keresés

2014. május 19., hétfő

Ingyenes, web-alapú programok - könyvtárak számára

A cikk szerzője egy könyvtáros állásinterjún a következő kérdéssel szembesült: ”Hogyan tudnánk a könyvtárnak jutó szűkös költségvetést növelni?”
A válasz a következő volt: ”Először is, ingyenes, web-alapú programokat alkalmaznék, melyek javítanák a működésünket.”

Ezek a programok rendszerint nem kifejezetten könyvtárak számára készültek, de tökéletesen megfelelnek az ott felmerülő részfeladatok megoldására. Néhány példa:
A Slimtimer eredetileg jogászok számára készült, a munkaidő beosztására és elszámolására – de tökéletesen alkalmas a könyvtári ügyfelek tevékenységének követésére, számontartására is.
Egyszeri események kezelésére alkalmasabb a VolunteerSpot, találkozók szervezésére a Doodle, vagy a Calendar Connect.



A hagyományos, papír-alapú nyilvántartás hátrányaitól mentes a ClickBook „szervező” program,  számos korábban hiányzó szolgáltatással – pl. emlékeztetők küldésével.
Számos kiváló szolgáltatást nyújtó „világot” jelent a Google Suite – pl. keresésben, térképkészítésben vagy éppen az ügyfél számára érthető nyelvre fordításban.
A teljesség igénye nélkül további ingyenes – esetleg többletszolgáltatásokhoz alacsony díjjal igénybe vehető – szolgáltatások: DropBox (on-line tárhely), Delicious (hasznos weblapok gyűjteménye), WorldCat (közeli könyvtárak katalógusai).

A szerző természetesen megkapta a megpályázott állást...

Irene E.McDermott Free Web-Based Apps for Libraries. = online searcher, 2013 júl.-aug., Vol 37 No 4,35-37 pp.


Hegedűs Anita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése