keresés

2014. május 17., szombat

Open access e-könyvek


2006 óta minden év októberében rendezi meg a SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) az Open access hetét (Open Access Week).
Sue Polanka, a Wright Állami Egyetem (WSU) munkatársa a 2012-es hét keretében vizsgálta blogján - a No Shelf Required-ön - az open access egy specifikus esetét, amikor folyóiratok helyett könyvekről, e-könyvek publikálásáról beszélünk.

A cikk célja minél több open access (OA) könyv forrás összegyűjtése volt a portálok nevének, URL-jének és rövid leírásának összegyűjtésével.



Az OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) humán- és társadalomtudományi online könyvtár, mely többek között olyan kiadók teljes szövegű open access e-könyveit gyűjt iegy helyre, mint a Taylor & Francis Group vagy a Palgrave Macmillan kiadója. Logikai operátorok segítségével a következők szerint kereshetők a dokumentumok adatbázisában: cím, szerző, sorozat, tárgyszó, ISBN és
kiadási év. Az OAPEN lehetővé teszi, hogy a könyvtárak katalógusaikba beemeljék könyveit és azok metaadatait (ONIX, MARC-xml, CSV és XML formátumokban is).


A DOAB (Directory of Open Access Books) multidiszciplináris adatbázisa a folyóiratoknál ismert DOAJ könyves megfelelője, könyvek metaadatait és hivatkozásait tartalmazza. A készítők a világ teljes lektorált tudományos e-könyv termésének összegyűjtését célozza meg.

A DOAB felülete. Forrás: www.Doabooks.org

A CLACSO latin amerikai teljes szövegű e-könyv adatbázis a társadalomtudományok területén. Főként spanyol és angol nyelvű publikációkat gyűjt a latin amerikai és karibi térség tudományos terméséből. Szoftveres hátterét az open source Greenstone biztosítja.

A SciELO Books a SciELO folyóirat adatbázis (Scientific Library Online) könyvekre specializálódott gyűjteménye, elsősorban szintén spanyol nyelvű tudományos irodalmat gyűjt. PDF és EPUB formátumokban is letölthetők könyvei, az általános e-book formátum a többi szolgáltató kínálatához képest pozitívum, mert a legtöbb tudományos kiadó kizárólag PDF-ben teszi elérhetővé e-könyveit, mely Kindle tulajdonosok számára nem a legkényelmesebb formátum.

SpringerOpen néven a Springer kiadó OA forrásai számára készült adatbázis, mely a folyóiratok mellett már 7 db monográfiát is tartalmazott 2013-ban (ma csak a Springer Link oldalán 35 open access könyv található a Springertől, B.D.). Az open access alapelvei között szerepel az online megjelenési forma - hogy a nyomdaköltségeket megspórolják a kiadók, akik erre a konstrukcióra adják fejüket - a Springer esetében ezeknek a könyveknek csak a nyomtatott, kötött változataiért kell fizetnie az olvasónak, a letöltött pdf-ek azonban - az OA alapelvei mentén - nyomtathatók korlátlan mennyiségben saját használatra.


Az Open access hét keretében összegyűjtött adattárak képe rendkívül színes. Kíváncsian várta a szerző, hogy mit hoz a 2014-es év az OA e-könyv adatbázisok számára. Remélhetőleg egyre több kiadó dönt úgy, hogy biztosítja szerzői számára az open access publikálás lehetőségét.
(Pozitív, hogy valóban látványosan megnövekedett az e-könyvek száma 2012-höz, '13-hoz képest, B.D.)


  

A szerzőről: 


Sue Polanka a Wright Állami Egyetem könyvtárosa, a tájékoztatószolgálat vezetője. Blogján - a No Shelf Required-ön - rendszeresen foglalkozik az e-könyvek és könyvtárak témájáival. Írásaiban az egyetemi könyvtárak e-könyv használati lehetőségeit elemzi és támogatja a digitális források létjogosultságát a könyvtárakban.


blog: www.libraries.wright.edu/noshelfrequired/ 

  

forrás: Polanka, Sue: Open Access Ebooks. In: Online Searcher, Jan/Feb 2013, Vol. 37 Issue 1, pp. 70-73.; képek: Gettyimages.com (royalty free collections), NoShelfRequired Blog

(Barton Dávid)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése