keresés

2015. május 20., szerda

Összefoglalás - Mozgókönyvtárak

A mozgókönyvtárak múltja évtizedekre nyúlik vissza, miközben célja nem változott. A dokumentumok felhasználókhoz való eljuttatásának, a szolgáltatás jelentőségének hangsúlyozása időről időre előtérbe kerül, A mai könyvtári terminológiában mozgókönyvtár, olyan könyvtárat jelent, amely „esetenként valamely közkönyvtár részlege, amely különlegesen felszerelt szállítóeszközöket használ annak érdekében, hogy közvetlenül juttathasson el dokumentumokat és szolgáltatásokat a használókhoz, a könyvtár épületében való hozzáférés alternatívájaként”[1] Fehér Miklós meghatározása szerint a mozgókönyvtári ellátás lényege, hogy egy szolgáltató könyvtár egy másik településen könyvtári ellátást biztosít. Az ellátás tehát ’mozog’, hiszen egyik településről a másikra vándorol.[2] „Összegezve, a bibliobusz a mozgókönyvtári ellátás egyik formáját jelenti.”[3]


A mozgókönyvtári ellátás kezdete az 1900-as évekhez kötődik. Aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint a számos, témához köthető pályázatok mellett, a témát feldolgozó internetes oldalak megnövekedett aránya. Számos honlapot, Facebook oldalt, YouTube videót találhatunk a világhálón, mely a témában közöl információt, követendő példákat, vagy képeket a mobilszolgáltatás legkülönfélébb megvalósulásairól.


A hazai könyvtárbusz helyzet az utóbbi 10 évben jelentősen javult. Pályázatok segítségével több megyei könyvtár számára lehetőség nyílt mobilbusz szolgáltatás biztosítására.
Blogom írásakor célom ezen könyvtári szolgáltatás főként hazai megjelenésének és jelenlegi helyzetének feltérképezése. A téma bemutatása során a kapcsolódó szakirodalmak feltérképezése mellett összegyűjtöttem azon progrmokat, rendezvényeket, melyek a mozgókönyvtárak szerepére és jelenlétére hívják fel a figyelmet.

A világ első mozgókönyvtára 1905-ben indult útjára az Egyesült Államokban. Kezdetben a mobil könyvtárak lovas szekereken indultak útnak. Az amerikai példához hasonlóan Európában, Helsinkiben 1913-ban szintén lovaskocsi segítségével kezdte meg a városi könyvtár azon feltételek megteremtését, melyek a kultúrához való joghoz, valamint az esélyegyenlőséghez elegendhetetlenek.

kialakulástörténetből és annak forrásaiból kiderül, hogy a hazai mozgókönyvtári ellátás legelső megjelenése villamosokhoz köthető.
A hazai mozgókönyvtári szolgáltatás kezdete a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két villamoskönyvtárához köthető, melye 1945-ben indított útnak, majd kevesebb mint 20 évvel később vidéken is megjelent ez a tájékoztatási forma.
Ezen törekvések bemutatása után az elmúlt évek hazai projektek sikereit, a pécsi Csorba Győző Megyei Könyvtár Könyvtárbusz és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár Guruló Könyvtár megvalósulásait részletezem.

Az Ahová lépek, könyvtár terem című blog írásakor kiderült számomra, hogy a mozgókönyvtárak téma érdekes, izgalmas - akár jópofa - területe a könyvtári szolgáltatásnak.
szakirodalmak áttekintése és összegyűjtése mellett célom a releváns, aktív, a témához egészében kapcsolódó oldalak feltérképezése. Az internetes oldalakon megjelenő, mozgókönyvtári ellátáshoz kötődő tartalmak rendkívül kedveltek. A YouTube által őrzött videók mellett a Pinterest, a Tumblr külön aloldalakat hoztak létre a témával kapcsolatos képek számára. A hazai helyzetet is tekintve a mobilkönyvtári szolgáltatást biztosító pályázatok, valamint azok sikeres megvalósulásai is a téma aktualitását, és a könyvtári szolgáltatás ezen típusának szükségességét hangsúlyozza.





[1] POGÁNYNÉ Dr. Rózsa Gabriella: Samuel Brown és „itinearing library”-jahttp://www.bdtf.hu/btk/Hatrsvok%20a%20BTK%20ves%20kiadvnya/TANULM%C3%81NYOK%202009_10/Poganyn%C3%A9%20Samuel%20Brown%20%C3%A9s%20%E2%80%9Eitinerating%20library%E2%80%9D-ja.pdf 211. old. (letöltés dátuma: 2014. 03. 25.)
[2] POGÁNYNÉ Dr. Rózsa Gabriella: Samuel Brown és „itinearing library”-jahttp://www.bdtf.hu/btk/Hatrsvok%20a%20BTK%20ves%20kiadvnya/TANULM%C3%81NYOK%202009_10/Poganyn%C3%A9%20Samuel%20Brown%20%C3%A9s%20%E2%80%9Eitinerating%20library%E2%80%9D-ja.pdf 211. old. (letöltés dátuma: 2014. 03. 25.)
[3] CSEKŐ Ildikó: „A KSZR tehát könyvtár és az önkormányzatok megállapodásán alapul” – Interjú Fehér Miklóssal, a Könyvtári Intézet munkatársával. In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2009. (18. évf.) 2. sz. 9. old.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése