keresés

2014. április 15., kedd

A könyvtárosok véleménye, tapasztalatok a segítőkészséget illetően

Sok könyvtáros adott bővebb választ kérdéseimre, többen is megfogalmazták véleményüket az elégedettség mérésről, s habár nem vártam jobban kifejtett válaszokat, nagyon örültem ennek.
A szó szerinti véleményeket természetesen név nélkül, bizalmasan kezelve idézem.

Általánosságban kétféle vélemény létezik: fontosnak tartják az elégedettség mérést; vagy pedig nem tulajdonítanak neki különösebb figyelmet. Ezen belül is megoszlik a felfogás, nagyjából öt felé (a pozitívtól a negatív attitűd felé haladó sorrendben):

1. Van, aki szerint az elégedettség vizsgálatok kifejezetten pozitívan hatottak/hatnak a könyvtárra. Sajnos kevesen nyilatkoztak így, de azért jó, hogy páran így látják.  Íme egy példa (amely akár definíciónak is beillene):
“A használói elégedettségvizsgálat szerves részét képezi a könyvtárunk tevékenységének, a szolgáltatásaink fejlesztését célzó törekvéseinknek. A felmérések célja az, hogy megtudjuk, hogyan változik a könyvtár megítélése a használók körében, s milyen változtatások szükségesek olvasóink jobb kiszolgálása érdekében.” (egy megyei könyvtár)
2. Mint már említettem, vannak, akik másképpen figyelnek oda az olvasók véleményére, nem csak olvasói elégedettség vizsgálati kérdőívek által. Ezek a vélemények az elégedettség vizsgálatot nem vagy ritkán végző, s a kisebb könyvtáraktól származnak (az egyházi könyvtárak közül majdnem az összes így nyilatkozott). Például:
„Használóinknak rendelkezésére állnak egyéb lehetőségek is, hogy észrevételeiket eljuttassák az intézményhez, illetve annak vezetéséhez:
-  rendszeresen kapunk e-mailben visszajelzéseket,
- mindenkinek rendelkezésére áll az „Olvasóink véleménye, javaslatai” című könyv, ahova beírhatják minden tapasztalatukat, akár pozitív, akár negatív,
-  a munkatársak a használók szóbeli visszajelzéseit is jelzik az intézmény vezetésének.” (egy megyei könyvtár)


3. Sok olyan könyvtár van, amely figyeli olvasói elégedettségét, de saját bevallása szerint nem rendszeresen, pedig ez fontos lenne. Például:
“Általában akkor végezzük el, amikor sok idő telt el az előző felmérés óta, vagy egy-egy tervezett változás előtt szondázzuk a használók igényeit. Ha sor kerül az intézmény minősítésére, mindenképpen szükségessé válik egy újabb felmérés.” (egy megyei könyvtár)


4.Sokan nem végeznek felméréseket, de szükségesnek tartanák, viszont kapacitáshiányra hivatkoznak, bár ezt nem minden esetben találom megfelelő indoknak.  Íme egy példa:
“Könyvtárunkban még nem végeztünk olvasói elégedettség vizsgálatot, mivel az ehhez tartozó előkészületeket a könyvtár nem tudta felvállalni. Oka: szakmai létszáma (7 fő), a pályázatokból adódó többletmunka nem tett lehetővé szabad kapacitást a humánerőforrás terén. Külső cég pedig a forráshiány miatt nem jöhetett szóba. Kisebb, szolgáltatásokkal  kapcsolatos kérdőíveink léteznek (pl.: internethasználói foglakozások elégedettség mérése), de egy komolyabb felmérés még nem valósult meg. Természetesen ennek mi is érezzük hiányát, különösen, hogy a minőségértékelés elemeit most próbáljuk beépíteni szervezeti kultúránkba. Egy szélesebb körű elégedettség mérésre ebben a félévben szeretnénk sort keríteni.” (egy városi könyvtár)


5. Kevesek szerint felesleges mérni az elégedettséget, mert úgysem őszinték az olvasók, úgysem szívesen töltik ki a kérdőívet, így nem lehet adni a véleményükre. Például:
“Sajnos a felmérések eredményei szerint könyvtárunk különösebb változtatást nem igényel, ennek nyilván több oka lehet: megelégedett az olvasó, vagy jó neki úgy, ahogy van, nincsenek ötleteik a fejlesztéshez, stb. A kérdőív készítésénél megtapasztaltuk, hogy egyszerre sokfélét nem érdemes kérdezni.” (egy szakkönyvtár)
S végül egy frappáns, sokatmondó, és szerintem építő jellegű kritika:
“Tapasztalt szakemberként azt látom, minőségbiztosítást tanulóként azt tudom, hogy ezekre a felmérésekre szükség lenne. Ugyanakkor a használók többsége utálja, ha felméréssel zaklatják - egy-két szakma jól elcsépelte és lejáratta ezt a módszert, nem is látják, mi lenne a haszna - és sokan nem vállalják a negatív véleményt, vagy elfogadják a dolgokat úgy, ahogy kapják: nem szeretnek javaslatokon gondolkodni. A válaszok gyakran ad- hoc behúzogatások, nem tükröznek az égvilágon semmit, akkor meg minek vesződni kiértékeléssel meg dokumentálással. A mentalitáson kellene változtatni, talán majd az Önök korosztálya képes lesz rá.” (egy városi könyvtár)




          A könyvtárosok segítőkészsége
"Az esetek többségében azért úgy vettem észre, hogy örömmel segítettek, és hogy számukra is hasznos volt, hogy válaszoltak nekem, mert sokan írták, hogy fontosnak tartják az elégedettség mérést, és többen is megírták saját véleményüket róla. Ennek nagyon örültem, mert minden további információ hasznos egy ilyen kutatómunkánál, s akik nem vagy ritkán végeznek efféle felméréseket, azok talán elgondolkoznak ennek fontosságán, ha más nem, eszükbe juttattam, hogy „ilyen is van”. Számomra az esetek nagyon kis részét leszámítva (konkrétan, hogy volt, aki többszöri próbálkozásomra sem reagált, s volt, aki megígérte, hogy válaszol, de mégsem tette), kellemes élményt nyújtott a vizsgálódás, mert jó érzéssel töltött el, hogy foglalkoztak a kérdéseimmel (néha a vártnál alaposabban is), segítettek ebben a számomra fontos és mérföldkőnek számító dolgozatban. Ismét megtapasztalhattam a könyvtáros társadalom kedvességét és segítőkészségét, mert habár elvileg az a munkájuk, hogy tájékoztassanak és a föld alól is előássák a problémát megoldó forrást, nem feltétlenül teszi ezt meg mindenki,  bár biztosan embertípustól is függ minden. Engem mindenesetre felvillanyozott, hogy foglalkoztak a kérésemmel, s sok levélből éreztem azt is, hogy leendő könyvtárosként „maguk közül valóként” gondolnak rám. Ha majd valaha az én segítségemre lesz szüksége egy szakdolgozó – vagy bármilyen – diáknak – vagy bárkinek –, én is ezt a hozzáállást szeretném szem előtt tartani." (idézet a diplomamunkából)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése