keresés

2015. június 24., szerda

Kortárs magyar irodalom 6.

A megjelenített tartalmakat nem csupán a saját elképzeléseink és a felhasználók igényei jellemzik, hanem a megjelenítésükhöz felhasznált eszközök, szolgáltatások is. Az, hogy milyen eszközöket használunk tartalmaink közzétételéhez, elsősorban attól függ, mennyire széleskörű az adatszolgáltatásunk. Például amennyiben csupán a kortárs irodalommal kapcsolatos legfrissebb eseményeket, cikkeket szeretnénk közölni, egy Facebook-oldal vagy egy blog tökéletesen megfelel a célnak. Azonban amennyiben átfogó, teljeskörű tartalomszolgáltatást szeretnénk, a kortárs irodalommal kapcsolatos témakörök és dokumentumtípusok széles skálája miatt a tartalmak rendszerezéséhez a blog sokszor kevésnek bizonyulhat. A különböző tartalmak megjelenítésére a legcélravezetőbbnek a saját honlap tűnhet, azonban sokan nem rendelkeznek az ilyen oldalak létrehozásához szükséges szaktudással, vagy épp anyagi kerettel.

 A nyílt forráskódú CMS-ek sok esetben jobb megoldást kínálhatnak, mivel ezeknél a tartalmak feltöltéséhez és elrendezéséhez szükséges keretek már eleve adottak; amennyiben mégis hiányolunk valamilyen funkciót, szolgáltatásaik számos pluginnal (vagy modullal) kiegészíthetők. A CMS-ek, amellett, hogy bizonyos határig testreszabhatóak, számos szolgáltatást tesznek számunkra elérhetővé: honlapunk kinézetét beépített vagy letölthető témák segítségével alakíthatjuk, illetve (ha valamennyire értünk a HTML-szerkesztéshez), saját, általunk meghatározott változtatásokat is végrehajthatunk. Emellett (plugin segítségével) képesek megjeleníteni MySQL-adatbázisokban tárolt adatokat is. 

Mindezek mellett lehetőségünk nyílik galériák, linkgyűjtemények, blogoldalak létrehozására, illetve számos web 2.0 –alkalmazás beépítésére is, mint például az RSS-feed, vagy a közösségi oldalak megosztási funkciói. Az egyes posztokhoz a felhasználók hozzászólásokat írhatnak, valamint létrehozhatók különböző fórumtopic-ok is; egyszóval minden adott a kortárs irodalommal kapcsolatos hírek, újdonságok, a digitalizált szöveges és képanyagok, illetve a felhasználói kommentek és fórumok anyagának megfelelő kezeléséhez, illetve a közösségi oldalakkal kapcsolatos együttműködéshez.


Néhány hasznos eszköz a kortárs irodalom témájában való adatszolgáltatáshoz:


A Drupal egy nyílt forráskódú tartalomkezelő-rendszer, mely a fentebb felsorolt funkciók mindegyikét tartalmazza. A Drupal testreszabása az átlag felhasználó számára első ránézésre bonyolult lehet, ám kárpótlásul a rendszer rendkívül sok testreszabási lehetőséget tartalmaz, illetve a beépülő modulok segítségével rengeteg hasznos funkciót építhetünk be. Mivel a Drupal rendelkezik mind beépített fórumszolgáltatással, mind az ennek kiegészítésére alkalmas beépülő modulokkal, a Drupal-alapú weboldalon fórumtopic-ok is nyithatók. A felhasználók így vitákat folytathatnak egymással, segíthetik egymást a felmerülő kérdések megválaszolásában, illetve csoportokba, baráti körökbe is szerveződhetnek. Az oldalon belépülő modulok, például a User Blogs modul alkalmazása után a felhasználók saját, érdeklődési körüknek megfelelő blogokat is indíthatnak.


A Database Administration a Drupal egyik beépülő modulja, melynek segítségével a Drupal kezelőfelületén keresztül férhetünk hozzá külső adatbázisban tárolt adatainkhoz; a modul segítségével lehetőség nyílik adattáblák létrehozására, törlésére, megjelenítésére és szerkesztésére; egy keresőmodul, például a Custom Search modul hozzáadásával pedig lehetővé válik az adatokban való keresés és böngészés is. Ez az opció egyaránt hasznos akkor, ha adatbázisban tárolt bibliográfiai adatokat, leírásokat szeretnénk kereshető formában megosztani, de akkor is, ha az aktuális programokról szeretnénk tájékozódni (ha nagy mennyiségű ilyen jellegű adatot kezelünk, az áttekinthetőség miatt érdemes ezeket is egy külső adatbázisban tárolni).



Ez a beépülő modul számos, közösségi oldalon való megosztási funkció megjelenítését teszi lehetővé bejegyzéseink és dokumentumaink mellett. Segítségével a felhasználók blogposztokat, digitális dokumentumokat oszthatnak meg az érintett közösségi oldalakon, így tartalmaink szélesebb felhasználói réteghez juthatnak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése