keresés

2014. november 19., szerda

Kortárs gyermekkönyv-kínálat



Napjainkban a gyermekkönyvek fontosak az olvasóvá nevelés megalapozásában. Nem mindegy, milyen típusú könyveken nőnek fel a kisgyermekek. A mi feladatunk, hogy olyan mesekönyveket adjunk a kezükbe, melyekből jó dolgokat tanulhatnak. Manapság sok az agresszív mese a televíziókban, melyek rossz hatással vannak a kisgyermekek fejlődésére. Gorombák, durvák, interaktívak lesznek tőlük. 
Ez a téma elsősorban a szülőket, testvéreket, óvónőket és pedagógusokat foglalkoztatja. Sajnos kevés az olyan weboldal, mely megfelelően összefoglalja azokat a mesekönyveket, melyeket érdemes a gyermekek kezébe adni vagy felolvasni nekik. Természetesen a kiadók reklámozzák kiadványaikat, arra ösztönözve, hogy náluk vásároljuk meg a könyveket, viszont fontos lenne, hogy legyenek olyan blogok, tematikusan felépített weboldalak, melyek nem haszonszerzésre törekszenek, hanem tanácsot, iránymutatást szeretnének adni.
E téren fontos feladatuk van a gyermekkönyvtárosoknak. Ők ismerik az állományt, napról napra találkoznak a kisgyermekek igényeivel, tudják, melyek azok a könyvek, melyeket szívesen lapozgatnak, hallgatnak, olvasnak. A szülök felelőssége továbbá, hogy a szakember által ajánlott könyvet megszerettesse a gyermekével, a mindennapi felolvasások során. Ennek következménye, hogy a kisgyermekek nagyobb szókinccsel és képzelőerővel fognak rendelkezni, mint mesét nem hallgató társaik. Kishúgom példáján látom, milyen fontos is a nevelés és a családi példa az olvasás megszerettetésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése