keresés

2015. május 7., csütörtök

Corvinus Repositorium

Alapadatok a gyűjteményről:
  1. Megnevezés: Corvinus Kutatások /Corvinus Research/.
  2. A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/
  3. A gyűjtemény definítiv, rövid leírása: a repozitórium célja az Egyetemen keletkező publikációk, szellemi termékek, kutatási eredmények digitális formában történő közzététele. Az Egyetem oktatói és kutatói által létrehozott publikációkat és eredményeket igyekszik bemutatni, beleértve folyóiratcikkeket, könyvfejezeteket, konferencia előadásokat, kutatási jelentéseket, szabadalmakat, tudományos alkalmakhoz kötődő előadásokat és műhelytanulmányokat is.
  4. Létrehozás dátuma: 2011 /külső forrásból/
  5. Tulajdonos, fenntartó, magába foglaló intézmény megnevezése: a központi szervezet, amely működteti a repozitóriumot, értelemszerűen a Budapesti Corvinus Egyetem. Az Egyetemen belül pedig az Egyetemi Központi Könyvtár felelős a működtetésért.
  6. A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése és URL-je: az Egyetem központi honlapján a Kutatások almenüpont alatt érhető el a repozitórium (Corvinus Kutatások adatbázisa). URL: http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=35169 Az Egyetemi Központi Könyvtár honlapjáról pedig a Források almenüponton belül, a Corvinus Kutatások linkre kattintva lehet eljutni a közleménytárhoz. Az URL megegyezik a repozitórium közvetlen URL-jével: http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/ Egyébként a főoldalról könnyebben is elérhető a repozitórium, a Corvinus Kutatások menüpontra kattintva, ugyanezzel az URL címmel.


Screenshots/Képernyőképek:

képernyőkép.JPG
1. kép: A repozitórium nyitóoldala



képernyőkép2.JPG

2. kép: A repozitórium keresési felülete



képernyőkép3.JPG

3. kép: Tételek listázása



képernyőkép4.JPG

4. kép: Tétel adatok


Információszolgáltatás:
  1. Bemutatás/leírás a gyűjteményről: egy rövid leírás mindjárt a kezdőlapon elérhető a gyűjteményről. A kezdőlapon feltüntetett „repozitórium irányelvei” linkre kattintva pedig részletesebb információkhoz is juthatunk a repozitórium céljáról, hasznáról az egyetemi közösség irányába, a feltölthető dokumentumok típusairól, ill. arról is, milyen dokumentumtípusokat zárnak egyértelműen ki.
  2. Történet: a repozitórium kialakításának folyamatáról, történetéről semmilyen információ nem áll rendelkezésre az oldalon.
  3. Tulajdonos/fenntartó: az oldal jobb felső sarkában került feltüntetésre a tulajdonos neve /Budapesti Corvinus Egyetem/, amelyre kattintva az Egyetem központi oldalára léphetünk át. Más információ, adat az Egyetemről nem érhető el a repozitórium oldalán.
  4. Szerzői jogi feltételek: a használat szabályairól, feltételeiről az Intézményi jognyilatkozat rendelkezik, mely a repozitórium kezdőoldaláról, az „Intézményi jognyilatkozat” linkre kattintva érhető el. URL: http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/copyright.html
  5. Digitalizálás: a digitalizálásra, feltöltésre vonatkozó technikai és adminisztratív információk csupán az Egyetem gépeiről férhetőek hozzá. Amit tudni lehet, hogy az Eprints szabad szoftverrel működik a repozitórium.
  6. Webes rendszer fejlesztése: nem találni róla semmi információt.
  7. A tételek típusai: a Keresés menüpont alatt szűkíthetünk a tétel típusára is. A tételtípusok között említhetjük a következőket: cikk; könyv része; monográfia, jelentés; konferencia vagy workshop anyag; könyv; értekezés/disszertáció; szabadalom; tananyag; egyéb.
  8. Elérhető formátumok: a feltöltött publikációk PDF-formátumban olvashatóak, többségében nyomtathatóak, letölthetőek.
  9. Gyűjtemény felépítése, navigációja, keresési és egyéb felhasználói  lehetőségek: a felépítésről semmilyen bővebb leírás nem áll rendelkezésre, ahogyan a navigációról sem. A keresésnél értelemszerűen három alaplehetőség kínálkozik: gyorskeresés, összetett keresés és böngészés. A böngészés /jelen esetben a neve: tallózás/ lehetséges év szerint, tárgy szerint, szerzők szerint vagy szervezet szerint.
  10. Munkatársak: mindössze egy munkatársról kapunk információt. Az „Információ az archívumról” linkre kattintva, a Kapcsolat részen belül egy e-mail cím kerül feltüntetésre: adam.hoffmann@uni-corvinus.hu
  11. Fejlesztési tervek: semmilyen információt nem közölnek ezzel kapcsolatban az oldalon.
  12. Hírek, saját blog vagy a magábafoglaló honlapon a gyűjteményhez kapcsolódó hírek: a repozitórium kezdőoldalán hírként mindig feltüntetik az elmúlt hét legfrissebb feltöltéseit. Saját blogot nem üzemeltetnek. Az Egyetem weboldalán nincsenek külön a repozitóriumra vonatkozó, kiemelt hírek. Az Egyetemi Központi Könyvtár honlapján viszont a hírek között külön kategóriát képez a repozitórium. Közvetlen URL-je: http://www.lib.uni-corvinus.hu/category/hirek/repozitorium

Navigáció/struktúra/webdesign:
  1. Viszony az intézményhez (domain név tulajdonos): az oldalon az intézményre, a domain név tulajdonosára /Budapesti Corvinus Egyetem/ a jobb felső sarokban megjelenített név utal. A név linkként funkcionál, ami továbbvisz az Egyetem központi oldalára.
  2. Párhuzamos szintek, további gyűjtemények az intézmény által közzétéve: a Corvinus Kutatások repozitóriumon kívül az Egyetem két másik repozitóriumot is működtet, bár ezekre a Corvinus Kutatások repozitórium oldalán meglepő módon semmi utalást nem lehet találni, ill. az egyik repozitóriumtól szintén nem vezet link a Corvinus Kutatásokhoz és a másik repozitóriumhoz sem. Az egyik társrepozitórium kifejezetten a doktori (PhD) értekezéseket teszi elérhetővé, hasonló felépítéssel, mint a Corvinus Kutatások. A neve: Corvinus Disszertációk. Elérhető az Egyetem Központi oldaláról a Kutatások menüponton belül /Ph.D disszertációs adatbázis/, valamint az Egyetemi Központi Könyvtár honlapján, a Források menüpont alatt /Corvinus Doktori Disszertációk/. Közvetlen URL-je: http://phd.lib.uni-corvinus.hu/
         A másik, szintén hasonló felépítésű társrepozitórium pedig a szakdolgozatokat és TDK   
         dolgozatokat teszi hozzáférhetővé, s innen mind a Corvinus Kutatásokhoz, mind a
         Corvinus Disszertációk gyűjteményhez vezet link. A repozitórium elérhető az Egyetemi
         Központi Könyvtár weboldaláról, a Források menüpont alatt /Szakdolgozatok/. Közvetlen
         URL-je: http://szd.lib.uni-corvinus.hu/
  1. A gyűjtemény belső felépítése: A nyitólapon a repozitórium rövid leírása mellett kiemelik a legutóbbi hét friss feltöltéseit, elérhető a keresés opció /összetett és gyors keresés egyaránt/, a tárgy /tudományterület/ szerinti böngészés /tallózás/ az archívumban, az elmúlt három hónap statisztikája arról, mely publikációkat töltötték le legtöbbször, valamint információ az archívumról, a működés irányelvei. Összetett keresésnél lehetőség van teljes szövegre, címre, szerzőkre, kivonatra, kulcsszavakra, szerkesztőkre, folyóirat címére, sorozat nevére, könyv címére, dátumra, az elhelyezés /feltöltés/ dátumára, projektekre, támogatókra rákeresni. A keresést legördülő listák segítségével szűkíthetjük az alábbi területeken: témakör /tudományterület/, a tétel típusa /dokumentumtípus/, intézetek/tanszékek, a publikáció állapota /pl. megjelent-e, nyomdában van-e, esetleg csak kéziratról van-e szó/, referált-e. Beállíthatjuk, hogy a kapott tételekre a feltételek mindegyike legyen-e érvényes, vagy bármelyik feltételellel való egyezés releváns. A találatokat rendezhetjük év szerint /legrégebbi vagy legfrissebb/, szerző neve vagy a publikáció címe szerint. Különösebb segítség, súgó nem érhető el a keresésnél sem /csak ha a keresési feltételek melletti kérdőjelre kattintunk, adja meg, hogy mit lehet csinálni, pl. írjon be keresőkifejezést, adjon meg évszámot/, s az oldal egészére vonatkozóan sem. A tételek megjelenítésénél, a találati listában többoldalas lista esetén lehetőség nyílik a lapozásra, lehetőség van különböző formátumban /pl. Dublin Core, HTML Citation, METS/ exportálni a találatokat, a keresés finomítása opciót választva pedig visszatérhetünk az összetett keresés űrlapjához és a meglévők mellé további feltételeket adhatunk meg. A tétel címére kattintva megjelennek annak szerzőségi és megjelenési adatai, a teljes szöveg PDF formátumú elérésének linkje, a publikáció hivatalos web címe (külső hivatkozás), a tartalmát összefoglaló kivonat, valamint táblázatos formában egyéb adatok is (tétel típusa, kulcsszavak, témakör, azonosító, feltöltő neve, elhelyezés dátuma, utolsó változtatás időpontja). Böngészés/Tallózás: ebben az esetben négy opció /év, tárgy, szerző v. szervezet/ szerint válogathatunk.

Kínált formátumok:
A weboldal a feltöltött publikációkat kizárólag PDF dokumentumként teszi elérhetővé, választási alternatívák nincsenek a formátumot illetően. A találati listát lehetséges különféle formátumokba /ASCII Citation, BibTex, Dublin Core, EP3 XML, EndNote, HTML Citation, JSON, METS, Object IDs, OpenURL ContextObject, RDF+N-Triples, RDF+N3, RDF+XML, Refer, Reference Manager/ exportálni.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:
Minden tételnél egységes adattartalommal találkozhatunk. Az egyes tételek címére kattintva elénk tárulnak a cím és szerzőségi adatok; a megjelenés adatai; a teljes szövegű PDF dokumentum linkje; a publikáció rövid tartalmi leírása (kivonata – absztrakt); külső hivatkozásként a publikáció hivatalos URL-je; alatta pedig táblázatos formában a következő adatok: tételtípus; kulcsszavak felsorolása; témakör /tudományterület/; ha projekt részeként készült el a publikáció, akkor a projekt megnevezése; azonosító kód; feltöltést végző személy neve; a repozitóriumba való feltöltés (elhelyezés) dátuma és az utolsó módosítás időpontja.
Az egyes tételtípusoknál /dokumentumtípusoknál/ sem változik a leírás, ugyanolyan a felépítés egy cikk, mint mondjuk egy könyv esetében.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
  1. Hírlevél feliratkozás: nem áll rendelkezésre
  2. Online munkatárs elérése (chat): nem lehetséges
  3. RSS feed: háromféle eszköz is rendelkezésre áll ez ügyben: Atom, RSS 1.0 és RSS 2.0 Ezen eszközökkel a kezdőlapon, ill. a találatok kilistázásánál találkozhatunk.
  4. Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: regisztráció során a következő adatokat szükséges megadni: név, e-mail cím, felhasználónév és jelszó. Az aktiváláshoz szükséges linket e-mailben küldik meg. Bejelentkezést követően a saját adataink szerkesztésére (Profil), ill. keresőprofilok kialakítására nyílik lehetőség (Keresőprofilok). A Profilnál értelemszerűen meg lehet változtatni az e-mail címet, meg lehet adni az egyetemet, tanszéket, országot, postai címet, honlapcímet (ha van), a feltöltések kezelése oldalon megjelenő mezőket, ill. például be lehet állítani, hogy titkosított legyen-e az e-mail cím (csak az archívum munkatársai használhatják-e). Keresőprofiloknál pedig az elmentett kereséseket lehet szerkeszteni (a keresés elmentésére a találati listában felül szereplő “Keresés mentése” lehetőségre kattintva van mód). Meg lehet adni a keresőprofil nevét. Napi, heti vagy havi összesítő értesítéseket is kaphatunk a választott szakterülethez tartozó, újonnan beérkezett tételekről, ill. be lehet állítani, hogy üres listáról is kérünk értesítést, vagy csak akkor értesítsenek, ha van a keresési feltételeknek megfelelő találat. A keresőprofilt nyilvánossá is lehet tenni.
  1. Kommentelési lehetőség: nem áll rendelkezésre.
  2. Közösségi közreműködés további formái tételenként: nincs lehetőség semmilyen közösségi együttműködésre, például a tétel címkézésre vagy a leírás kibővítésére.

Közösségimédia-kompatibilitás:
  1. Az egyes tételek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t?: minden tételnek önálló oldala van, saját URL címmel. Önálló URL címet kapott a tétel adatainak oldala, ill. a tétel teljes szövegű PDF formátuma is.
  2. Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal /pl.: Facebook-gomb/?: Lehetővé teszik a megosztást Facebook-on, Twitteren, G-mailen, más e-mail címeken és számos különféle szolgáltatáson keresztül.
  3. Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala?: a repozitóriumnak nincsen saját Facebook oldala, hanem a Corvinus Könyvtár Facebook-profilján, alkalmazásként /app/ érhető el: a Corvinus Kutatások fülre kattintva kaphatunk róla információkat, s egyúttal kereshetünk is a gyűjteményben, egyszerű keresés révén. URL-je a következő: https://www.facebook.com/corvinlib/app_189398437777612?ref=page_internal
  4. Van-e a magába foglaló intézménynek Facebook oldala? Ha igen, mennyi a követők/lájkolók száma, ill. a posztok hozzávetőleges száma havonta?: mind a Corvinus Könyvtár, mind maga az Egyetem rendelkezik önálló Facebook oldallal. A Corvinus Könyvtár Facebook oldalának linkje: https://www.facebook.com/corvinlib?fref=photo A lájkolók száma jelenleg (2015. 03. 21.) 1866. 2015. február hónapban összesen 34 bejegyzést töltöttek fel a Facebook oldalukra. A Corvinus Egyetemnek nincsen központi Facebook oldala, hanem az egyes kampuszoknak külön-külön hoztak létre profilt. Ezek közül pl. a KöZGÁZ! a Közgáz Campus hivatalos oldala. URL-je: https://www.facebook.com/kozgaz?fref=photo A lájkolók száma jelenleg (2015. 03. 21.) 14029. 2015 februárjában összesen 19 poszt került fel az oldalra.
5. Megjelennek-e a gyűjtemény tételei a magába foglaló intézmény Facebook oldalán
   megosztási alapként?: Nem, a repozitórium feltöltései, tételei nem szerepelnek a
   Corvinus Könyvtár Facebook oldalának posztjai között, viszont ettől függetlenül
   igyekeznek felhívni a gyűjteményre a figyelmet, mely Facebook oldalukon külön
   alkalmazás formájában érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése