keresés

2015. június 23., kedd

A Warhammer 40.000 témájú oldalak a hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében

A Warhammer 40.000 univerzuma egy hatalmas és sokrétű univerzum, melyben mindenki megtalálhatja azt, ami az érdeklődési körébe esik. Az első találkozás az univerzummal általában az egyik számítógépes játék megismerésével kezdődik. Ha az adott játék (vagy más) felkeltette az emberek érdeklődését, akkor általában először a témával foglalkozó wiki-ket, majd azokon keresztül a közösségi portálokat találják meg. Ezek között is több típus létezik, attól függően, hogy főleg mivel foglalkoznak (wargaming, könyvek, társasok…). A fórumokon van elehtősék megismerkedni az azonos érdeklődési körü emberekkel és ezek az oldalak információszerzés céljából sem utolsó.

A források közül talán a legjobb és leggyakrabban frissülő a Lexicanum, melyről már volt és még lesz is szó. Ez elsősorban az univerzumba enged betekintést és rendelkezik egy saját fórummal is. A különböző fórumokon felül van még számtalan facebook csoport, ami említést érdemel. Ezeken kissé szabadabban áramlik az információ és a közösség általában barátságos. Vannak olyan nemzetközi csoportok, melyek tagjainak száma az 5.000 főt is meghaladja. Itt általában modell festési tippeket, tanácsokat lehet kapni, illetve rajzokat bemutatni az azt értékelni tudóknak.
A legagyobb kihívást itt a korábbi bejegyzések visszakeresése jelenti, hiszen gyakran naponta akár 100 bejegyzés is keletkezhet. A fórumokat visszanézni kicsit egyszerűbb, bár ott nehezebb tanácsokat kérni. Időtálló információt ebben a témában könnyű találni, de nem biztos, hogy annak helye hosszú ideig elérhető lesz. A facebook csoportok feloszolhatnak, a fórumokat is megszüntethetik, így biztosan maradandónak leginkább csak néhány nagyobb, a témával szélesebb körben foglalkozó oldalt és a Games Workshop oldalát nevezhetjük, bár ez utóbbi főleg a modellekre koncentrál.
A témával foglalkozó oldalakon általában nincsen sok lehetőség személyes otthonteremtésre, bár erre nagyon nagy szükség általában nincsen. Az információs oldalakat és a fórumokat általában úgy szerkesztik meg, hogy a téma kedvelői jól érezzék ott magukat és a használatukat se bonyolítják túl. Facebook csoportok esetében ez mondjuk többnyire kimerül a csoport szabályzatában, de a közösség tapasztalataim szerint hamar teremt egy kellemes légkört.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése