keresés

2015. május 5., kedd

Iparművészeti Múzeum adatbázisa

Iparművészeti Múzeum adatbázisa: http://gyujtemeny.imm.hu/site.php

Az Iparművészeti Múzeum adatbázisa a főoldalról úgy érhető el, hogy ráállunk a Gyűjtemények menüpontra és a megjelenő ablakban az első lesz az adatbázis. Először pár szóban magáról a múzeumról és honlapjáról írnék és utána térnék rá az adatbázisra.

1872-ben alapították harmadikként a budapesti Iparművészeti Múzeumot Európában, a londoni és a bécsi után. A múzeum a kezdetektől gyűjtötte a magyar és egyetemes, a régi és kortárs iparművészeti alkotásokat, melyek több forrásból származnak.



Iparművészeti Múzeum felül nézetből



Az Iparművészeti Múzeum főoldalán 7 menü pont található, melyeknek almenüi és esetleg azoknak is vannak almenüi. Megismerhetjük az épülettörténetét, múzeumról, kiállításokról, programokról, kutatásokról és a gyűjteményekről kaphatunk különböző információkat. A honlap kezdő oldalán ízelitőt kaphatunk az aktuális kiállításokról, programokról és hírekről. A honlapnak van angol verziója is, amit a kezdőlapon ki lehet választani így a külföldi honlap látogatok is könnyen tudnak böngészni az oldalon. Lehetőség van arra, hogy a múzeum hírlevelére a honlap alján feliratkozzunk.



Az Iparművészeti Múzeum kezdő oldala




Facebook oldala

A képen jól látható, hogy több mint 9000 kedvelője van az oldalnak és a látogatás szám, amikor a foto készült majdnem elérte az 5000.



Most térjünk rá az Iparművészeti Múzeum adatbázisára, ami a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Az online gyűjteményi adatbázis a múzeum munkatársainak több éves kollektív erőfeszítése nyomán jött létre. A műtárgyak meghatározásai, adatai és ismertetései az Iparművészeti Múzeum munkatársainak publikációin alapulnak. A digitális projekt vezetője Jékely Zsombor, aki egyben a gyűjteményi főigazgató-helyettes. Az Impresszumra kattintva, ami a lap alján található megismerhetjük a szerkesztőt és munkatársait, kik készítették a műtárgyfotókat (melyek szerzői jogi védelem alatt állnak,jelenleg mintegy 9000 műtárgy fotóval illusztrált ismertetése érhető el.), ki a design felelős, stb.
Adatbázis fejlesztése WorldCalc Bt. (az on-line gyűjteményi adatbázis az ArtLista múzeumi gyűjteménykezelő programon alapul). Az adatbázis oldalán van lehetőség a regisztrálásra.
4 menüpontja van, melyek a következők: gyűjtemények, virtuális kiállitások, szecessziós építészet és a felhasználói információ. 
"A felhasználói információból a következőket tudhatjuk meg:  2012 folyamán az Iparművészeti Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával korszerűsítette számítógépes műtárgy-nyilvántartását és elkészítette ezen alapuló online gyűjteményi adatbázisát, amely magyar és angol nyelven egyaránt elérhető."
"A felhasználók több úton is eljuthatnak a nyitólapról az egyes műtárgyakhoz: lehetőség van az egyszerű és összetett keresésre, böngészni lehet az Iparművészeti Múzeum gyűjteményei szerint, továbbá a tájékozódás megkönnyítése érdekében összeállítottak egy sor tematikus virtuális tárlatot is. (A főoldalon egy véletlenszerűen generált tartalomajánló jelenik meg, amely az oldal újratöltésével, pl. az F5 billentyű megnyomásával változik.)" Ha valamelyik képre rámegyünk, akkor egy rövid ismertető jelenik meg az adott tárgyról, ami a következő képen látható is. Ha pedig rákattintunk a tárgyra, akkor megjelenik egy következő oldalon nagyobba a kép illetve több információ magáról a tárgyról.

Az adatbázis kezdő oldala


A tárgyról nagyobb kép




A felső képen jól látható, hogy van lehetőség ezen az oldalon előre és visszalépni a képek között, illetve egyből visszatérhetünk a találati listához. Az is észrevehető, hogy három menü pont látható: adatlap melyből a fontosabb információkat tudjuk meg, van egy tárgyismertetéses menü, ahol hosszabb-rövidebb szövegek olvashatóak az adott tárgyról és végül kapunk egy irodalmi jegyzetet is. Előfordul, hogy több képet is készítenek a tárgyról az szintén, mint a képen is látható ezen az oldalon tekinthető meg. Lehetőség van facebook, twitter megosztásra is.
Ha a gyűjtemények menüpontra kattintunk, akkor megtekinthetjük, hogy az adatbázisnak milyen gyűjteményei vannak. Például: bútorgyűjtemény, textil-és viseletgyűjtemény, kerámia-és üveggyűjtemény, stb. A szecessziós építészet menüpont alatt pedig "Iparművészeti Múzeum a Partage Plus projekt keretében - amely 2012-2014 között 25 európai intézmény részvételével, EU-támogatással valósul meg -  a múzeum szecessziós műtárgyainak digitalizálása mellett a magyarországi szecessziós építészet mintegy 60 kiemelkedő jelentőségű emlékét is dokumentálja. Mivel ez egy Múzeum honlapja, ahol nélkülözhetetlenek a képek és a hozzájuk kapcsolodó szövegek, ezért tartalmaz képi (jpg) és szöves (doc) formátumokat is.

Gyűjtemények


Bútorgyűjtemények és a szecessziós építészet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése