keresés

2016. június 22., szerda

Urbáriumok és összeírások

Alapadatok a gyűjteményről

Urbáriumok és összeírások 




Képernyőképek

A gyűjtemény nyitóoldala
Összetett keresési felület
Találati lista
Egy konkrét találat
 Intézmény- és gyűjteménytörténet

A gyűjtemény a Hungaricana adatbázis részeként működik. A Hungaricana megrendelője és üzemeltetője az Országgyűlési Könyvtár, a levéltári feladatokat Budapest Főváros Levéltára koordinálja. A portál kivitelezője az Arcanum Adatbázis Kft.

Információszolgáltatás

A Hungaricana Rólunk menüpontja összefoglalóan mutatja be a teljes portál létrehozásának történetét, az Urbáriumok és összeírások adatbázis kezdőoldalán pedig rövid ismertetőt találunk az irategyüttesről. A digitalizálásról szintén a főoldalon találunk alapinformációkat, itt említik meg az egy közös felületen való keresés lehetőségét is. A Gyakran Ismételt Kérdések menüpont tartalmaz információkat a letöltés lehetőségéről, a letöltött dokumentumok felhasználhatóságáról. Ugyanitt még további, kereséssel kapcsolatos információkat is találunk. A portál Közreműködők menüpontjában sorolják fel az adatbázisokba anyagot szolgáltató intézmények nevét, a logókra kattintva az egyes intézmények honlapjának főoldalára jutunk. Egyéb információkat a munkatársakról nem találtam az oldalon. A portál Hírek menüpontjában az adatbázisokhoz kapcsolódó hírek, információk olvashatóak, a legfrissebb hír is viszonylag régi, több mint egy hónapos.

Navigáció, struktúra, webdesign

Az Urbáriumok és összeírások a Magyar Országos Levéltár (MOL) fondjai közül a legismertebb. Az adatbázist ismertető oldal alján találjuk a MOL logóját, erre kattintva az intézményi honlapra jutunk. Ezen a honlapon a Gyorsmenü legördülő menüpontban találhatjuk az adatbázisokat, ahol többek között a Hungaricana oldalára is visszajuthatunk, de további online gyűjteményeket is böngészhetünk.
Visszatérve a vizsgált adatbázisra, a főoldalon találhatő rövid bevezető fölötti „Tovább az adatbázisra” gombra kattintva jutunk el a keresőfelületre, ahol két al-adatbázisból választva böngészhetünk a feltöltött dokumentumok között, illetve feljebb egy keresőmezőbe írhatunk be kifejezéseket. Lehetőség van összetett keresésre is, ennek menüpontja a keresőmező felett található. Az összetett keresőben logikai operátorok, illetve csonkolás segítségével finomíthatjuk a találatok halmazát. A felület jobb oldalán ismertetőt találunk az operátorok használatáról. Ha elkezdünk a keresőmezőbe írni, automatikusan felajánl kereshető kifejezéseket.
A találatok egymás alatt jelennek meg, jobb oldalon mindegyikről bélyegkép látható, mellette a dokumentum főbb adatai: levéltári azonosító, dátum, az irat jellege, illetve a keresett kifejezésnek a szövegben előforduló találatai. Mivel az irategyüttes kézírásos dokumentumokat tartalmaz, így abban az esetben van találat, ha a szöveg átírása tartalmazza a keresett kifejezést. Tapasztalataim alapján az átírás nem mindig a teljes szövegről történt.

Kínált formátumok

A dokumentumok olvasható felbontásban lettek digitalizálva, nagyítani/kicsinyíteni illetve sötétíteni/világosítani tudunk, viszont a dokumentumok letöltésére nincs lehetőségünk.

Meta-adatolás, katalóguscédula megjelenítése

Az adattartalom viszonylag egységes. Egy tételről jellemzően a keletkezésének dátuma, az irat jellege, valamint a szöveges átírás szerepel, ez néhol részletesebb, néhol kevesebb információt tartalmaz.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Az oldalon van lehetőség saját profilt létrehozva regisztrálni, de bejelentkezhetünk Facebook- vagy Google+ accountunkkal is. RSS feed van, és a híroldalon kommentelni is lehet. Az egyes tételeknél azonban nem találtam sem kommentelési lehetőséget, sem a tétel megosztásának, lájkolásánk lehetőségét.

Közösségimédia-kompatibilitás

A Hungaricana gyűjteménynek van saját Facebook-profilja, ezt az oldalról el lehet érni. A lájkolók száma e bemutató írásakor 2852 fő. A posztok száma változó, áprilisban 9 poszt született, míg májusban csak 1. Főleg a gyűjtemény híroldalán megjelenő információkat osztják meg a közösségi felületen is. Az egyes adatbázisoknak, így a vizsgált Urbáriumok és összeírásoknak sincs külön profiljuk a Facebookon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése