenne, de ebben az esetben a  gyönyörű épület és  a patinás pompa is arra csábít, hogy látogassak el ide.


Az otthonomtól nem messze, a Klauzál térnél, egészen pontosan a Dob utca 45-ös szám alatt pár hónapja nyílt meg a Könyvbár. Nem gondoltam volna, hogy a “bulinegyed “ közepén, ahol egymást érik a különböző vendéglátós egységek lehet még valami újat kitalálni. Mármint nem a dizájnra gondolok, abban mindig lehet valami olyat csinálni, ami egyedi.
Ennek a  helynek az az érdekessége, hogy hetente újul meg az étlap. Ez meg mit jelent? Hát azt, hogy minden héten egy előre kiválasztott könyvhöz igazítják a menüjüket. A folyamatosan frissülő kínálat mellett természetesen állandó ételek is helyet kapnak az étlapon. Zseniális ötlet, szeretem az ilyen kreatív megoldásokat.

Mi a közös a Gdansk Könyvesbolt és büfé és a Massolit Books&Café között? Természetesen azon kívül, hogy mindkettőben lehet kapni könyvet is és kávét is? Mindkét hely egy-egy kultúrsarok.
Egy mondatban összefoglalva a Gdansk Könyvesbolt és büfé nem más, mint “egy falatnyi Lengyelország.” Ebben a hangulatos kis üzletben, a lengyel étel- és italkülönlegességek mellett megismerkedhetünk a lengyel kultúrával is. A Massolit Books & Café-ban pedig többek közt az orosz nyelvű szépirodalom világába nyerhetünk betekintést.
További közös vonás, hogy mindkét helyen új és használt köteteket is találunk. Különleges, ritkaságokra is rábukkanhatunk, érdemes időként visszatérni ezekre a helyekre, hiszen nagyon érdekes és értékes kincseket lelhetünk. Ja, és ne feledkezzünk meg a finom kávéról sem.




Az egyik kedvencem a  Kelet Kávézó és Galéria. Tökéletes. “A falakon elhelyezett 5-6000 kötetet egy kisebb könyvtár is megirigyelné. A polcok egyrészt jól néznek ki, másrészt aki hoz egy cserekönyvet, már viheti is a kinézett példányt, így a "kínálat" napról napra változik. - írják a WeLoveBudapest-en róluk. Egyszerűen elvarázsol a hangulata. Csodálatos.




A sort a The Donut Library-vel zárom. Ezt a helyet is leginkább a hangulata miatt kedvelem, bár teljesen más az atmoszférája, mint a fentebb említett Kelet Kávézónak. Itt az üzlet nevében szerepel ugyan a könyvtár elnevezés, valójában mégsincs köze ennek a fánkcsodákat árusító üzletnek a könyvtárhoz. 
Színes, trendi külsőbe öltöztetett fánkok egy hangulatos, színes, trendi helyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése