keresés

2015. március 29., vasárnap

EPA

Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis
Magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartása, illetve egyes archivált folyóiratok gyűjteménye. Fejlesztése 2003-ban kezdődött a Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezésére, a bibliográfiai adatbázis 2004 nyarán nyílt meg a nyilvánosság előtt. Az archívum közvetlenül a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz tartozik, de az anyaintézmény maga az OSZK. A http://mek.oszk.hu/ felületről is elérhető az oldal, EPA Elektronikus Periodika Archívum és "Adatbázis" fül alatt.

Információszolgáltatás:
Az EPA „Bemutatás” fül alatt találunk leírást a gyűjtemény jellegéről és kialakulásának történetéről, valamint a fenntartókról. A szerzői jogról az egyes tételek megnyitásakor a bal oldalon a „Szerzői jog” fül alatt kapunk tájékoztatást, magyar és angol nyelven. Az „Irattár” menüpont alatt (a fejlécben) kapunk információt digitalizálási tevékenységükről, az adatbázis adatstruktúrájáról, az elérhető formátumokról és a gyűjtemény felépítéséről, a legfrissebb adatok 2013-asak. Ugyanide feltöltik az EPA-val kapcsolatos szakmai forrásokat, előadásokat, azonban fejlesztésekről nem olvashatunk.

Navigáció/struktúra/webdesign:
A folyóiratokat alapvetően egy-egy tudományterület alatt betűrendbe rendezve helyezkednek el vagy a keresési felületen keresztül tárgyszót beírva is kereshetünk a dokumentumokra, ez az első szint. Három féle hozzáférési típus van az oldalon, archivált kiadványok (epa.oszk felületről), távoli hozzáférésű kiadványok (adott folyóirat archívumából) és offline kiadványok (ált. Arcanum adatbázishoz vezetnek el). A második szinten tehát a folyóiratokban évfolyam szerint kereshetünk, az archivált folyóiratoknál a teljes szám pdf-ben, míg a távoli hozzáférésű anyagoknál az egyes cikkekre bontva találjuk az anyagokat.
Ha vissza szeretnénk jutni az egyes szintekre ezt könnyen megtehetjük a vissza nyíllal. A keresési lehetőség meglehetősen „fapados”. + Használhatjuk a MEK, EPA, DKA közös keresőfelületét is.

Kínált formátumok:
Az EPA-ban kínált formátumok: HTML, PDF, XML, JPG, PNG.
Az EPA archívumban a kiadványok többsége csak online olvasható formában található meg, letölthető tömörített változatokat csak ott szolgáltat az archívum, ahol azt az eredeti forrás is megteszi. Az egyes számok szintjén a szövegben módosítják az esetleges abszolút, vagy tartalmilag nem indokolt EPA-n kívülre mutató URL-eket; a reklámokat, banner-exchange és webring-linkeket pedig eltávolítják.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula megjelenítés:
A tételek leírásánál az alábbi mezőkkel találkozhatunk: cím, testület, kiadó, megjelenés, periodicitás, dátum, állapot, dokumentumazonosító, nyomtatott változat, témakör, tárgyszó, típus, formátum, nyelv, hozzáférés, kapcsolat, státusz és feldolgozó neve, a fent említett csoportokon belül rendkívül részletgazdag leírást találunk a dokumentumokról. Mindezek cédula, címkés és XML formátumban is elérhetőek.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Hírlevélre fel lehet iratkozni a http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/mekhirek/ oldalon. A „Vendégkönyv” fül alatt várják az EPA-val kapcsolatos véleményeket, ötleteket, javaslatokat. Konkrét, választ igénylő kérdéseket, kéréseket, valamint a hibajelentéseket célszerűbb inkább közvetlenül az epa-info@mek.oszk.hu címre küldeni, mert akkor gyorsabb és biztosabb a válasz. A honlap főoldalán két fajta RSS-feedet is használhatunk, ez egyik „Az új folyóiratszámok az EPA archívumban” míg a másik az „Új kiadványok az EPA katalógusban”. Az oldal nem testreszabható, címkézési lehetőség, leírás-bővítési lehetőség nincs.

Közösségi média-kompatibilitás:
Nincsenek egyedi URL-ek nyilvántartva, illetve pontatlanságok merülnek fel.
Az adatbázisnak saját blogja sincs, illetve létezik egy facebook oldal, amit 2013. februárjában hoztak létre (36 lájk, 3 poszt, 2 látogatás), azonban ez sem tekinthető a klasszikus értelemben vett aktív közösségi felületnek, mivel az utolsó bejegyzés 2013. február 5-én készült.


Screenshots/képernyőképek:
Gyűjtemény nyitólap:

Keresési felület:





Tételek listázása:

Tétel + adatok:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése