keresés

2015. június 18., csütörtök

MaNDA Adatbázis

Alapadatok:
Megnevezés: MaNDA Univerzális Adatbázis
Létrehozás dátuma: 2012 júniusa
Tulajdonos: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet
Nyitólap: http://mandadb.hu

Leírás: A MaNDA Univerzális Adatbázisa a Magyar Nemzeti Digitális Archívum nemzetiérték-gyűjteményének bemutatásra szolgáló adatbázis, mely a MaNDA-val együttműködő kulturális intézmények által feltöltött szöveges, képi, audio, audiovizuális és 3D dokumentumokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó leíró adatokat tartalmazza.


Információszolgáltatás

Az adatbázis története, létrehozása

A MaNDA weboldalán megtekinthető az intézmény létrehozásának és az adatbázis kialakításának lépéseivel kapcsolatos beszámoló:

http://mandarchiv.hu/dokumentum/669/Szakmai_beszamolo_Digitalis_Archivum_1207311.pdf


A MaNDA tevékenységével és gyűjteményével kapcsolatos cikkek:

http://mandarchiv.hu/cikk/2802/A_MaNDA_megkezdte_az_adatexportot_az_Europeana_fele
http://mandarchiv.hu/cikk/3627/Digitalizalas_orszagszerte


Szerzői jogok

A MaNDA weboldalán található az adatbázisba feltöltött dokumentumokkal kapcsolatos Szerzői és Személyiségi Jogi Tájékoztató: 

http://mandarchiv.hu/dokumentum/3847/Szerzoi_es_szemelyisegi_jogi_tajekoztato.pdf


Digitalizálás

A MaNDA Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogramjával kapcsolatos cikkek a mandarchiv.hu oldalon


Munkatársak

A MaNDA munkatársaival kapcsolatos információk a mandarchiv.hu oldalon: 

http://www.filmarchive.hu/mnfa/munkatarsak/index.php


A MaNDA vezetőségi tagjainak elérhetőségei:

 http://mandarchiv.hu/tart/index/187/Kozerdeku



A gyűjtemény felépítése

A MaNDA Adatbázis kezdőlapja maga a keresőfelület, melyen az egyszerű kulcsszavas keresés mellett a dokumentumhoz kapcsolódó lényeges időpontok időintervallumára, illetve a dokumentum típusára szűkíthetünk. 




A lapozható találati listában a rekordok címe, nézőképe és leírása jelenik meg: 




A rekordra való kattintással annak részletes leírásához jutunk:



A nézőkép alatti téglalap alakú ikonok jelölik a feltöltött dokumentumot; ezek az egyes ikonokra való kattintás után külön lapokon megtekinthetők. Bizonyos esetekben a feltöltők úgy döntenek, hogy csak korlátozott hozzáférést adnak az adott dokumentumhoz (például csak bizonyos intézményekben, vagy kizárólag szerkesztők számára teszik megtekinthetővé azt). Ekkor a dokumentum csupán azon felhasználók számára jelenik meg, akik jogosultak annak megtekintésére. A többi felhasználó ilyenkor csak a rekordhoz tartozó leírást láthatja, maga a dokumentum azonban rejtve marad.


Kínált formátumok 

A MaNDA adatbázisába feltöltött tételek öt különböző típusba sorolhatók: kép, szöveg, audio, audioviuális és 3D dokumentumok. A szöveges és képi dokumentumok esetében a feltöltés formátuma jpg vagy pdf lehet. A hang típusú dokumentumok formátuma minden esetben mp3, míg az audiovizuális dokumentumoké avi kell, hogy legyen. A 3D típusú dokumentumok 3DSOM formátumban kerülnek feltöltésre az adatbázisba. 


Meta-adatolás

A MaNDA Adatbázisban a rekordok leírására alkalmazott adatmezők két csoportra oszthatók: ezek a kötelező és nem kötelező mezők. A kötelező mezőket feltöltő intézmények minden esetben kötelesek kitölteni, tehát ezek mindenképpen szerepelnek a feltöltött dokumentumok leírásában. Összesen hat kötelező adatmező van: ezek a dokumentum címét, a dokumentumhoz kapcsolódó licencet, a jogtulajdonost, (szöveges dokumentum esetében) a dokumentum nyelvét, a tárgyszavakat, illetve a nézőképet tartalmazó adatmezők. Ezek mellett a további adatmező-típusok segítségével számos kiegészítő információ adható meg, például a dokumentummal kapcsolatos egyéb címadatok, szerzők és közreműködők, kiadói adatok, lényeges idő-és térbeli vonatkozások, a dokumentumot leíró egyedi azonosító (például ISBN vagy ISSN), a leltári szám, illetve a leírt objektum hordozójára, méretére és megjelenésére vonatkozó adatok. Megadhatók továbbá a dokumentummal kapcsolatos online hivatkozások és a hozzáférési jogokkal kapcsolatos információk (például hogy az adott műtárgy vagy dokumentum díjmentesen vagy fizetés ellenében tekinthető-e meg az intézményen belül). A feltöltött dokumentumnál beállítható, hogy a feltöltő intézmény mely csoportok számára engedélyezi a hozzáférést. E szerint a felosztás szerint léteznek például olyan dokumentumok, melyek mindenki számára megtekinthetők, és olyanok, amelyek csak a regisztrált felhasználónévvel és jelszóval rendelkezők számára láthatók.

A fentebb felsorolt adatmezők a különböző típusú dokumentumok esetében nagyjából megegyeznek. Léteznek azonban olyan egyedi mezők is, melyek csak egy bizonyos típusú dokumentumhoz tartoznak. Ilyen a hang típusú dokumentumok esetében a zeneszerző és az előadó, audiovizuális dokumentumok esetében a stáb tagjainak leírására szolgáló adatmezők és a célközönség, illetve a képi dokumentumoknál a kép színessége.  


Közösségimédia-kompatibilitás

A MaNDA Adatbázisnak ugyan nincs külön Facebook oldala, de a MaNDA rendelkezik saját oldallal, melyet jelen pillanatban közel háromezren kedvelnek. Az oldal kifejezetten aktív, egy nap átlagosan 3-4, de van, amikor több poszt kerül fel. 


Az adatbázis tételei megnyitásukkor külön oldalon jelennek meg, így egyedi elérési útjuk révén könnyedén megoszthatók. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése