keresés

2015. november 18., szerda

Néprajz a weben

Szerencsére Magyarországon elég jó a helyzet, ha az ember néprajzi anyagokat szeretne kutatni az interneten, vagy csak információkra kíváncsi.


Internetes honlapok

A Hagyományok Háza a Kárpát-medence néphagyományának ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény. Honlapján részletes információt kapunk a legnagyobb rendezvényekről, konferenciákról, előadásokról.

Az internet segítségével könnyen tanulhatunk nyelveket, szakmákat, miért nem lenne ez másképpen a magyar folklórral? A folkpart oldal szerkesztői, leginkább Martin György munkásságát forrásul véve, online adatbázis segítségével mutatják be egy helyen a hasznos információkat a néptáncoktatás és a folklór-ismeretek átadásához.

A kulturpart.hu folk menüje alatt a legfontosabb magyarországi személyekről, csoportokról szóló hírek olvashatóak.

A legfiatalabb internetes folkórral foglalkozó oldal a folkpedia.



A Kárpát-medence magyarságának, a térség kisebbségeinek, nemzetiségeinek népzenéje található meg on-line a folkradio.hu oldalon. A civilek által üzemeltetett oldal támogatásokból tartja fent magát. A különböző nemzetiségek zenéjének meghallgatása mellett nagyon jó és részletes naptárja van. A rendezvényekről sokszor fényképes beszámolók, vagy csak galériák kerülnek ki. Fórumán sokan megtalálják kérdéseikre a választ, vagy segíthetnek másoknak. A sajtót is figyelik, RSS-ének segítségével nem lehet lemaradni a legfontosabb magyar folk hírekről. Kiemelném dalszöveg tárát, ahol különböző keresési feltételekkel lehet keresni (tájegységek, vármegyék, települések, előadók, műfajok, előadásmódok, gyűjtők).

Könyvek a  neten

Szerencsére a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain több jelentős mű ingyenesen megtalálható.
Ilyen például a 8 kötetes Magyar Néprajz, melynek 7 kötete olvasható. (Az első kötet 2012-ben jelent meg, ez még nincs a MEK-ben)
Magyar Néprajzi Lexikon mind az 5 kötet.

Az Arcanum digitalizálta és az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) tartja fent a Hungaricana oldalt, mely a magyar levéltárak, könyvtárak digitalizált gyűjteményeit egyesíti. Megtalálható itt többek között a Néprajzi Közlemények, a Pest Megyei Múzeum sorozata, Néprajzi Múzeum anyagai.


Közösségi hálózatok


Temészetesen a legnagyobb közösségi oldalon, Facebook, is jelen van:

Ha online videóról van szó, akkor 2015-ben egyértelműen a YouTube-on lévő csatornákat érdemes megvizsgálni. iOS és Android mobil rendszereken elérhető a Google hivatalos appja, mellyel eszközeinken bárhol elérhetjük a tartalmat ha van internet, ha nincs, akkor előzetesen letöltve net nélkül is. Mint Windows felhasználó (mobiltelefon és tablet) le kell mondjak az appról, helyette böngészőből érhetem el a tartalmat.
Török Béla két külön csatornáját tudom kiemelni. Az egyiket már jó fél éve nem frissíti, míg a másikon folyamatosan érkeznek az új tartalmak. (Természetesen egy szerzői jogi probléma miatt az egyik csatornát letiltották, addig a másikra mentek a tartalmak, végül visszakapcsolták a másikat is.)


Online adatbázisok

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Népzenetára, a Hagyományok Házának Folklór Adatbázisa szabadon használható otthonról is, nem kell különleges hozzáférés használatukhoz.


Internetes fórumok

Az Index fórumán Néprajz topik is található.

A folkrádió fóruma sajnos nem nagyon frissül, csak néhány témakörben van mozgolódás (oktatás, kereső, piactér)


Külföldi internetes oldalak

A V4 országok is rendelkeznek nagyon jó és friss internetes portálokkal, melyek rendszeresen frissülnek és adnak hírt a különböző néprajzi tárgyú eseményekről, hírekről.



Szlovákiában a folklorista.sk oldalt említeném.

Csehországban a folklornisdruteni.cz honlap.

Lengyelországban a zespolyludowe.pl.

Déli szomszédunknál, Horvátországban a sokacki-portal.com portál amivel sokszor találkozom.


Levelezőlista

A folkrádió levelezőlistájának motorját a pipermail adja, hasonlóan a KATALIST-hoz.
Más, hagyományőrzéssel kapcsolatos, élő, frissülő levelezőlistát nem találtam.


Összegzés

Úgy gondolom, látom, tapasztalom, hogy a táncházmozgalom óta Magyarországon a népi kultúra, hagyományőrzés, megtalálja a helyét minden fronton és ma, a rendszerváltás után 25 évvel és az internet 15 esztendővel történő hazai elterjedése után könnyen lehet kutatni ilyen témában a weben, hiszen digitálisan, értve itt a ténylegesen, szabadon hozzáférhető tartalmat, rengeteg anyag megtalálható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése