keresés

2015. május 15., péntek

OR-ZSE érdekességek 6.

Webes tartalomszolgáltatás egyetemi könyvtáraknak

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem könyvtára sokrétű és jelentős méretű gyűjteménnyel rendelkezik, melyben megtalálhatóak valódi ritkaságnak számító, több száz éves kéziratok is. Éppen ezért a könyvtárat nem csupán az egyetem hallgatói vagy a judaizmus iránt érdeklődő olvasók látogatják, hanem kutatók munkájában is gyakori állomásnak számít. A változatos olvasóréteg, amelynek tagjai adott esetben nem is ismerik magát az intézmény, megköveteli a hatékony információszolgáltatást. Egy ilyen intézménynél, különösen ha nem rendelkezik online katalógussal, hasznos lehet például egy blog vezetése, amelyen keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek a könyvtár gyűjteményébe.
Egy egyszerűbb Blogspot blog segítségével például címkék használatával könnyen megvalósítható a gyűjtemény különböző témakörökbe tartozó ritkaságainak bemutatása, megteremtve a kapcsolatot a felhasználók és a szolgáltató között. Egy blog természetesen arra is alkalmas ezen felül, hogy kommunikációs csatornát nyisson az olvasók vagy érdeklődők és az intézmény között. A könyvtár koruknál fogva rendszerint szerzői jogvédelem alatt nem álló ritkaságainak, a gyűjtemény egyedi darabjainak ismertetése, széleskörű terjesztése a Wikipediával történő együttműködés során is történhet. Erre alapvetően két módszer kínálkozik: egyrészt a könyvtár létre hozhat saját Wikit, amelyben a gyűjteménnyel és az intézménnyel kapcsolatos szócikkeket tölt fel. Ez a megoldás jelentős erőfeszítést igényel, ezért a kisebb személyzettel és kiterjedt gyűjteménnyel rendelkező intézmények számára, mint például az OR-ZSE nem ideális. A másik lehetőség a Wikimedia alapítvánnyal történő közvetlen együttműködés, aminek eredményeképpen közvetlenül a Wikipediára kerülhetnek fel az intézmény anyagai, a szócikkek elkészítésében pedig segítséget nyújt a Wikipedia népes szerkesztőcsapata. Ezt a megoldást választotta például az OR-ZSE-hez hasonlóan jelentős, 5 millió kötet feletti gyűjteménnyel rendelkező Izraeli Nemzeti Könyvtár [NLI] is. Az NLI a GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums) projekt keretében kezdeményezett együttműködést a Wikimediával. Az együttműködésnek hála számos ritka térkép, fénykép és egyéb illusztráció került fel az NLI gyűjteményéből a kapcsolódó Wikipedia szócikkekbe.

A modern tartalomszolgáltatás jegyében, egyetemi könyvtáraknak – függetlenül a gyűjteményük témájától – érdemes megfontolni a Google Scholar szolgáltatás integrálását honlapjukon. Számos tudományos folyóirat napjainkban vagy online is elérhető vagy kizárólag online érhető el. Éppen ezért az olvasók tájékozódását jelentősen megkönnyíti, ezáltal a könyvtári dolgozók terheltségét pedig csökkenti a Google Scholar által nyújtott egységes folyóirat-kereső rendszer. A szolgáltatás integrációjára több példát is találhatunk. A korábban említett NLI például a Get-it@NLI nevű rendszerét ötvözte a Google Scholarral, lehetővé téve az olvasóknak, hogy a Google keresés által listázott cikkek közül az intézmény számára elérhető tartalmakat egy kattintás segítségével lehívhassák, megspórolva a olvasóknak a különböző adatbázisok használatának nehézségét. Magyarországi egyetemi könyvtárak közül kiemelhető példaként a Közép-Európai Egyetem, amely könyvtári keresőalkalmazásába szintén beépítette a Google Scholart az elérhető folyóiratokban való böngészés megkönnyítése céljából.

Eszköz-példák a tartalomszolgáltatásban


Könnyen kezelhető, fejleszthető, modulok által bővíthető honlap létrehozására több lehetőség is adott tartalomszolgáltatók számára. Ilyen CMS szolgáltatások közül az egyik legnépszerűbb választás a PHP alapú Joomla, ezt alkalmazza például az Országos Szabó Ervin Könyvtár is. a Joomla sokrétűségének köszönhetően számtalan funkciót elláthat. Az ingyenesen elérhető kiegészítők telepítésével galériát, mobiltelefonos felületet, fórumot, többnyelvű támogatást építhet be az intézmény a honlapjába. A személyre szabható kérdőív-alkalmazások (pl.: Breezing Forms) segítségével hatékonyan lehet visszajelzéseket kapni a felhasználói elégedettségről.
A Youtube könnyedén integrálható a legtöbb tartalomszolgáltató honlapjába, így egy adott inzémény ingyenesen és extra szerverterhelés nélkül hosztolhat akár videó-, akár hanganyagokat. Mivel az intézmény a tartalmat a Youtube szerverein tárolja, plusz adatforgalom nem keletkezik a videók, hanganyagok megnyitásakor, ezért ez akár egy szerényebb költségvetésű könyvtár számára is ideális lehet. Videoarchívum vagy zenei gyűjtemény ilyen módon történő közzétételével kiszolgálhatóak egyaránt a kutatók, akik így könnyedén juthatnak hozzá a kutatási témájukat érintő anyagokhoz és a laikusok, érdeklődők is, akik figyelmét könnyebben ragadhatja meg az ilyen típusú tartalom. Nemzetközi viszonylatban példaként hozható az Izraeli Nemzeti Könyvtár, amely a nem szerzői jogvédelem alatt álló audiovizuális gyűjteménye egy részét Youtube-on teszi közzé. Magyarországi példa a Magyar Zsidó Levéltár és Múzeum, amely Youtube csatornáját elsősorban nem a gyűjtemény közzétételére használja, hanem az intézmény népszerűsítésére, a judaizmussal, zsidó történelemmel kapcsolatos anyagok megosztására.



A Youtube-integrációhoz hasonlóan a Facebook-integráció is könnyen és ingyenesen kivitelezhető és hasznos platformot nyújt nemcsak a tartalomszolgáltató és a felhasználók közötti kommunikációhoz, hanem a tartalomszolgáltató szolgáltatásainak megismertetéséhez, népszerűsítéséhez. A Facebook integrációja rendszerint az intézmény oldalán rendszerint csak az intézmény felhasználói profiljára mutató gomb, esetleg megosztást elősegítő gombok felhasználásával történik, magát a kommunikációt átirányítva az intézményi honlapról a Facebook oldalra. A Facebook népszerűségének köszönhetően használatával szinte minden korosztály és érdeklődési kör elérhető. Különösen hatékony eszköz lehet a Facebook-integráció az intézmény által szervezett rendezvények, események népszerűsítésére, az érdeklődők informálására is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése