keresés

2014. június 17., kedd

Szavak a vásznon

Sokan idegenkednek attól, hogy az általuk olvasott történet, az elképzelt szereplők és helyszínek, valaki más fantáziája alapján öltsön testet egy filmben. A könyvadaptációk egy fontos élménytől fosztják meg a nézőket, mivel elveszik általuk a képzelet, a fantázia világa. A film maga a látvány, így nincs szükségünk az agyunk és a képzeletünk tornáztatására. De milyen hatással van ez ránk nézőkre, azokra, akik egyben olvasók is, és azokra, akik egyáltalán nem olvasnak?



Hollywood számára a legfontosabb kérdés, hogy a sikervárományos film vajon megtérül-e a bemutatók után. A siker és a profit érdekében minden megtesznek, miközben úgy tűnhet, hogy kifogytak az ötletekből. Egyre inkább tendencia, hogy a filmek nagyrésze a ”tuti” sikert keresi, nem bízzák a véletlenre, hogy mi kerüljön a vászonra. Nekünk nézőknek meg úgy tűnhet, hogy az utóbbi években elárasztották a mozikat a sokadik folytatásai történeteknek, valamint a különböző sikeres könyvek adaptációi. Ahogy (g)épül a világ lassan a sikerfilmek receptje is kiszámíthatóvá válik. Az IBM szakértői sikeres filmipari előrejelzési modellel rukkoltak elő, mely képes megjósolni a várható bevételeket még jócskán a moziba kerülés előtt.

Miközben egyre több inger ér minket, természetessé vált a mozifilm és majd’ minden háztartásban van televízió (vagy más eszköz amin lehet filmet-mesét-sorozatot nézni) közben mintha megfeledkeznénk a gyermekekről. A gyerekek kis felnőttekként hasonló életet élnek a szüleikhez, így nem kirívó eset, ha egy óvodáskorú gyerek is órákat tölt a képernyő előtt. De vajon milyen hatással van ez az értelmi és érzelmi fejlődésükre? Hogyan hat a képzeletre és a fantáziára, és vajon kikből lesz a jövő olvasója? Sok a kérdés és természetesen sok a válasz is. Iskolai könyvtárosként kiemelten foglalkoztat, hogy mi zajlik a gyerekek agyában, ha ”csak” nézik a mesét. 

Az internet számos felületet biztosít, melyeken olvashatunk könyvajánlókat, kritikákat, filmkritikákat és mozi beszámolókat. Azonban még mindig kevés az olyan felület, amely összekötné az olvasót és a nézőt, a könyv és a film ”házasságát”. A blogom célja, hogy összefoglalja a téma visszásságait és legfontosabb kérdéseit, kritikáit. Keresem a választ arra, hogy, lehet-e kompromisszumok nélkül készíteni mozifilmet egy könyvről, és természetesen fordítva is érdekes a téma. Milyen lesz egy könyv, amit film alapján írtak, esetleg bemutatják a történet elő- vagy utóéletét, cselekményét. A blogom a téma fejtegetésével foglalkozik, összefoglaló, ajánló és útmutató is egyben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése