keresés

2014. november 19., szerda

Zeneíró programok

A zeneíró programokat (angolul: scorewriter program/software) az emberek azon kis csoportja használja, amelynek kifejezett érdeklődési köre a zeneszerzés, ennek következtében egy nagyon kicsi csoportról beszélhetünk. Ám kijelenthető, hogy e kis közösség mégis hihetetlenül nagy hatással van az emberieségre, hisz az nap mint nap hallgatja az általuk írt zenéket.

Ezért érdemes lehet megtekinteni, illetve megismerni azokat a programokat, amelyekkel létrehozzák a műveiket. Ez természetesen nehéz feladat, és nemcsak azért, mert mára már rengeteg ilyen program van, hanem mert az emberek többsége nem ismeri ezek használatát, valamint a használatához szükséges zenei alapoknak sincsenek birtokában.



Mielőtt tovább mennénk, meg kell jegyezni, hogy a kutatás a kottaíró- és kezelő programokról szól, a zeneszerkesztő szoftverekről nem.

A témáról azért is nehéz beszélni, mert gyakorlat közben lehet igazán megismerni a programokat, így a leírások kevésbé használhatóak - ezért is hasznosak a videómegosztókon megosztott felvételek, amelyeken lassan, lépésről lépésre vezetik be a tudatlanokat a témába, viszont hátrányuk, hogy ismerni kell az adott nyelvet, amelyen a videót készítették.

Maga a téma azok számára lehet érdekes, akik úgy érzik, hogy van érzékük a zenéhez, de nem igazán rendelkeznek a zenei alapokkal (pl. nem tudnak ütemben kottázni), nekik nagy segítség lehet az ilyen programok használata. Egy másik csoport, akiknek megragadhatja a figyelmét a téma, az örök kiváncsiak csoportja. Ők azok, akik mindig új ismereteket és tudást keresnek, és szerencsére a zeneíró programok bőven rendelkeznek megismerni való tudással.

Maguk a programok a kézi kottaírást váltják ki. Míg a zeneszerző meg nem tanulja rendesen kezelni a programot, addig a digitális kottázás lassabb, de amint elsajátítja megfelelő szinten annak kezelését, onnantól már gyorsabban haladhat, mint ha kézzel írna.

A témáról azért érdemes beszélni, mert az “szakirodalom” nagy része nem magyar nyelven található meg (a videók általában angolul jelennek meg, míg ha vannak is leírt változatok, azok a világ bármely nyelvén lehetnek). Ezért a kutatásnak az a célja, hogy magyar nyelven is hozzátegyen a témához, illetve bevezesse a magyar anyanyelvű érdeklődőket a terület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése