keresés

2015. június 11., csütörtök

HERBÁRIUM - Hungaricana

Alapadatok és információk a gyűjteményről

A gyűjtemény neve Herbárium. A Hungaricana Közgyűjteményi Portál egyik adatbázisa, ez a domainnévben is tükröződik, közvetlen URL-je: http://herbarium.hungaricana.hu/hu/.

A gyűjteményhez vezető út a Hungaricana Közgyűjteményi Portálról, mint magábafoglaló honlapról:
A gyűjteményben Kitaibel Pál (1757-1817), a "magyar Linné" által a Kárpát-medencében, a történelmi Magyarország területén gyűjtött nagy mennyiségű növényanyag kereshető és tekinthető meg. Kitaibel Pál a gyűjteményét más botanikus kertekkel folytatott csere révén is gazdagította. A Magyar Természettudományi Múzeum őrizetében lévő összes, mintegy 14.000 tétel adatbázisba került, és elkészült a teljes anyag digitalizálása is, ami mintegy 16.000 felvételt jelent.

A honlap kiadója az Országgyűlési Könyvtár, a fejlesztést és az üzemeltetést az ARCANUM Adatbázis Kft végzi, finanszírozója a Nemzeti Kulturális Alap. A Herbárium adatbázis esetében közreműködő intézmény a Magyar Természettudományi Múzeum, erről az adatbázis ismertetőjében értesülünk. Megérdemelt volna a múzeum egy linkesített logót az adatbázis kezdőlapján, bár a Hungaricana Közgyűjteményi  Portálon a közreműködők között felsorolták őket is. http://hungaricana.hu/hu/kozremukodok/ Közvetlen munkatársakról,  munka módszerről, fejlesztési tervekről nem találtam információt: valóban csak a megvalósult eredményeket mutatja be.
Az adatbázis ismertetése során tudhatjuk meg, hogy a gyűjteményt ki dolgozta fel a 19-20. század során a múzeum munkatársai közül és milyen egyedi azonosítást alkalmaztak.

A honlap létrehozásának időpontja nincs feltüntetve. Az  Közgyűjteményi Portál kezdőlapján lévő első hír bejegyzésének dátumából értesülhetünk a portál és az adatbázisok indításának idejéről, ami 2014. decemberére tehető. A gyűjteményről ugyanazt a nagyon rövid, pár soros leírást találjuk  a Közgyűjteményi Portál és az adatbázis kezdőlapján.
A magábafoglaló honlap nyitó oldalán olvashatunk a gyűjteményhez kapcsolódó hírekről.


Struktúra/webdesign

 A Herbárium adatbázis a Hungaricana Közgyűjteményi Portál többi adatbázisával párhuzamos szinten áll. A portál főoldaláról indított keresések ebben az adatbázisban is keresnek, s adnak találatot, ha van.

A Herbárium adatbázison belül végezhetünk egyszerű és összetett keresést, ezeket a felső menüsorból és a kezdőlapon központi szerepet betöltő fejlécből indíthatjuk. Összetett kereséskor szűkíthetünk négy kritériumra. A rendszer megjegyzi a kereséseinket, így nem kell újra beírnunk, ha ismét vissza akarunk térni egy előző találathoz.

Az egyszerű és az összetett keresés eredményeként kapott találatok során beállíthatjuk, hogy hány találat jelenjen meg az oldalon, és a megjelenő találati lista tetején  ill. alján elhelyezett navigációs gombok segítségével mozoghatunk a találati halmazban. A kapott találatokat rendezésére további lehetőség nincs. A keresést új ablakba is indíthatjuk.

A gyűjteményben található tételek formátuma JPEG. Minimális szerkesztési lehetőség nyílik: nagyítani, kicsinyíteni és elforgatni lehet a képeket, illetve a színerősséget és világosságot lehet állítani a jobb megtekintés érdekében.

A megnyitott tételek között nem lehet lapozni. Ez igen megnehezíti a megtekintést, mindig vissza kell térni a találati listához, és onnan megnyitni a következő  találatot. Ez a menüszalag segítségével tehető meg. Kivéve, ha a keresést új ablakba kértük, akkor a megnyitott ablakok közt kell váltogatnunk.

Akit Kitaibel Pál és a Herbárium mélyebben érdekel, az a Kapcsolódó irodalom menüpontban találja meg a téma összegyűjtött szakirodalmát.


Meta-adatolás

A tételeknek gyakorlatilag nincs leírása a herbáriumban kapott sorszámán kívül. Ez is elég zavaróan tekinthető meg, egy lenyíló ablakban a képtől jobbra, sőt, előfordul, hogy eltakarja a képet az információ. http://herbarium.hungaricana


Web 2.0 eszközrendszer

Az adatbázis kezdőlapján található RSS feed a Közgyűjteményi Portál híreit közvetíti, nem csak a Herbáriumét. A honlap kétnyelvű, angolul is olvasható.
Az adatbázis interaktivitása a Közgyűjteményi Portálra való regisztrálás/bejelentkezés vagy Facebook oldalon keresztül történő bejelentkezés után lehetséges. Bejelentkezve sem nyújt több lehetőséget az adatbázis. A felület nem testre szabható. A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, így a tétel megosztható ennek a másolásával. Beágyazott parancs nincs erre a célra.


Gyűjtemény nyitólapja:






Keresési felületek
  • Egyszerű keresés:




  • Összetett keresés:


  • Kapcsolódó irodalom:



    Tételek listázása




    Tétel és adatok


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése