keresés

2015. május 9., szombat

Iktatókönyvi Adatbázis – Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A Magyar Zsidó Levéltár Iktatókönyvi Adatbázisának közvetlen URL-je: http://www2.arcanum.hu/milev/search

Az iktatókönyvi adatbázist magába foglaló intézmény neve és URL-je: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár: http://www.milev.hu/

Az adatbázis fenntartóiról, működtetőiről a honlap nem tartalmaz információt, a levéltár weboldalán az adatbázisról csupán a kapcsolódó időintervallum (1871-1943) és az online eléréshez szükséges fejlesztést lehetővé tevő pályázat száma van feltüntetve. Az adatbázis URL-jéből derül csak ki, hogy annak technikai hátterét az Arcanum Adatbázis Kft. szolgáltatja.



Az adatbázis a főoldal Gyűjtemények menüpontjának Levéltári gyűjtemények alpontja alatt érhető el. Az online adatbázis Java alapú, de ezen kívül a szolgáltatásban használt szoftverektől nem lelhető fel információ az oldalon. Az adatbázis kezdőlapja üres, onnan csak a keresés funkciót lehet elérni, böngészésre nincsen lehetőség. Bár az adatbázis fejlécében az intézmény neve angol nyelven is szerepel, maga az oldal kizárólag magyar nyelven érhető el. A keresőben lehetőség van szavak, irattári szám, sorszám, ügydarab benyújtója vagy dátum szerinti keresésre. Haladó felhasználók a különböző logikai műveleteket (pl. and vagy or) közvetlenül is megadhatják az alapértelmezett keresési feltételek alatt elhelyezkedő mezőben. Az alapértelmezett mezők alapján történő keresés valós időben történik: amint megkezdi a felhasználó az adott keresési feltétel begépelését, leugró menü jelzi a hasonló feltételekhez kapcsolódó találatok számát.

A keresés elindítása után a találatokat az oldal egy galériával kombinált listában jeleníti meg. Minden elem mellett fen van tüntetve annak sorszáma, az intézvény kelte, tárgya, az elintézés napja (YYYY.MM.DD. formátumban) és módja (milyen intézménynél került iktatásra a dokumentum). Az adatok mellett bal oldalon megjelenik az adott dokumentum képe is, amelyet nagyobb méretben csak az AAGISView program telepítése utána lehetséges megtekinteni. A Képek ECW formátumban érhetőek el. A kép megtekintésén kívül egyéb szolgáltatás az oldal nem nyújt. Közösségi médiaintegráció nem érhető el, egyéb forrásokhoz, hasznos oldalakhoz kapcsolódó hivatkozások nincsenek feltüntetve. Az adatbázisból kizárólag az üres kezdőlapra és a keresőoldalra lehet eljutni az oldal fejlécében elhelyezett gombok segítségével.


Az iktatókönyvi adatbázis oldaláról egyértelműen elmondható, hogy szolgáltatásokban szegény, további fejlesztést igényel. Legnagyobb hiányossága a böngészési, szűrési funkciók hiánya, aminek következtében a felhasználónak viszonylag nagy biztonsággal kell tudnia, hogy mit keres, ha meg akarja találni a több ezer elemet tartalmazó adatbázisban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése