keresés

2014. május 18., vasárnap

Okosabb információ, okosabb fogyasztók

Az USA a közelmúltban valósította meg a kormányzati transzparencia jegyében, az Egyesült Királyságéhoz hasonló nyílt adat alapú információ közzétételi szabályozást. A szerzők közreműködtek a Fehér Ház információk közzétételére vonatkozó jogalkotásában, a Harvard Business Reviewban megjelent cikk ennek lehetőségeit taglalja.

Egyre több állam által kibocsátott adat érhető el  géppel olvasható (Machine-Readable) formátumban, ösztönözve a gazdasági növekedést és az ezekre épülő új szolgáltatásokat, amelyek az adatok értelmezésére épülnek. Ez a vállalkozások számára egyaránt rejt buktatókat és óriási lehetőségeket. Hogy mekkora hatása lehet az üzleti, gazdasági adatok (open data alapon történő) rendelkezésre bocsátásával, azt a GPS adatok 2000-es évek eleji közzétételének példáján keresztül láthatjuk be legjobban. Az USA kormánya akkor kötelezte a hadsereget, hogy bocsátsák polgári használatra a földrajzi tájékozódáshoz szükséges műholdadatokat, mely a közlekedés és telekommunikáció forradalmához vezetett rövidtávon. ez a folyamat bár a nyomtatott térképek kiadóinak óriási veszteségeteket okozott, ugyanakkor mindenki más számára (vállalkozások, magánszemélyek = adófizetők, akik adóforintjaik dollárjaik útján finanszírozzák a hadsereget, B.D.). A cikk szerint a gazdasági adatok automatikus feldolgozásának (Machine-Readable) lehetősége hatalmasat dobhat a gazdaságon a következő években.



 Open Government

Obama már 2009-ben, beiktatásának első napján transzparenciát és nyílt kormányzást hirdetett meg, amely a mai napig meghatározza kormányának politikáját. Ennek eredménye volt a Data.Gov kormányzati nyílt adat (open data) portál létrehozása is. Már korai vállalkozói sikerek is azt mutatják, hogy gyorsan megtérülnek az open government-be fektetett erőfeszítéseik. A BrightScope példája is azt mutatja, hogy a szabadon felhasználható közadatokból épített adatbázisok építése jól használható a vállalkozások számára.

Okos-közzététel a magánszektorban


Az ún. choice engine (CE, választási motorok) az Amazon, vagy a Netflix ajánló rendszereivel mutat hasonlóságot a különböző ágazatokon belül a nyilvánosan fellelhető adatok alapján képes a felhasználói szokások alapján piaci tendenciákat megállapítani. Jelenleg a vásárlóknak nagy segítséget jelentenek az áru összehasonlító alkalmazások, ezek segítségével sokkal hatékonyabb vásárlások hajthatók létre, mint az internet előtti időkben. A choice engine-ok minden ágazatban képesek lesznek az összehasonlításra szolgáltatások és termékek szintjén.
Jelenleg a BrightScope, a Tesco és a FirstFuel choice engine-jai a leghatékonyabb ilyen jellegű kereső alkalmazások a szcénában.

A CE négy fő kategóriája az adathozzáférés szempontjából:
  1. A kormányzati kibocsátású adatok a termékek és szolgáltatások köréről;
  2. A kormányzati kibocsátja polgárai számára személyes adatait (például a társadalombiztosítási járulékokról és az adóbevallásokat);
  3. A kormány segíti az elektronikus közzétételt a magánszektor számára (termékekre és szolgáltatásokra);
  4. A kormány lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a személyes adataikba beletekinthessenek, amelyek a termékek és szolgáltatások útján a vállalatok birtokába kerültek.
Bár ezek a kívánalmak jelentősen eltérnek a jelenlegi üzleti modellektől így az áttérés is hosszabb időt vehet igénybe, ugyanakkor gazdasági fejlődésre gyakorolt hatása hatalmas lehet a jövőben.
Nem utolsó szempont, hogy ezeknek a kereskedelmi keresőmotoroknak a terjedésével - és jogi környezetüknek megteremtésével párhuzamosan: kialakulhat egy olyan kölcsönhatás a kormányzat az állampolgárok és a vállalkozások között, mely az igényeknek jobban megfelelően fogja alakítani a piaci viszonyokat. (Mindezt úgy, hogy az adófizetők pénzéből és adataiból létrejött adattáblákat, adatbázisokban újrahasznosítják az open data útján, ez a Big data lényege és legnagyobb előnye, B.D.)



forrás: Thaler, Richard H. & Tucker, Will: Smarter information, smarter consumers. In: Harvard Business Review, 2013, Volume 91, Issue 1, pp. 44-54.

(Barton Dávid)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése