keresés

2015. május 5., kedd

Magyar Elektronikus Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről

A Magyar Elektronikus Könyvtár, ismertebb nevén MEK gondolata 1994 tavaszán született meg. Hosszú folyamat során alakult ki a projekt mai formája, melynek 1999 óta az Országos Széchényi Könyvár ad otthont. Az eltelt évek alatt a MEK a magyar Internet egyik legismertebb szolgáltatása és egyben legnagyobb szöveg-archívuma lett.


Információszolgáltatás

A bemutatkozás menüpont alatt találunk információt a gyűjteményről, amely szerint „A MEK-ben csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották.” Ezen kívül gyűjtik még az elektronikus újságokat, folyóiratokat, valamint, a könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is.A kapcsolat menüpont alatt részletes információt találunk arra vonatkozóan, hogyan kérhetünk segítséget, hol írhatunk véleményeket, javaslatokat, hol kaphatunk választ könyvtári jellegű kérdéseinkre és hogy iratkozhatunk fel a hírlevélre. További információkat biztosítanak támogatók részére, linket készítők részére és dokumentumot küldők részére is. Kiemelt helyen jelenik meg a Támogatás menüpont, ahol a felhasználók segítségét kérik, mellyel az értékes szak- és szépirodalom mennyiségét, minőségét és a szolgáltatás technikai hátterét tudnák fejleszteni. A főoldalon szerepel a fenntartó, ami az OSZK, a támogatók, mint a MEK Egyesület, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program és az Internet Szolgáltatók Tanácsa. A partnerekből pedig rengeteg van. A főoldalon elérhetők még a kapcsolattartási adatok, számos ajánló és rengeteg témába vágó hasznos link. Ezeken kívül találunk még a fejlesztésre vonatkozó információkat, küldetésnyilatkozatot, Gyakran Ismételt Kérdések menüpontot, honlap térképet, mobil fejlesztéseket és statisztikákat.


Navigáció, struktúra webdesign

A honlap felépítése egyszerű, a főoldalról menüpontok segítségével érhetjük el a minket érdeklő témaköröket. Részletes keresővel rendelkezik, mert az egyszerű keresésen túl tudományterületek és műfajok alapján is listázhatunk. Verziólehetőségek a megtekintésre: HTML, Word, RTF, PDF, LIT és DjVu. Zip-pel csomagolt verziók is elérhetők. Ezeken túl kereshető formátumok még az mp3, epub és prc.
A keresett mű katalóguscédula formátuma is megtekinthető. További gyűjteményeket ajánl a mélyebb informálódáshoz. Facebook profiljuk közvetlenül lájkolható.

Gyűjtemény nyitólap és keresési felület egyben


Keresési listák tudományterületek szerint (természettudomány)


Tételek listázása


Tétel +  adatok


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Hírlevelükre feliratkozhatunk a Kapcsolat menüpont alatt. RSS Feed-jük a főoldalon elérhető. Regisztrációra, profil kialakítására nincs lehetőség. Testreszabni nem lehet, kommentelni viszont igen, egyes művekről megoszthatjuk véleményünket. 


Közösségi média, kompatibilitás

A tétel megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, amit meg is oszthatunk. Megosztás gombbal könnyebbé teszik a továbbítást, lehetőségünk van az összes közösségi oldalon megosztani az általunk megtalált tételt. A MEK Facebook-on is elérhető, rendelkezik egyedi Facebook oldallal, 6334 kedveléssel, 12 látogatással és havi körülbelül 13 poszttal. Az OSZK intézménye foglalja magába, amely szintén rendelkezik Facebook oldallal, 7669 kedveléssel, 1833 látogatással és havi körülbelül 35 posttal. Nem feltétlenül a MEK gyűjteménye a megosztásuk alapja, inkább saját programjaik, híreik. 

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Katalóguscédula formátumban is megtekinthetők a találatok, mely tartalmazza az URL linket is a megtekinthető dokumentumhoz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése