keresés

2016. április 22., péntek

Országos Széchényi Könyvtár - Virtuális Kiállítások

Alapadatok a gyűjteményről:

Országos Széchényi Könyvtár Virtuális Kiállítások (http://www.oszk.hu/virtualis_kiallitasok) Céljuk, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé tegyék az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött dokumentumok egy részét, melyet tovább szeretnének fejleszteni, akár más intézményekkel együttműködve. A tulajdonos az Országos Széchényi Könyvtár.

Digitális könyvtár fül alatt található (http://www.oszk.hu/digitalis_konyvtar).

Információszolgáltatás

A címlapon a digitális könyvtárra, majd a tematikus honlapok, virtuális kiállítások fülre kattintva jutunk el a kezdőoldalról a jelenlegi céloldalra. Itt egy rövid ismertetés is olvashatunk, melyben ismertetik céljaikat és annak esetleges felhasználási lehetőségeit. Ha a Google keresőfelületén keresztül keresünk rá a virtuális gyűjteményekre, akkor egy más felületre jutunk, mint az OSzK honlapján keresztül, ami a főoldalról nem érhető el.






Navigáció/struktúra/webdesign

8 tématerület (irodalom, nyelvészet;történettudomány; zene ;művelődéstörténet; színháztörténet; könyvtörténet, sajtótörténet, nyomdászat; földtudományok; gyermekeknek) közül választhatjuk ki a minket érdeklőt, mely tovább szűkíthető. Ez kívül korszak szerinti keresésre is lehetőséget ad a felület, valamint egyéb besorolásokat is találunk, ha az OSzK főoldaláról nyitjuk meg a honlapot. Ha kiválasztunk egy megfelelő alcímet, arra kattintva egy új oldalra navigál minket, melyben többnyire egyszerű keresőfelületeket találunk, melyek többsége igen díszes és impozáns. A kurzor képre helyezésével rövid ismertetést is olvashatunk a tartalmakról, ami segít eldönteni, hogy érdekes lehet-e számunkra az adott virtuális gyűjtemény.
Kínált formátumok

Az alfejezetek között sok szöveges formában olvasható a weboldalon, de hanganyagok is találhatóak. A képek többnyire jpg formátumban tekinthetőek meg. Néhol három dimenziós barangolásra is van lehetőség.
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Különböző adattartalmakkal találkozunk, melyek az egyes alfejezeteken belül különböztethetőek meg. Az aloldalak igen változatosak, mindegyik egyedi, kapcsolódik ahhoz a témához, korhoz, személyhez, melyről szól és új ablakban jelennek meg megnyitáskor.


                            


                            


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Hírlevélre való feliratkozási lehetőség nincsen. Az egyes aloldalokat külön meg lehet osztani néhol csak Facebook-on, máshol akár több felületen is terjeszthető az oldal. De maga a Virtuális Kiállítások főoldal nem osztható meg semmilyen közösségi felületen.

Közösségimédia-kompatibilitás

Egyedi URL-el rendelkezik, külön Facebook oldal nem található, de az Országos Széchényi Könyvtár rendelkezik ezzel. Az Országos Széchényi Könyvtár Facebook oldalán gyakran, napi szinten posztolnak. Sok posztjuk nem is kapcsolódik a gyűjteményhez, hanem ismeretterjesztés céljából alkalmazzák. Amit posztolnak az legtöbb esetben vagy saját Facebook bejegyzés vagy saját honlapjukról osztanak meg valamit. Kiállításaik anyagáról több ismeretfelkeltő anyagot is megosztanak, mely célja lehet a nézők becsalogatása. Posztjaik színesek, figyelemfelkeltőek és kidolgozottak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése