keresés

2015. június 13., szombat

Szakácskönyvtár 6.

Témám tartalmának szolgáltatására teljesen megfelelőnek tartom a készen kapott CMS alkalmazásokat - nem értek a programozáshoz, én "csak" használni szeretném ezeket a rendszereket - szerkesztésre, tartalom feltöltésre. Célravezetőnek a blog szerkesztését tartom leginkább. Portált, wikit nem indítanék, azok inkább a sokfelől érkező információk gyűjtőtégelyei. Például találtam egy wikilapot a témában, aminek célja és tartalma kissé érthetetlen számomra, struktúrája pedig eléggé zavaros. A szakácskönyveket bemutató blogomon rövid szövegeket és képeket képzelek el, mint fő információhordozókat.




Eszközpéldák

A WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszert vizsgáltam meg. A WordPress számtalan funkciót magába foglaló, modulárisan felépített publikációs platform. A blogom céljainak teljesen megfelelne. Több mobiltelefonos operációs rendszerre is léteznek alkalmazásai, így még széleskörűbb a közönség elérhetősége. Magyar nyelvű szerkesztői felülettel is rendelkezik, ezen kívül blog, startlap és magyar nyelvű segítség, sőt fejlesztői háttér is áll mögötte. Sablonok segítségével a WordPress weboldalak kinézete és használata variálható, testre szabható. Jelenleg több mint 1600 tölthető le ingyenesen a WordPress alkotóinak hivatalos oldaláról. Számos bővítmény (plugin) beépítésére van lehetőség, melyek által fejleszthetjük és kiegészíthetjük a rendszert. Beépített widgeteket használhatunk, melyek drag and drop („fogd és vidd”) elven működő tartalmak elhelyezését teszik lehetővé a weboldalon, valamint számos plugin bővített funkcióinak működését. Ilyen widget például a diavetítés, Facebook Like dobozok vagy a frissülő hírlisták. Továbbá a címkefelhő, archívum stb. melyeket mindet használnám, hogy segítsem a tartalom  visszakereshetőségét, és a rendszerezést.


A web 2.0-ás szolgáltatások közül a Facebook és a Twitter közösségépítő erejére támaszkodnék, mivel nálunk ezek a közösségi oldalak a legelterjedtebbek. A WordPresst össze lehet kötni ezekkel. Ezek mindenképpen elősegíthetik a felületem népszerűsítését a megosztások és megjelenések révén, illetve az interaktivitást fokozhatják.


A vizualitás nagyon fontos a weben, és a témámban látványos, figyelemfelkeltő képek születnek: a szakácskönyvek egyik erőssége a külső megjelenés. Ezért elgondolkodnék a Pinterest használatán. Úgy vélem, ez egy speciális mash-up, azaz közvetíti az adatforrást a kommunikációs csatornák irányába.  Egyfajta virtuális faliújság, ahová az egyén kitűzheti a számára érdekes képeket, amik elvezetik őt a kép forrásának oldalára is mélyebb érdeklődés esetén. A legkülönbözőbb témákban böngészhet és láthatja/ajánlhatja a közösségi oldalon lévő ismerőseinek a "pin"-eket, kitűzéseit. Kvázi vizuális könyvjelzőket közvetítő alkalmazás. Így a képeim segítségével még több olvasó eljuthatna a blogomhoz is, mivel tudomásom szerint integrálható a Wordpressbe.

/ További bejegyzések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése