keresés

2016. április 27., szerda

Középkori okmánytárak

Kozepkori_okm1.jpgA gyűjteményben a középkorban keletkezett és fennmaradt okmánytárakat találjuk meg, ahogy azt a cím is mutatja. A magyar eredet mellett (Árpád-kor, Anjou-kor) találhatunk (valószínűleg magyar vonatkozású) külföldi dokumentumokat is (Vatikáni okmánytár).


A gyűjtemény a Hungaricana közgyűjteményi portál adatbázisai közé tartozik. A létrehozás dátumáról nem találtam információt, még a Hungaricana oldalán sem. Azonban a Rólunk részben az kideríthető, hogy az oldal megrendelője és üzemeltetője az Országgyűlési Könyvtár, levéltári területen a Budapest Főváros Levéltára látja el a feladatokat. A portál kivitelezője pedig az Arcanum Adatbázis Kft. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott digitalizált dokumentumok mellett más projektek eredményeit is megtekinthetjük egy helyen.
Információszolgáltatás

Kozepkori_okm2.jpgMagáról az egyházi dokumentumok gyűjteményről vagy a történetétől nem találunk külön bemutatást. A Hungaricana Rólunk aloldalán azonban bőséges információt találhatunk az oldalról, a fenntartóról és hogy kik vesznek részt ebben a hatalmas munkában. A Közreműködők aloldalon látható a projektben szereplő számos intézmény felsorolása, ikonjukra kattintva pedig közvetlenül is elérhetjük honlapjaikat. Az Összetett keresést választva az oldal jobb felén találhatunk egy részletes tájékoztatást a keresés megkönnyítéséhez, példákkal ellátva. Mivel a gyűjtemény tulajdonképpen egy nagyobb egész része, emiatt inkább a Hungaricana oldalán tájékozódhatunk a fejlesztésről, egyéb hírekről vagy a digitalizálás menetéről, technológiai hátteréről. Külön blogot, vagy weboldalt nem találtam.


Navigáció/struktúra/webdesign


Kozepkori_okm3.jpgA domain névben megtalálható a hungaricana, innen is látható, hogy egy aloldalról van szó. Az Egyházi dokumentumok gyűjteménynek nincs algyűjteménye, ezért párhuzamos szintekről nem beszélhetünk. A Hungaricana összes digitális gyűjteményének igyekezett kialakítani egy egyen kinézetet, ezért a gyűjtemény felépítése és a navigáció is sokban hasonlít. A gyűjtemény kezdőlapján láthatunk egy “tartalomjegyzéket”, amelyben könnyű navigálni. Ez akkor jó, ha pontosan tudjuk, mit keresünk. A tételre kattintva egyből megjelennek a digitalizált oldalak, tartalomjegyzékkel kiegészítve, a gyorsabb navigáció érdekében. Az oldalak fejléce közös, gyakorlatilag a Hungaricana honlapján belül lehet így eljutni más helyekre. Keresés során van lehetőség a szűkítésre. Ha kiválasztottunk egy oldalt, lehetőségünk van a nagyításra, forgatásra vagy egyéb nézetekre is (pl.: két oldalas nézet).


Kínált formátumok

Kozepkori_okm4.jpgAz oldalon lehetőség van letöltésre, a mentésre kattintva be kell írnunk, mettől- meddig szeretnénk a másolatot kérni (max. 25 oldalig). Ha ezt kiválasztottuk, egy PDF fájlt kezd el letölteni a böngészőnk. Más formátumban nem tudunk letölteni.



Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Alapvetően egységes képet kapunk a gyűjteményről, ez a Hungaricana arculatának tudható be.

Web 2.0 eszköz rendszer, interaktivitás

Web 2.0 területén nem túl fejlett a honlap, bár a kezdeményezések szemmel láthatóak. Hírlevélre és RSS feed-re nem találtam vonatkozó információkat. Azonban lehetőségünk van bejelentkezni az oldalra Facebook vagy Google profilunkkal, ám ez semmi plusz élményt nem ad, nincs lehetőségünk például lájkolni egy-egy gyűjteményt és hozzászólásokat sem tudunk tenni. Felvetül a kérdés, hogy egy ilyen oldalnak ez-e a célja.

Közösségimédia-kompatibilitás

A tételek megnyitásakor egyedi linkeket kapunk, ami tetszés szerint felhasználható, ám megosztásra felhívó gomb nincs külön, nekünk kell bemásolni a linket. Külön Facebook-profilt nem találtam, ám a Hungaricana igen bő követő létszámmal bír, tehát itt is összefogja a sok kisebb gyűjteményt. https://www.facebook.com/hungaricana/ Jelenleg 2655 ember kedveli és 55 követi, havonta változó a posztok szám, kb. 5-10 közötti átlagosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése