keresés

2015. február 27., péntek

Földtan gyerekeknek 3.

Mit jelent a geológia?

1971-ben kiadott Természettudományi Kislexikont felütve a „geológia” szót megtalálva a „földtan” címszóra utal és ott írják, „a Föld anyagi összetételét, felépítését, fejlődésének törvényszerűségét, az élet kialakulását és fejlődéstörténetét vizsgáló tudomány…” Segédtudományai az önállóvá vált földtudományok: ásványtan, kőzettan, őslénytan, geokémia, geofizika. A szorosan vett földtan számos tudományágra oszlik: szerkezettan, szeizmológia, vulkanológia, ősföldrajz, rétegtan, regionális földtan, alkalmazott földtan és mérnökgeológia.

A XXI. században az emberek már a Wikipedia-t használják, amely nagyon kényelmes és gyors, viszont nincs lektorálva a szövege.
Tudomásul kell venni, hogy a földtant és a segédtudományokat az interneten és a közéletben is két nyelven is kereshetik (magyarul és görögül is). Nincs következetesség. Emiatt nehezebb találni pontos irodalmat, pl. a Digitális Tankönyvtár. Itt a természettudományokon belül találjuk meg a „geológia” témájú könyveket, amiből csak 13 db van, paleontológiából és ásványtanból pedig 2-2 db. Sajnos ezek mind egyetemi szintű kiadványok, melyet nem lehet gyermekek oktatására használni. Ezen az oldalon a téma keresőben magyarul írták az ásványtan-t és az őslénytant pedig görögül (paleontologia).

A Magyar Elektronikus Könyvtárban „geológia” témájú könyvekből itt 45 db-ot találtam. Itt már van hasznosabb, igaz régebbi –több mint 50 éves művek. Ezek a régebbi művek sokkal közérthetőbben magyarázták a földtant, mint pl. „Vadász Elemér: A geológusok munkája: bevezetés a földtani megfigyelésbe”, melyet 1927-ben adták ki. Viszont van egy frissebb munka Gönczy Sándor: Földtani alapfogalmak (oktatási segédanyag a földrajz szakos főiskolai hallgatók számára) című kiadvány 2004-ről. Ez egy nagyon hasznos kiadvány, mely könnyen áttekinthető és értelmezhető. 
Az OSZK honlapján Gyermekirodalmi adatbázis található, melyben a tárgyszó listában nincs földtanhoz kapcsolódó szó, viszont a tudományos-fantasztikus tárgyszóra kiad 4 találatot és abból 1 db.: Fehér Klára: A Földrengések Szigete. és ugyanitt a fantasztikus regény tárgyszónál 28 találat, melyből 1 db. : Verne, Jules: Utazás a Föld középpontja felé. Ezek a könyvek egy sem ismeretterjesztő kiadványok, nincs tudományos alapja, pedig mindegyikben van egy lelkes geológus szereplő. 

Magyar folyóiratok keresése: földtudományok 1800-2015. évek között: http://matarka.hu/ 
földtan kulcsszóra- 70 találat
geológia kulcsszóra- 26 találat

Magyarországon a legnagyobb földtani gyűjtőkörű könyvtár a Magyar Geofizikai és Földtani Intézet könyvtára, mely a 1869-ben alapított Magyar Királyi Földtani Intézet (később Magyar Állami Földtani Intézet) Országos Földtani Szakkönyvtár és az 1907-ben Magyar Eötvös Loránd Geofizikai Intézet Országos Geofizikai Szakkönyvtár összeolvadásából jött létre.
A teljes állományuk, mely több mint 300.000 tételt tartalmaz (könyv, folyóirat, térkép, különlenyomat, CD, stb.) folyamatosan történik a feldolgozásuk a HUNTEKA online katalógusába. Gyűjtik Magyarország és a teljes Kárpát-medence földtani irodalmát és lehetőség szerint a világ földtani irodalmát, mivel a kezdetektől van cserés kapcsolatuk több száz külföldi partner intézménnyel.
A könyvtárat sokan használják, nem csak a kutató intézet saját dolgozói, hanem más intézmény kutatói, diákok (18 év felett, ritkán középiskolások is felkeresik, ha pályázatra, versenyre készülnek) és hobbi kutatók is, mivel a könyvtár nyilvános.
A profiljába nem tartozik gyerekprogramok szervezése, viszont az Intézet épületében geológus kollégák tartanak múzeumi vezetést, ahol bemutatják és elmesélik a magyarországi ásványok, kőzetek, őslények kialakulását. Szinte heti rendszerességgel jönnek különböző korosztályú iskolás csoportok.

A gyermekek könyvvel való megismerkedése a szülőktől indul, majd az óvodában és iskolában folytatódik. A természettudománnyal kapcsolatban az utolsó 10 évben már nagyon látványos, színes, több dimenziós kiadványok készültek, melyek felkeltették a gyermekek érdeklődését. A sláger könyv a dinoszauruszokról készült. Ezekben a kiadványokban figyelembe vették az időrendiséget, a hüllők kialakulását és mellé rövid szöveges magyarázatot tettek. Hogyan táplálkoztak, hogyan szaporodtak, mekkora volt a méretük? A gyermekkönyvtárakban nagy sikere van ezeknek a könyveknek. Nagy még az érdeklődés az ásványok és vulkánok, szigetek iránt is. 
Könyvesboltok és közkönyvtárak tartanak könyvbemutatókat, de sosem földtani témájú könyvekről. Így ezeken a helyeken nem találkozhat író és gyermek olvasó. 

Gyermekek részére hazánkban nincs magyar nyelvű földtani ismereteket közlő weboldal. 
Nagyon informatív és játszva lehet tanulni az angliai és amerikai kezdeményezésű weboldalakon, pl:

Gyerekeknek játékos feladatok (rajzfilmekből merítve):



Gáspár Anita
További bejegyzések


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése