keresés

2015. május 5., kedd

Hungaricana Közgyűjteményi Portál


Alapadatok a gyűjteményről

A Hungaricana Közgyűjteményi Portál célja az NKA által támogatott és a egyéb forrásokból létrejött közgyűjteményi digitalizálások eredményeinek bemutatása, publikálása. A portál intézménytípustól függetlenül, egységes felületen teszi hozzá férhetővé a digitális anyagokat. Információt ad a meghirdetett digitalizálással kapcsolatos pályázatokról is, közli a pályázati eredményeket, és publikációs felületet biztosít az elkészült adatbázisoknak. Ezek mellett igyekszik teret adni a jó digitalizálási gyakorlatoknak, újszerű eszközöknek, technológiáknak. A HUNGARICANA rendszer fontos funkciója a különböző adatbázisok együttesen való keresése: nem kell külön-külön lekérdezéseket futtatnunk, hanem lehetőségünk van egyetlen kereséssel valamennyi adatbázisban megtalálni a minket érdeklő adatokat.
 




Az impresszumból derül ki, hogy a honlap kiadója az Országgyűlési Könyvtár, a fejlesztést és az üzemeltetést az ARCANUM Adatbázis Kft végzi, finanszírozója a Nemzeti Kulturális Alap. 
A honlap létrehozásának időpontja nincs feltüntetve. Az oldal első hír bejegyzésének dátumából értesülhetünk a portál indításának idejéről, ami 2014. decemberére tehető.

Információszolgáltatás

Több mint száz intézmény: könyvtárak, múzeumok és levéltárak közreműködésével jött létre a Közgyűjteményi Portál. A portálról 13 adatbázis érhető el, mindegyikről olvashatunk rövid ismertetést.

A portál nyitó oldalán a gyűjteményekhez kapcsolódó híreket olvashatunk és a széles fejlécen egyszerű keresést végezhetünk az adatbázis(ok) kiválasztásával. összetett keresésre az adott adatbázisokon belül van lehetőség. A találatok listázása a kijelölt adatbázisok sorrendjében történik.

A közreműködő intézményeket és linkesített logóikat külön menüpont alatt lehet megtekinteni. Közvetlen munkatársakról,  munka módszerről, fejlesztési tervekről nem találtam információt: valóban csak a megvalósult eredményeket mutatja be.



Navigáció/struktúra/webdesign

A honlap struktúrája letisztult, kezelése egyszerű, átlátható. Domain neve nem utal intézményre, maga a honlap neve: http://hungaricana.hu/hu
A navigációt illetően: a Kezdőlap gomb minden esetben az adott adatbázis kezdőlapjára visz el, míg a VISSZA gomb juttat el magának a Közgyűjteményi Portálnak a nyitó oldalára. A felső és az oldalsó menüben csaknem ugyanazok a menüpontok állnak rendelkezésre.
Az adatbázisok párhuzamos szinten állnak. Keresés indításakor ki lehet jelölni, hogy melyik adatbázisban keressen a rendszer. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az összes adatbázisban talált tételt megjeleníti az oldal. A találati listát ekkor még mindig lehet szűkíteni az adatbázisokra. Ha valaki több adatbázisban keres egyszerre, a találatok megtekintésekor figyelnie kell, hogy melyikben is van éppen, de összezavarodni nem lehet, mivel áttekinthetőek a felületek, és eltérő szín használatával jelzik az aktuálisan használt adatbázis nevét.


Meta-adatolás, leírás


Meta-adatolás tekintetében a különböző adatbázisokon belül egységes az adat tartalom. Az adatbázisok között igen különböző viszont, mivel az adatbázisok nagyon különböző típusú dokumentumokat mutatnak be, ezért természetesen nem is hasonlíthatnak egymásra a leírások. Például az RMK tételeinek leírása címkés és HunMarc formában is megtekinthető, igen részletes, míg az úrbéri tabellák esetében gyakorlatilag nincs semmiféle leírás. 
A talált tételek formátuma a tétel típusának megfelelő. Pl. digitalizált könyv esetén PDF, míg képeslap, fotó esetén JPEG.


Web 2.0 eszközrendszer
A honlap kétnyelvű, angolul is olvasható. Rendelkezik RSS feeddel, a híreket Twitteren keresztül is meg lehet osztani. Regisztrálás után be lehet jelentkezni a Portál felületére. 

Bejelentkezve sem nyújtott sokkal több szolgáltatást, egyes adatbázisokban címkézésre és kommentelésre van így lehetőség. A felület nem testre szabható. A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, így a tétel megosztható ennek a másolásával. Beágyazott parancs nincs erre a célra.

A Portálnak Facebook oldala is van, 344 kedvelővel. A 2014-es indulása óta a posztok száma a havi egy darabot sem éri el.

Gyűjtemény nyitólap


Keresési felület


Tételek listázása




Tétel és adatok
  

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése