keresés

2015. október 18., vasárnap

A süteménysütés története és megjelenési formái az internet előtt

A sütemény készítés hosszú múltra tekint vissza. Az ókorban kezdődött az a folyamat, melynek köszönhetően kialakultak mai sütemény készítési és díszítési szokásaink és módszereink. Információ hordozó tekintetében kezdetben jellemző volt a sütemény receptek írásban történő átörökítése nemzedékről nemzedékre. De akár szóban is átadhattak egymásnak sütéssel kapcsolatos jó tanácsokat, ötleteket. Később megjelentek folyóiratokban is sütemény receptek, melyek elsődleges célcsoportjuknak a nőket, háziasszonyokat tartották, például a Nők Lapja.  Az első magyar nyelven nyomtatásban megjelent szakácskönyv Móra Ferencné (született Walleshausen Ilonka) nevéhez kapcsolódik, mely 1695 és 98 között jelent meg.



Tehát ezutántól már jelenhettek meg süteményes receptek írásban is.
Területi rétegződés tekintetében a mai napig ismerünk országra, regionális területre vagy kis népcsoportra jellemző süteményeket, melyek tükrözik azok jellegzetességeit. Az európai cukrászat alapjait Franciaország tette le, de az ő ötleteik leginkább a Távol-Keletről származnak, így megfigyelhető egyfajta átfedés is a kezdeti időkben. Inspirálták egymást, ötleteket adtak, melyeket jobb technikai felszereléssel és képzettebb munkaerővel rendelkező társaik átalakítottak. Ez jellemző ma is, viszont ma ehhez nincsen szükség több száz vagy éppen ezer kilométert utazni, hiszen az internetről bármit könnyen elérhetünk. Az angoloknál is szerepet kaptak az aszalt gyümölcsök és a távol-keleti fűszerek, melyeket utazásaik során szereztek be. Ma már egy-egy egzotikusabb hozzávaló vagy alapanyag beszerzéséhez sincsen szükség hosszú út megtételére, hiszen a szuper-és hipermarketek polcain általában megtalálhatóak vagy ha mégsem, akadnak kifejezetten egy-egy területre szakosodott boltok is.
Már az ókortól kezdődően jelen vannak a kifejezetten sütésre és főzésre alkalmazott személyek, akik finomságokat készítettek uralkodó vagy arisztokrata családoknak. Ez a későbbi időkben is jelen volt, majd kialakult annak szokása, hogy egy-egy híres személyről nevezték el új találmányát vagy kedvencét, legyen az sütemény vagy bármilyen más étel. Jellemző volt még emellett magáról a készítőről is elnevezni az elkészült művet. Ezek segítettek abban, ha nem maradt fenn írásban, akkor megbecsülhessük keletkezési idejét. Példaként említhetném a mindenki által jól ismert Dobostortát (így Dobos József nevéhez fűződök az első vajkrémes torta receptje) vagy az Eszterházy szeletet, mely a nemes családról kapta a nevét. Emellett több sütemény a véletlennek köszönheti létezését.

Magyarországon az első cukrászdák és kávéházak a 18. században jelenték meg, majd számuk fokozatosan emelkedett. Az első cukorsüteményes, aki polgárjogot kapott Hossmann Károly volt, akihez később még több személy csatlakozott, ez mutatja, hogy volt kereslet az édességek iránt az 1700-as években. Magát a cukrász valamint a cukrászat szót először az 1830-35-ös években használták. Fontos forrásnak számítottak ezek megállapításában a fennmaradt folyóiratcikkek és az adóösszeírások is. Az iparosodás segített ennek az ágnak is nagyüzemmé válni és nagyobb tömegeket elérni.
A rendszerváltás után kinyílt a piac, többféle-és fajta termék állt az emberek rendelkezésére, melyekből kedvükre válogathattak. Ez új receptek megjelenését is jelentette és közelebb hozta egymáshoz az embereket. Lehetőségük nyílt nyugati országok receptjeinek, különlegességeinek kipróbálásra és akár magyarosítására is.
Az internet megjelenésével pedig bármilyen ország, bármilyen nyelvű receptjei az emberek rendelkezésére állnak. Ma különösen népszerűek a gasztroblogok és sok hobbi cukrász osztja meg elkészült süteményei receptjeit és képeit is a weben. Emellett több weboldal kifejezetten erre építve hoz létre olyan tartalomszolgáltatókat, ahol amatőr cukrászok oszthatják meg tematikusan felépített rendszerben receptjeiket. A hagyományos szféra tekintetében is több a süteményekkel foglalkozó magazin és újság, mint régebben. Léteznek olcsóbb és drágább fajták is. A drágábbakban általában profi cukrászok publikálnak, az olcsóbbakban lehetősége nyílik bárkinek megjelentetni receptjeit annak postai vagy elektronikus úton történő beküldésével.
Összességében elmondható, hogy ma különösen népszerű ez az iparág, köszönhetően az online felületnek és a szabad publikálás lehetőségének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése