keresés

2015. november 11., szerda

Viking hétköznapok 3.

Az előző bejegyzésemben az internet előtti forrásokat mutattam be, most pedig az interneten róluk fellelhető információkról írnék néhány sort.

Hogyan jelennek meg a vikingek az interneten?

A web segítségével a vikingek közelebb kerültek az emberekhez, mivel nem kell a kevés szakirodalomra vagy egy filmre hagyatkozni. Sőt, ki is egészíthetjük ismereteinket a honlapokat böngészve. Az oldalakat nézegetve több csoportba sorolhatnánk a weblapokat.


Történelmi cikkek, oldalak

Számos oldalt és cikket találhatunk a vikingekről, főleg a történelmükről. Ha a Google keresőjében böngészünk, az első két találat Wikipédiás szócikk. Az egyik a történelemre összpontosít, míg a másik a népre, itt már olvashatunk a kultúráról, vallásról, társadalomról is. Mindkét írás igen részletes, egy laikus számára tökéletes kezdőpont. Emellett még a lap alján találhatunk ajánlásokat ide kapcsolódó szócikkekre, vagy a témával foglalkozó oldalakra (inkább külföldi oldalak). Előfordul, hogy az Index vagy az Origo is leközöl vikingekkel foglalkozó cikket, ez leginkább a legfrissebb kutatási eredményekre, régészeti feltárásokra irányul. A viking.lap.hu is számos információt tartalmaz, de itt sok link elavult.


A leghitelesebb forrásnak számítanak a történelmi szakfolyóiratok hivatalos honlapjai, ahol találhatunk cikkeket a vikingekről. A Múlt-kor oldalán rendszeresen olvashatunk a témával foglalkozó írásokat, legújabb felfedezéseket. A keresőbe beütve a viking szót, 223 találatot kapunk. A Rubicon már kevésbé publikál a témában, de néhány tudnivalót itt is olvashatunk. Ezek leginkább a fontosabb eseményekre összpontosítanak, mint például a hastingsi csata vagy a lindisfarne-i kolostor kirablása, melyet a viking kor kezdetének tartanak a történészek.

A történészek számára a legideálisabbak a nagyobb külföldi adatbázisok (pl.: JSTOR, EBSCO) kínálata, ahol a legfrissebb fejleményekről, régészeti ásatásokról tájékozódhatnak. Már korábban is említettem, hogy a téma magyar irodalma jóval szegényebb, ezért a történészek leginkább a külföldi oldalakat keresik fel információszerzésre. Ezekből jóval többet találhatunk az interneten, mint magyar nyelvűt, ezért főleg az idő szűkössége miatt nem is vállalkoznék a részletes felsorolásukra.


A sorozat

2013-ban elindult a Vikingek című televíziós sorozat a History Channel csatornán. A történelmi sorozat nagy sikere után az interneten is megszaporodtak a vikinges oldalak. A hivatalos oldalon találhatunk plusz tartalmakat is (pl.: infógrafika a mitológiáról), ám ezek leginkább ismeretterjesztő jellegűek. A hivatalos Facebook oldalon már több érdekességet találhatunk, még új régészeti felfedezésről is. A sorozat megjelenésével rengeteg rajongói oldal is megalakult, bár magyarból kevesebb van:


Ezeken az oldalakon leginkább a sorozattal kapcsolatos információk találhatóak meg.


Blog, Facebook, egyéb oldalak

A vikingekkel számos oldal foglalkozik a blogszférában is. Külföldön számos blogíró választotta alapul a témát, magyart sokkal kevesebbet találtam, itt egyfajta hiány fedezhető fel.

http://viking-archaeology-blog.blogspot.hu/
https://thevikingqueen.wordpress.com/

Ezeken az oldalakon nyilván az írótól függ a tartalom milyensége, emiatt az ismeretterjesztéstől egészen a tudományos bejegyzésekig olvashatunk mindenfélét. A Facebook-on keresve számos oldallal találkozhatunk, amelyek igen sokfélék, változó tartalommal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése