keresés

2016. május 15., vasárnap

Szlovákiai Magyar Adatbank

Alapadatok a gyűjteményről
A felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet pár évvel ezelőtt határozta el a szlovákiai magyar kultúrtörténet szempontjából fontos könyvek, folyóiratok és lapok digitalizálását, melynek megvalósítására 2013-ban került sor. A digitalizál egy részét az Arcanum Adatbázis Kft.-vel együttműködve végezte el az intézet, melynek eredményeképp 175 szlovákiai magyar kézikönyv került digitalizálásra, másik részét pedig maga az Intézet digitalizálta a Biblionet-program keretein
belül.

Az adatbank (http://adatbank.sk/) DigiTéka menüpontjának Arcanum fülére kattintva láthatjuk a projekt egyik részeredményét. (http://adatbank.sk/digiteka/digitalizalt-konyvek/arcanum/)



Az Arcanummal történő együttműködés eredményeképp mára elektronikus formában elérhető

     
  • az Új Szó összes száma (1948-tól napjainkig), 
  • az Irodalmi Szemle összes száma (1958-tól napjainkig), 
  • A Hét kulturális hetilap 1956-tól a megszűnéséig (1997) 
  • valamint egy 136 könyvet tartalmazó válogatás, mely művelődéstörténetünk, irodalmunk, tudományos életünk legfontosabb kézikönyveit tartalmazza 1918-tól napjainkig. 
Információszolgáltatás
Folyóiratok, lapok, valamint könyvek szerinti bontásban láthatjuk először a digitalizált anyagokat, de a mélyebb és gyorsabb keresést szolgálja az egyszerű szövegszavas keresőfelület, melyet az Fórum Kisebbségkutató Intézet alatt találunk. A keresőben, az Arcanumhoz híven csonkolást kell alkalmaznunk (*,?.!.), amennyiben keresett szavunknak csupán töredékét ismerjük. Ha rákattintunk egy folyóirat, lap, könyv címére, lebontja nekünk azt időrendi sorrendben. Egy kiválasztott évfolyamra, fejezetre kattintva annak teljes anyagában lehet keresni, viszont ez elég hosszadalmas lehet, ha konkrét dologra vagyunk kíváncsiak. Az egyszerű szövegszavas kereső segítségünkre lehet ebben az esetben, mellyel könnyedén megtalálhatjuk a minket érdeklő anyagokat.


Navigáció/struktúra/webdesign
A felület design területén roppant egyszerűnek mondható, mely nem feltétlenül tekinthető hiányosságnak, ugyanis így megkönnyíti annak átláthatóságát. A digitalizált anyagok közt első ránézésre semmi struktúra nem fedezhető fel, a folyóiratok valamint lapok esetében azonban kronológikusság, míg a gyűjtemények esetében a fejezetek egymásutánisága figyelhető meg.
Az egyes tételek nézete változtatható, lehetőségünk van egyoldalas, valamint kétoldalas megtekintésükre is a képernyő kettéosztásával. A nézetről mindössze egyetlen kattintással átválthatunk a tartalomra, mely segítségünkre lehet konkrét kereséseink során. Az egyes oldalak maximálisan 300%-ig nagyíthatók fel, valamin 4X90 fokban fordíthatók.
Lehetőség van a tételek lementésére is, azonban ez korlátozásra került, maximum 25 oldal lementésére van lehetőségünk. (Az oldalaknak nem is feltétlenül kell egymás mellett lenniük.)
Az oldal összességében egyszerűnek, s felhasználóbarátnak tekinthető, s ismerve az Arcanum digitalizálásait úgy gondolom, elkészítése során ez lehetett a fő koncepció is.



Kínált formátumok
A letöltésre PDF formátumban van lehetőség, más alternatíva nem is választható.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Ahogy azt már korábban is említettem, a betűrend nem tekinthető sorrendképző erőnek, az egyes tételeken belül inkább az év szerinti sorrend a meghatározó.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Gyűjteményem esetén web 2.0-ás aktivitásról nem beszélhetünk. Fő oldala a Hungarica rendelkezik Facebook oldallal. Havonta átlagosan 4-5 posztot készítenek, melyek többnyire a gyűjtemény alakulásáról számolnak be. Lájkolóinak száma 2586.

Közösségimédia-kompatibilitás
Egyedi, saját URL-el rendelkezik, de Facebook gomb nincsen, magát az URL-t kell másolni.


Biblionet-program

A BiblioNet-program keretein belül Csallóköz kulturális örökségét kívánták elektronikusan is elérhetővé tenni, melynek eredményeképp 39 szlovákiai magyar kézikönyv került bedigitalizálásra (10500 oldal).

Információszolgáltatás 
A digitalizált műveket betűrend szerinti bontásban láthatjuk.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A digitalizált anyagok borítóképpel, valamint metaadatokkal egyaránt el vannak látva, melyben feltüntetésre kerül a besorolási cím, a szerző neve, a forrásmű egyéb címadata, terjedelme, témaköre, tárgyszavai, a dokumentum nyelve, a megjelenési ideje, helye, kiadója, örzőhelye (lelőhelye), s annak URL-je.
.

Kínált formátumok

A digitalizált művek PDF/A formátumban letölthetők, kereshetők, s nyomtathatók is.

Közösségimédia-kompatibilitás
A tételek megnyitásakor egyedi URL-t, s QR-kódokat is kapunk. Természetesen az oldal megosztására is lehetőségünk van, felajánlja a honlap többek közt a Facebook-ot, a Twitter-t, a MySpacet, valamint a Google-Bookmarks-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése