keresés

2016. április 11., hétfő

Egy esettanulmány a nemzeti könyvtár fejlesztésben: Folyóiratok a British Library-ben


A British Library rendelkezik egy egyik legnagyobb és legátfogóbb folyóirat gyűjteménnyel a világon (több mint 750 millió oldal, több mint 52 000 különböző folyóirat). A The Newspapers Programme a GBP 33m fő programja, melynek célja az volt, hogy fejlessze a válaszadást a speciális és általános stratégiai kihívásokra, melyek a hosszú távú tárolás, megőrzés és hozzáférés kapcsán felmerültek a British Library folyóirat gyűjteményében. A folyóirat gyűjteményt körülbelül 30 000 kutató használja évente, többségük személyes érdeklődésének megfelelő folyóiratok vagy akadémiai lapokat keres. 1905-ben az összes folyóiratot a British Museum Library-tól szerezték be és ott is lehetett olvasni őket, majd 25 évvel később egy új épületet emeltek olvasószobával és könyvkötő teremmel. Ez az épület 1932-ben nyitott meg, ekkor az összes 19. és 20. századi folyóirat átkerült ide.



2007-ben fejlesztették ki a Newspaper Strategy nevű programot, a hosszú távú tárolás, megőrzés és hozzáférés érdekében. Ennek során több probléma került felvetésre, mint például a folyóiratok gyenge minősége és ez általi gyors ütemű minőségi romlása; az épület telítettsége és bővítésének lehetetlensége; a tárolási körülmények kedvezőtlen feltételei; az eredeti folyóiratok használata, ami gyors minőségkárosodáshoz vezethet illetve probléma az is, hogy azok a  feltételek, amelyeket a könyvtár tud ajánlani (telepítsék át a főépületbe) költségesek és nem hatékonyak.

Az alapvető elképzelés az volt, hogy a könyvtár készít egy integrált folyóirat szolgáltatást, ami egy digitális helyettesítésen alapulna a St. Pancras-ban (főépület) a papíralapú folyóiratok külön tárolásával, hogy segítse a megőrzést a jövő generáció számára. Ennek lépései a következők voltak: építeni egy új folyóirat tárolót, ami elég nagy hellyel rendelkezik, hogy az összes folyóiratot lehessen ott tárolni, míg a mikrofilmeket, ritka folyóiratokat és perodikumokat ettől külön, a St. Pancras-ban kell tárolni, és ugyanitt kell egy folyóirat olvasót létrehozni, ahol a mikrofilmeket és digitális elérhetőségen keresztül a folyóiratokat is olvasni lehet.

A megvalósításnak elsősorban anyagi okok szabták gátját, így 2008-ban a privát szektorban próbáltak támogatókat szerezni. 2010-ben sikerült olyan szponzort találni, aki támogatta 40 millió oldal digitalizálását. 2014-ben már 11 millió oldal digitalizálásánál szeretnének tartani, melyeket online elérhetővé tesznek. Optical Character Recognation technológiát alkalmaznak az „olvasáshoz” és ahhoz, hogy egy pontos indexet készítsenek arról, hogy milyen szöveg található az oldalakon.

A Newspaper Storage Building a legújabb tárolási kapacitási igényeknek megfelelően készült el 2014-ben. Teljes automatikus visszakereső rendszerrel rendelkezik és a hőmérsékleti és páratartalmi, nedvességtartalmi feltételek is teljesen megfelelően lettek kialakítva. A tároló helységben személyzet nem lép be, hanem az automatikus tárolási rendszerre bízzák a megfelelő folyóirat kiszállítását a szomszédos visszakereső területre. A rangsorolás automatikus a számítógépesített felvevő és kiadó rendszernek köszönhetően. A fejlesztések további változtatási lehetőségeket indítottak el, így a collecting and connecting elv kezdett érvényesülnek, középpontban a hírekkel és médiával. Így egy integrált hír és média ajánlat született meg, mely kezdetben a már meglévő nyomtatott és mikrofilm tartalommal kapcsolódott össze az új video szerver, amely a rádió híreket és webes híreket gyűjti. 

A British Library Newsroom 2014-ben készült el. A kutatók számára ingyenes elérést biztosít a mikrofilmekhez, digitális folyóirat gyűjteményekhez és azok papíralapú változatához is. Ezeken kívül a hozzáférést segítendő beszéd archívumokat is létrehoztak és bevezettek olyan technológiákat is, melyek a felvett beszédet szöveggé alakítják, így ma már körülbelül 1 millió beszédfelvétel érhető el a Sound Archive-ban, melyeknek katalóguscédulájuk is van, így tartalmi leírást is találhatnak róla az érdeklődők. Ezen felül növekvő számú televíziós felvétel is elérhető a könyvtárban, jelenleg több mint 25 000 órányi felvétel, melyek némelyikéhez felirat is rendelkezésre áll.
Ennek keretében egy Open up Speech Archives’ nevű projekt elindítása is megtörtént, melynek keretében a kutatókat kívánják segíteni azzal, hogy bemutatják számukra ezeket az új technológiákat, használatukat és hasznosságukat a kutatásokhoz.

Ez a jelentés több olyan újítást is bemutatott, amely segíthet más nemzeti könyvtárnak is a fejlődés útjára lépni.

Forrás: Andy Stephens, Caroline Brazier, Phil Spence: A case study in national library innovation: Newspapers in the British Library (Elektronikus forrás: http://ifl.sagepub.com/content/40/3/206.full)

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése