keresés

2015. május 5., kedd

Evangélikus Digitális Tár

Evangélikus Digitális Tár
http://library.hungaricana.hu/hu/collection/evangelikus_digitalis_tar/

Ez a honlap tartalmát tekintve szinte teljesen megegyezik a Magyar Evangélikus Digitális Tárral (MEDiT), viszont már nem olyan kezdetleges, több információt találunk rajta és több szolgáltatást is igénybe vehetünk. Létrehozója az Arcanum. Ezen az oldalon rövid bemutatkozást is olvashatunk. E szerint A Magyarországi Evangélikus Egyház 2010 pünkösdjén kezdte meg a reformáció 500. évfordulójára, a 2017-es emlékévre való tartalmi felkészülést. Elkezdte a  Magyar Evangélikus Digitális Tár építését. Közreműködnek a Reformációi Emlékbizottság, az Evangélikus Országos Könyvtár és az Evangélikus Országos Levéltár. A MEDiT a magyarországi evangélikusokkal kapcsolatos digitalizált dokumentumokat gyűjti és ingyenesen közzéteszi. Anyagai között találhatunk teológiai műveket, folyóiratokat, levéltári iratanyagokat és muzeális könyveket.
Magába foglaló adatbázisgyűjtemény a Hungaricana.





Információszolgáltatás:
A Kapcsolat menüpontban információkat nem találunk, csak e-mail üzenetet tudunk küldeni. A weboldalról közvetlenül eljuthatunk a Hungaricana oldalára, mely különféle információkat tartalmaz. Rengeteg közreműködőt soroltak fel a menüpontban. A magába foglaló honlap tartalmaz híreket, egy igen részleetes bemutatkozást, valamint adatbázisaikat is elérhetővé teszik, melyek rengeteg anyagot tartalmaznak, többet között képeslapokról, térképekről, levéltári forrásokról, tabellákról. Elérhető az RMK (Régi Magyar Könyvtár), stb. is. 

Screenshots/képernyőkép


Gyűjtemény nyitólap


Keresési felület


Tételek listázása



Tétel+adatok



Navigáció/struktúra/webdesign
A tételeket 20, 50 és 100-as listában jeleníthetjük meg. Gyűjtemények, forrás (megye, város, intézmény) és sorozat alapján szűkíthetjük a találati listát. Tételek között nem tudunk lapozni, vissza kell lépni a találati listához. Böngészésre is lehetőség van, amikor megadott kategóriákra való klikkeléssel, egyre jobban szűkíthetjük a keresési állományt.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A keresett tétel adatai katalóguscédula  formában nem jelennek meg, további leírás sem olvasható a dokumentumról. Rákattintva rögtön a pdf fájl jelenik meg. Az adattartalom egységes, minden tétel így jelenik meg. A tartalom minden esetben pdf formátumban tekinthető meg.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Az Evangélikus digitális tár weboldala a hungaricana.hu oldalról érhető el, annak részét alkotja. Bejelentkezhetünk az oldalra Facebook vagy Google+ fiókkal. RSS Feed nem található, kommentelni sem lehet.

Közösségimédia-kompatibilitás
A megnyitott tétel pdf formátumban jelenik meg, nyilakkal lapozható formátumban, a képkockák listáját is látjuk. A tételnek van közvetlen linkje, viszont közösségi oldalon nem osztható meg beágyazott paranccsal..
Maga a Digitális Tár nincs fenn Facebook-on, viszont a Hungaricana igen. Facebook oldala itt érhető el. 381 ember kedveli az oldalt, Posztjaik száma nagyon kevés, áprilisban 1, februárban 2, majd decemberben szintén 2 bejegyzést posztoltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése