keresés

2015. május 9., szombat

Királyi Könyvek

Arcanum Hungaricana: Királyi Könyvek
http://archives.hungaricana.hu/hu/libriregii/
A Magyar Országos Levéltár őrizetében lévő Királyi Könyvek, a királyi kancellárián vezetett másolati könyvek voltak, melyekbe a király nevében kiadott jelentősebb okiratokat bemásolták, feljegyezték. A munkálatok során minden kötet anyagából két adatbázist hoztak létre. Az egyik adatbázis a bejegyzésekben foglalt leglényegesebb információkat dolgozza fel. A kapcsolódó adatbázis pedig az egyes bejegyzésekhez tartozó könyvoldalak képét tartalmazza. Az adatbázis közvetlenül az Arcanum Hungaricana Közgyűjteményi portáljához kapcsolódik, fenntartója a Magyar Országos Levéltár. 



Gyüjtemény nyitólap:

Keresési felület:

 Tételek listázása:

Tétel+adatok:


Információszolgáltatás:
Magáról a gyűjtemény digitalizálási folyamatáról mikor kezdődött?, milyen körülmények között? stb. nem találunk információt, azonban a gyűjtemény anyagáról és a tartalomról a kezdő oldal részletes leírást tartalmaz., illetve a végtermékről is találunk információt. A gyűjtemény felépítéséről, azt is megtudjuk, hogy két adatbázist hoztak létre az egyik a tartalomra, míg a másik a formátumra fókuszál, illetve létezik egy Illésy-gyűjtemény is, amely az Illésy János által 1900 körül készített feltárócédulák számítógépes feldolgozását tartalmazza. A további munkatársakról és a fejlesztési tervekről nincs információ.

Navigáció/struktúra/webdesign:
Az egyszerű, ízléses nyitóoldalról elérhető legfelülről az egyes kötetek digitális változatai lapozható változatban, ahol egy összetett kereső felület is a rendelkezésünkre áll. Az oldalak képét lehet sötétíteni, világosítani, illetve kicsinyíteni és nagyítani a könnyebb olvashatóság érdekében. A keresésünké közvetlenül választhatjuk egy új keresés lehetőségét, vagy visszaléphetünk egy másik fülről a találati listánkba. A keresőfelület mellett segítséget találunk a csonkolás és a Boole-operátorok alkalmazásához. Az oldal a felső részén magán viseli az Arcanum nevét, egyben kapcsolódási pont is valamint ugyanitt az Országgyűlési Könyvtár oldalára is közvetlenül eljuthatunk. Az alsó részről pedig többi Arcanum-os archívumba juthatunk el és a Rólunk menüpont alatt megtalálható a HUNGARICANA rendszer teljes „hitvallása”.

Kínált formátumok:
A kapcsolódó adatbázis az egyes bejegyzésekhez tartozó könyvoldalak képét tartalmazza. Ezzel a módszerrel minden egyes bejegyzést teljes szövegében is olvasni lehet, illetve az eredeti kötet felhasználása nélkül reprodukálható az adott oldal, sőt az oldalon előforduló színes címer- vagy pecsétábra is.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:
A katalóguscédula tartalmazza a dokumentum típusát, a kiadót, a hozzá kapcsolódó személyek nevét, a hozzá kapcsolódó birtok nevét, különböző utalókat, a sorszámát, a levéltári jelzetét, a dokumentum idekapcsolódó oldalának képét és egyéb megjegyzéseket is. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Az oldalnak van RSS feed-je, illetve saját felhasználói fiókot lehet generálni.

Közösségimédia-kompatibilitás:
A digitális gyűjtemények megnyitásakor kapunk egyedi URL-t. A Hungaricana-nak van facebook oldala is, a legújabb bejegyzést április 21-én tették közzé. Illetve az egyes tételekkel kapcsolatos igazító megjegyzéseket külön e-mail címre várják. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése