keresés

2016. május 15., vasárnap

Csorba Győző emléklap

Alapadatok a gyűjteményről:
A Csorba Győző emléklapot, melyet egy „élő”, folyamatosan bővülő, nyitott könyvtárként képzelt el a pécsi Csorba Győző Könyvtár, a költő halálának 10. évfordulóján, 2005. november 21-én indítottak el, s Pintér László, nyugdíjas könyvtárigazgató, főkönyvtáros szerkeszti.
Miután a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) honlapján megtalálhatóak Csorba Győző művei (többszörösen ellenőrzött formában), az emléklap célja olyan dokumentumok közzététele (pl. digitalizált képek, rádió- Tv-felvételek, Csorbáról szóló irodalom, levelezés), amelyek az Interneten máshol nem lelhetők fel.
Az oldal tárhelyének szolgáltatója a Dataglobe.



Információszolgáltatás
A Csorba Győző Könyvtár honlapján a Csorba 100 menüpontra (http://csorba100.csgyk.hu/), azon belül emléklap fülre kattintva juthatunk el a honlapra.
Az emléklap hírek, információk, valamint bevezetés menüpontok alatt rövid ismertetését látjuk a honlapnak, s küldetésének.
 A digitális anyagok a művek, valamint a dokumentumok menüpont alatt találhatók, s csupán a versek vannak betűrendbe szedve. A versek hangfelvételeken menüpont alatt Csorba verseit saját előadásában, valamint előadóművészek tolmácsolásában hallhatjuk.

Navigáció/struktúra/webdesign
Az emléklap átláthatóságának megkönnyítése érdekében szerkesztője oldaltérképet (word formátum) helyezett el az impresszumban.

Kínált formátumok
Csorba Győző levelezéseit, képeslapjait elektronikusan, de sok esetben kéziratos formában is olvashatjuk a holnapon. A honlap szerkesztője ezen anyagokat az esetek többségében folyó szövegű ismertetővel, kommentárral látta el.
Találunk az oldalon régi fotókat, valamint fekete-fehér, néma film-és videofelvételeket is. Utóbbi anyagok digitalizálására több kísérletet is tettek. Először a legkézenfekvőbb módszert alkalmazták, így egy régi Super 8-as lejátszóval levetítették azokat, a vásznon látható jeleneteket pedig újra felvették. Később módszert váltottak, s többlépéses folyamat eredményeként (Super 8 – VideoCD – mpeg2 – youtube által elfogadott formátum (.MOV,.MPEG4, .AVI…) a youtube-ra feltölthető videofájlokat készítettek.
 
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A digitalizált anyagok mindössze a forrásművek legfontosabb adataival vannak ellátva (már ha el vannak látva). A DIA oldalán található művek metaadatai jóval részletesebbek, kitűnik belőlük többek közt a forráskiadás minden lényeges adata, a kiadó, valamint a megjelenés ideje is.
Csorba digitalizált fotói családjáról, barátairól, életéről albumokba rendezve lett közzétéve, kevés kísérőszöveggel.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Az emléklap kihasználja a web 2.0 nyújtotta lehetőségeket is, így a Facebook-on is üzemeltet Csorba oldalt, melyet szinte napi rendszerességgel frissít: https://www.facebook.com/csorbagyozo. Az oldalnak jelenleg 510 követője van.
Az emléklaphoz kapcsolódó Csorba Győző Könyvár is képviselteti magát a Facebook-on https://www.facebook.com/baralib/?fref=ts, az oldalnak 2331 követője, s havonta legalább 50 posztot tesz közzé. Mivel a könyvtár a 2016-os évet Csorba Győző Emlékévvé nyilvánította, s jubileumi rendezvénysorozattal készült emlékére, rendszeresen születnek posztok ehhez kapcsolódóan is.

Közösségimédia-kompatibilitás
A honlap egyedi, saját URL-lel rendelkezik, de Facebook gomb nincsen, magát az URL-t kell másolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése