keresés

2014. április 1., kedd

A porcelánfestés, mint téma, közöség, tevékenység jelenléte a weben- A porcelánfestés a videómegosztó oldalakon

Egy korábbi bejegyzésemben arról olvashattak az érdeklődők, hogy a porcelánfestésről milyen  információforrások állnak azok rendelkezésére, akik jobban meg kívánják ismerni ezt a művészeti ágat, vagy esetleg csak hobbi szinten kívánnak ezzel foglalkozni.
Ebben a bejegyzésben pedig arról olvashatnak az érdeklődők, hogy a porcelánfestés milyen formában van jelen a videómogosztó oldalakon..



Az Internet megjelenésével természetessé vált, hogy az emberek mindent közzé akartak tenni. A Web 2.0- ás szolgáltatások pedig még inkább kielégítik az emberek efféle igényeit. Ezért érdemesnek tartottam egy külön bejegyzés szentelni annak, hogy az általam választott kutatási téma, azaz a porcelánfestés hol, milyen formában van jelen a Web 2.0-ás szolgáltatásokban.
Ennek értelmében tehát vizsgáltam a porcelánfestés jelenlétét a videómegosztó, valamint a közösségi oldalakon, továbbá a fórumokban is.

Magának a porcelánfestés tevékenységének dokumentálására a videómegosztó oldalak a legalkalmasabbak. A neves porcelánfestő manufaktúrák - így a herendi,a kalocsai, valamint a Zsolnay porcelángyár videókon keresztül igyekeznek bemutatni azt, hogy hogyan is készülnek azok a porcelán edények, amelyeket aztán a boltok kirakataiban láthatunk.

A kalocsai porcelánfestők titokzatos munkája
A kalocsai manufaktúra élt ezzel az internet adta lehetőséggel, és egy kisfilmet készített a porcelánfestést végző munkatársainak műhelyében, hogy az érdeklődők megismerhessék, hogy hogyan is kerülnek a díszítések a porcelán edényekre.
 A műhelyben készült kisfilm alább látható:

A videóhoz egy felhasználó szólt hozzá konkrétan, aki jelenleg porcelánfestést tanul, és hamarosan vizsgázni készül belőle, valamint utal a videóban látható technika nehézségére.

Hogyan készül a híres herendi porclán?
A Herendi Porcelángyár még ennél is messzebb ment, hiszen ők már a kedzeteket is dokumentálni igyekezték, ugyanis a kisfilm a kezdeti lépésektől mutatja be az általuk gyárott porcelán edélyek elkészülésének fázisait, a megformálástól egészen a festésig.
Lentebb látható a porcelángyár által készített kisfilm:

A videóhoz érdekes módon csak külföldi felhasználók szóltak hozzá, egyikőjük tetszését fejezi ki e művészeti ággal szemben.

A gyerekek, mint porcelánfestők
A Zsolnay- gyár az előzőektől eltérően nem a műhelyében készített kisfilmet az ott folyó munkákról, hanem egy gyermekek részére tartott foglalkozását dokumentálta:


 A videóhoz nem érkeztek megjegyzések.

A másik két, kevésbé ismert magyar videómegosztón, az IndaVideo- n és a Videán is kerestem porcelánfestéssel kapcsolatos videókat, azonban azok közel sem ilyen részletességgel mutatják be a porcelánfestést, mint a fenti három kisfilm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése