keresés

2015. április 26., vasárnap

Filmhíradók Online (MaNDA)

Alapadatok a gyűjteményről:
- Filmhíradók Online
- Tematika és kronológia szerint rendszerezett régi magyar filmhíradók ingyen megtekinthető gyűjteménye 1914-től 1949-ig.
- Fenntartója: MaNDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, http://mandarchiv.hu/
- Létrehozás dátuma: 2009. november 5.
- Egyéb intézmények: NAVA, NDA, MNFA


Információszolgáltatás:
- Részletes leírás található a gyűjteményről és a létrehozásának a körülményeiről.
- A fenntartóról szóló részletes információk a saját honlapján találhatók, amelyek könnyen elérhetők.
- A digitalizálásról, elérhető formátumokról, webes rendszer fejlesztéséről, gyűjtemény felépítéséről, munkatársakról és egyebekről nem esik szó. A szerzői jogi feltételek és adatkezelés viszont megtalálhatók a honlap legalján. Az impresszum nem túl részletes, csak a fenntartó elérhetőségeit mutatja. A további információk a MaNDA honlapján találhatók.
- A gyűjtemény nem rendelkezik ugyan saját Facebook oldallal és bloggal, de a fenntartója igen. El lehet őket érni közvetlenül a honlapról is.


Navigáció, struktúra, webdesign
- Impozáns külsővel rendelkezik a dinamikus honlap, amelyen egyszerűen és könnyen lehet navigálni, böngészni. A videók egyszerűen és közvetlenül elérhetők akár a főoldalon a vízszintes idősáv segítségével, akár az ajánló rovaton is. A videók praktikusan, témák, nevek, helyek és időbeli sorrend szerint vannak rendezve.
- Könnyen el lehet érni a fenntartó honlapját is.
- Tartozik hozzá segítség is a honlapon való eligazodás céljából és fel lehet venni kapcsolatot a szerkesztőkkel.
- Angol, német, francia és olasz nyelven olvasható.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
- Egységes adattartalommal rendelkezik minden videós aloldal. Tartozik hozzá adatlap a rövid leírással, az elhangzó szöveggel, kapcsolódó témákkal, szakmai címkékkel, kapcsolódó linkekkel, és egyéb információkkal, mint pl. nyelv, kiadó, azonosító, hely.
- Azonban nem minden videóhoz tartozik részletes információ, több helyen is hiányos.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
- A gyűjtemény teljes mértékben a web 2.0-n alapszik, e köré építették a szolgáltatást, ami által átlátható és nagyon könnyen navigálható.
- Lehet regisztrálni, és az egyes videókhoz kommentelni és címkéket is hozzárendelni. Sőt továbbküldésre és beágyazásra is ad módot.
- RSS feed-et és hírlevélre való feliratkozást nem találni a honlapon.


Közösségimédia-kompatibilitás
- Kompatibilis a Facebook és Twitter közösségi oldalakkal, avagy azokon a csatornákon is megoszthatók egyes videók.
- Bár a közösségek gombra kattintva a gyűjteményről elérhetők a Facebook oldal és a Blog.hu, mintha azok a sajátjáé lennének, de mindezeket a MaNDA vezeti. A Facebookon majdnem 3 ezren követik, ennek ellenére nem tapasztalható nagyobb fokú aktivitás, a maroknyi like mellett alig van hozzászólás és megosztás. A Blog.hu-n viszont ennél gyérebb közösségi aktivitás van érvényben, avagy szinte semmilyen.
- A gyűjtemény honlapján szinte semmilyen közösségi aktivitás nem tapasztalható, nincsenek hozzászólások és címkézések a közösség részéről.
- Azonban látszik, hogy nem sűrűn frissítik a gyűjtemény honlapját, mivel még az azóta már megszűnt IWIW-es megosztásra szolgáló gomb is található.


A gyűjtemény kezdőoldala:



Videolejátszás:

A gyűjtemény videós aloldala:


A gyűjtemény Facebook oldala:



A fenntartó oldala:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése