keresés

2015. május 5., kedd

Sportlélektani ismeretek

A legtöbb ember számára valamilyen formában fontos a sport világa. Akár űzi vagy csak nézi azt, majdnem mindenkinek van legalább egy olyan sport az életében, amiért rajong vagy legalább egyszer elhagyta a száját az a sóhaj, hogy: "de kipróbálnám." A Rajongószocio egy olyan blog, amely különböző érdekességeket próbál bemutatni a sportról és a mögötte húzódó pszichológiai és lélektani háttérről.


Miért fontos a téma?

A Rajongószocio bejegyzéseiből megtudhatjuk, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a sport az átlagember életében. Legyen szó bármilyen sportágról, mindig akad egy olyan háttér, legyen az a fanatizmus, a rajongás, a csodálat, az elismerés vagy egyéb pszichológiai összetevő, esetleg függőség, amely pont emiatt képviselteti magát a népesség körében. Az egészséges rajongó szellem igen hasznos lehet akár a személyiségformálás, a társadalmi és a közösségi élet terén egyaránt. Fontos, hogy a gyermekekben már kiskorukban tudatosuljon a 'hovatartozás' fogalma, hiszen az életünket társasan éljük le, ehhez pedig szükséges, hogy olyan közegbe kerüljenek és olyan iránymutatást kapjanak, amely az egészséges fejlődésükhöz és kapcsolatépítési készségükhöz hozzájárul. Erre pedig tökéletes kezdőlökés lehet egy csapat tagjaként feltérképezni a világot.



A sport iránti rajongás ebből a szempontból igen fontos, ha azt a megfelelő mértékben adagolják. A fanatizmus azonban már sejtet egyfajta "realitásoktól mentes" álláspontot, ahol már nem mindenki van tisztában a benne lezajló folyamatokkal, vagy saját környezetével. Ilyenkor hamar felborul a személy belső egyensúlya és hirtelen minden az imádsága tárgyát képező tényező megszázszorozódik. Ide kapcsolhatjuk a függőségtől szenvedő embereket is, akik szintén elvesztették a kontrollt a sportfogadás és a játékszenvedély miatt. Miért fontos tehát a téma? Azért, hogy mindenki tisztán lásson azzal kapcsolatosan, hogy milyen társadalmi folyamatokért és saját, személyes identitás kialakításért felelős a sport, amely összetett elemeivel nagyobb hatással van ránk, mint az gondolnánk.

Sportszegmensek

Egyeseknek nehéz elkülöníteni a sport lélektanának apróbb részleteit, míg mások egyáltalán nem is tudnak róla, hogy léteznek ilyenek. Blogomban igyekeztem minden érdekesebb témát érinteni, amelynek köze van a sport mögött húzódó lelki folyamatokhoz. A pszichológiai tényezőket ugyanúgy számba vettem, csak úgy mint a sport kialakulásának történelmét, vagy éppen a mai online felületeken tapaszt közösségformáló szerepét. A sporttal foglalkozó oldalakról általánosságban elmondható, hogy összetételük igen széleskörű, hiszen a sport, mint kikapcsolódás és tevékenység is jelen lehet mindenki életében, legyen az kicsi vagy nagy, fiatal és idősebb. A lényeg pedig pont itt húzódik, visszautalva a téma fontosságára, hiszen ez a tárgykör jószerint mindenkit érint, nincs életkorhoz, vagy nemhez kötve. Pont ebben rejlik nagyfokú közösségépítő szerepköre.



A már említett sportpszichológia vonala - amely inkább már a sportolói szemszöget ragadja meg - egy olyan határt foszlatott semmivé, amely szerint a sport a nyers erő megmutatkozása, a siker pedig kizárólag abban rejlik, hogy valaki minél inkább edzett legyen. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, hiszen sok olyan belső tényező zajlik a teljesítmény hátterében, amely legalább annyit számít, mint a fizikai erőnlét. "A siker abból fakad, hogy kitűzünk egy célt, egy változást, amit el szeretnénk érni. És amíg nem léptük át a célvonalat, addig nincs megállás." Ez a mondat tökéletesen lefesti a sportolói lélektant, hiszen habár a részvétel a fontos, mégis mindenki arra törekszik, hogy az általa választott kategóriában minél jobb, hovatovább a legjobb legyen. Ahhoz, hogy a sportolói siker megvalósulhasson szükség van mind a testi, mind pedig a mentális felkészültségre. A sportpszichológia eszközei pedig megfelelő segítséget nyújtanak a sportolók szellemi fejlődéséhez.

Összegzés 

Összességében elmondható, hogy siker és érdeklődés övezi a témát, amely még koránt sincs teljes mértékben kiaknázva, és véleményem szerint még nagyobb felhajtás veszi majd körül, amint az emberek jobban felismerik, hogy mennyire elengedhetetlen részét teszi ki életünknek a sport, a különböző sportágak, amelyek valamiért a szívünkhöz nőttek, valamint a sportolással járó folyamatok és jelenségek  mind szellemi, mind pedig fizikai szinten. Nincsen fontosabb annál, mint, hogy a test és a lélek egészséges formában kapcsolódjon össze, segítve minket mindennapi megpróbáltatásaink és kihívásaink során. Személyiségünk alapvető lenyomata az, hogy milyen életformát választunk, így érdemes tovább foglalkozni a témával, amely többek között rávilágíthat önmagunkkal való kapcsolatunkra is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése