keresés

2014. április 8., kedd

Elveszett a felhőben



Az elmúlt években sokat változott a számítástechnika világa, gyökeresen átformálódtak a használói szokások. Néhány évvel ezelőtt még az asztali számítógépen gyűjtögettük az adatainkat, zenéinket; később különböző külső merevlemezekre mentettük ki őket. Azonban ez sem tűnt jó megoldásnak, hiszen a használat során számos merevlemez tönkrement. Napjainkban már minden szolgáltató kínál valamilyen felhőalkalmazást, ahová feltölthetjük kedvenc zenéinket, és innen le is tudjuk menteni azokat okostelefonjainkra. A következőkben ezeket a lehetőségeket vizsgáljuk meg.

Néhány évvel ezelőtt a tévében hirdette magát egy adattárolással foglalkozó cég. A szolgáltatás keretében minden héten automatikusan feltöltődtek a dokumentumok és zenék a számítógépről a cég tárhelyére. Ez a rendszer addig jól is működött, amíg el nem romlott a számítógép. Akkor aztán két lehetőség maradt: a cég kimenti az adatokat DVD lemezekre, melynek költsége több mint 100 $, vagy el lehet kezdeni újra összegyűjteni a zenelistát, ami nagy zűrzavarral jár, és nem biztos, hogy sikerül mindent újra megtalálni.
Az eddigi tapasztalatok alapján összeállítható egy rövid lista, hogy mit is érdemes elvárni az adattároló szolgáltatásoktól. Először is, a teljes zenelista elmenthető legyen a felhőben, és onnan bármikor letölthető legyen az okostelefonra. Másrészről, ha bármilyen végzetes hiba lép fel valamelyik számítógépen, abban az esetben is hozzáférhető maradjon a feltöltött tartalom. Harmadszor pedig mindez megvalósítható legyen kevesebb, mint 100 dollárból.
Az első állomás a Google Cloud Drive, ami többé-kevésbé úgy működik, mint egy külső merevlemez. Azonban rendszeresen üzeneteket küld, melyben arra ösztönöz, hogy több tárhelyet vegyen a felhasználó, ami elég zavaró. A következő lehetőség az iTunes felhőszolgáltatása. Erről a lehetőségről azt érdemes tudni, hogy csak akkor működik, ha a használó iPodja nem régebbi két évesnél.
Az Amazon webáruháza egyszerűen és gyorsan használható, egy-egy zeneszámot vagy albumot pillanatok alatt meg lehet vásárolni. Ezért kézenfekvőnek tűnik kipróbálni a felhőszolgáltatását is. Nagyjából 20 dollárért lehet megvásárolni az Amazon tárhelyet, amely azzal kecsegtet, hogy korlátlan zeneszámot tud tárolni. Azonban, amikor elkezdené feltölteni az ember az adatokat a felhőalkalmazásba, újra szembesülnie kell néhány akadállyal. Le kell tölteni egy Amazon programot a fájlok feltöltéséhez, azonban a folyamat nem hajtható végre bármelyik böngészővel: a Google Chrome helyett a program az Internet Explorert támogatja. Ilyen megpróbáltatások után már fel lehet tölteni a tárhelyre a zeneszámokat, és a legjobb, hogy még műfaj szerint csoportosítani is lehet őket.
Még egy szolgáltatás van, amiről sok jót lehet hallani, ezért kap egy esélyt a Carbonite is, bár csak ingyenes próbaverzió formájában. Ez a szolgáltatás naponta ellenőrzi a számítógépen lévő adatokat, és az új fájlokat folyamatosan felmásolja a felhőbe, ahonnan több eszköz segítségével is el lehet érni a tartalmat. Azonban egy hátránya a Carbonite-nak is van, teljes mértékben klónozza a számítógép adattartalmát, tehát nem csak az új egységeket másolja fel, hanem, ha valami törlésre kerül a gépen, azt a felhőből is eltávolítja.
És hogy miért is jó tulajdonképpen a felhőszolgáltatás? Ha hosszú útra indul az ember, és beszerez egy Bluetooth-kompatibilis CD lejátszót az autójába, illetve felcsatlakozik az Amazon felhőjében tárolt zenéihez, több órát utazhat oda-vissza anélkül, hogy kétszer kelljen meghallgatnia ugyanazt a zeneszámot.

Referátum

Készítette: Szabó Katalin
2014. április 8.
Eredeti cím: Ballard, Terry: Lost in the Cloud. In: Online Searcher, vol. 37. n. 3. 2013. p. 38-40.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése