keresés

2015. november 18., szerda

eSport - Tartalomszolgáltatás

A tartalom és a téma viszonyának vizsgálatakor jelen esetben el kell különíteni két csoportot: azokat, akik használni szeretnék a játékokat vagy versenyekre neveznének, és ahhoz keresnek segítséget, valamint azokat, akik magukat a versenyeket szeretnék figyelemmel kísérni és ehhez keresnek információkat. Most inkább az utóbbi csoport számára hasznos dolgokról írnék egy rövid áttekintést, hiszen azért jóval többen vannak a nézők, mint a versenyzők. Meg hát amúgy is mindenki azzal kezdi, hogy megnéz egy játékot, aztán eldönti, érdekli-e és szeretné-e magát kipróbálni, mint versenyző.



Online közvetítés


Elsődleges információforrásnak talán az interneten elérhető élő közvetítések számítanak. Ezek lehetnek például olyan hivatalos közvetítések, melyeket az aktuális versenyt megrendező szervezet sugároz. Érdekesség, hogy a 2015-ös League of Legends bajnokság döntőjét több mint 32 millióan követték élő adásban, ezzel olyan magasságokba értek fel, ameddig a leghíresebb sorozatok sem. (A Trónok Harca legnézettebb része „csak” 10 millió néző körül mozgott.) Másik típusa a közvetítéseknek, mikor egy csapat vagy játékos a saját meccsét közvetíti élő adásban és az ő szemén keresztül láthatjuk az eseményeket. Sok nézőnek talán azért is ragadja meg a fantáziáját ez a fajta élmény, mert így sokkal könnyebb azonosulni a játékossal. Gondoljunk csak bele, hogy milyen újdonság így látni egy versenyt, ahhoz képest, mikor egy sporteseménynél egyszerre látható a két csapat/játékos. Sokszor előre tudjuk, hogy mit kellene csinálniuk, ők maguk viszont természetesen még nem, hiszen nem felülről látják az meccset. Ezt képes kiküszöbölni egy olyan eSport közvetítés, ahol tényleg csak az egyik fél szemszögéből figyelhetjük az eseményeket.


A legnagyobb oldal, ahol a meccseket meg lehet tekinteni vagy élőben követni, a mára hatalmas népszerűségre szert tevő twitch.tv oldal. Ugyan nem csak játékokról kerülnek fel tartalmak, viszont fokozatosan ez lett az eSport közvetítések központja. Különlegessége, hogy azok, akiknek rendszeres nézői vannak – és nem csak néhány barátjuk – az oldal szerződést nyújt és onnantól kezdve minden néző után jutalékot kapnak.
Azok, akik nem élőben szeretnék nézni a versenyeket természetesen a youtube-on is megtekinthetik utólag, hiszen ez még mindig az elsődleges videós oldal, ahova kis késéssel ugyan de szinte minden verseny minden meccse felkerül.

Információforrások


Az eSport témában való információkhoz főként a játékok saját honlapjai segíthetnek tájékozódni. A honlapokoról megtudható minden olyan információ, ami aktuális és releváns az adott témában: a versenyek időpontjai, az ehhez kapcsolódó friss hírek, ismertető a helyszínekről és játékosokról minden mennyiségben. Mivel az eSport élet gyakorlatilag teljes egészében online zajlik, talán nem is meglepő, hogy olyan lefedettsége van az interneten témának, mint szinte semmi másnak. Ilyen részletesen és kimerítően tényleg csak a legnépszerűbb témákról találni tartalmat; egy-egy verseny publicitása szinte már egy labdarúgó világbajnokságéhoz hasonlítható. (Más kérdés, hogy annak meg a nyomtatott sajtója korlátlan mennyiségű.)
Ugyan magyar nyelvű honlapjai és rajongói oldalai is vannak a játékoknak, viszont ahogy megfigyeltem, nem igazán naprakészek. Talán azért is, mert mára olyan sok versenyt, bajnokságot, eseményt rendeznek, hogy szinte minden napra több hír is jut. Ekkora információmennyiséget pedig nagyon nehéz folyamatosan megosztani, ha valaki nem a teljes napját áldozza a témára.

Egyéb eSporttal foglalkozó oldalak 


Valószínűleg az egyre nagyobb figyelemnek köszönhetően, az eSport beférkőzött olyan helyekre is, ami kizárólagosan a sportoknak vagy a sportok miatt jött létre.

Egyik ilyen a sportfogadásban való megjelenése. A kisebb-nagyobb tornák már olyan események, amik iránt több millióan érdeklődnek. Ezt nem hagyhatták figyelmen kívül a sportfogadási oldalak sem, hiszen ez még kiaknázatlan terület, amivel nagyon sok pénzt lehet keresni. Ilyen szempontból nem csoda, ha ezeknek az oldalaknak az üzemeltetői teljes mellszélességgel kiállnak amellett, hogy az eSport bizony hivatalosan is sportnak számít.
A másik típus az online élő eredményeket szállító oldalak, ahol azok követhetik a sporteseményeket, akik saját országukból nem férnek hozzá semmilyen élő közvetítéshez. A labdarúgó meccseken már percről percre érkezik az összefoglaló leírás a történtekről, a teniszmérkőzéseket is pontról-pontra lehet követni. Ilyen részletes közvetítést még nem kínálnak ugyan – talán nem is lehetséges – viszont a végeredményeket ezeken az oldalakon gyorsan és egyszerűen meg lehet nézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése