keresés

2015. november 25., szerda

Vendégkönyvek egykor és ma

Mi is a vendégkönyv? A hagyományos vendégkönyv egy olyan dokumentum, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy nyilvánosan elmondhassák a véleményüket. Leggyakrabban múzeumokban vagy szállodákban találkozhatunk velük, és bizonyára mindenkivel megesett már, hogy egy kiállítás végén kíváncsian böngészte végig a beírásokat a vendégkönyvben arról, hogy ki honnan érkezett és mit talált érdekesnek, említésre méltónak.

Napjainkban már nemcsak papír alapú vendégkönyvek léteznek, bár azok is megmaradtak. Különösen szállodáknál egyre gyakoribb az online vendégkönyv, amelyben az elégedett (vagy kevésbé elégedett) vendégek nyilvánítanak véleményt. A kézzel írott vendégkönyvekhez képest ezeknek megvan az az előnyük, hogy a világ bármely pontjáról olvashatóak a hozzászólások, és nem kell mondjuk Londonig vagy New Yorkig utaznunk, hogy megtudjuk, ki mit gondol arról a hotelről, amit kinéztünk a nyaralásra.

2015. november 24., kedd

A művészek lehetőségei az Internet előtt és után

Probléma felvetés: vajon milyen volt a művészek lehetősége a megjelenésre a hálózat megjelenése előtt és után az utóbbi évtizedekben, valamint hogyan tudott tájékozódni és kapcsolatba kerülni az alkotóval az egyszeri rajongó az elektronikus média előtt és után. A témáról többszáz oldalas tanulmányban lehetne szólni, én itt, benyomásaimat, első gondolataimat igyekszem rögzíteni.

Az Internet előtt a közös munkára a levelezés, a kiállítások, a művésztelep valamint a nyomtatott anyagok (folyóiratok, katalógusok, albumok) szolgálhattak vagy teremthettek alkalmat. Mindez sok időbe és költségbe került. A kommunikáció a mai szemmel nehézkessége ellenére is maradandóbb kapcsolatokat eredményezett. Megvolt ellenben az a járulékos haszna, hogy megmaradtak például a levelezések, melyek a művek létrejöttét is bemutatták, valamint a kiadványok a dokumentálás révén tartósan tudtak tartalmat közvetíteni. A hazavihető anyagok a művészetszerető közönség számára pedig a személyességet adhatta. Ezek, az alkotásokat „kísérő” anyagok múzeumba kerülésével a kisebb vagy felfedezetlen művész számára is elhozhatta a halhatatlanságot.

2015. november 18., szerda

Könyvtáros sztereotípiák megváltoztatása - az interneten

Az internet megjelenése óta számos csatorna nyílt a közösségen belüli kapcsolatfelvételre és az együttműködésre, ami a könyvtáros sztereotípiák megváltoztatásához történő stratégia kidolgozása szempontjából jelentős előrelépés.

Hol jelennek meg ezek a tartalmak?

Folyóiratok:
Szakfolyóiratok online is megjelenő formában nyújtanak tájékoztatást a témát érintő cikkekről. Ezen csatorna résztvevői a kutatók, így a fellelhető információk jellege kutatáson alapuló, tényekkel, statisztikákkal, kimutatásokkal alátámasztott tudományos ismeretek. A könyvártudománnyal foglalkozó néhány szakfolyóirat online elérhetőségei:

eSport - Tartalomszolgáltatás

A tartalom és a téma viszonyának vizsgálatakor jelen esetben el kell különíteni két csoportot: azokat, akik használni szeretnék a játékokat vagy versenyekre neveznének, és ahhoz keresnek segítséget, valamint azokat, akik magukat a versenyeket szeretnék figyelemmel kísérni és ehhez keresnek információkat. Most inkább az utóbbi csoport számára hasznos dolgokról írnék egy rövid áttekintést, hiszen azért jóval többen vannak a nézők, mint a versenyzők. Meg hát amúgy is mindenki azzal kezdi, hogy megnéz egy játékot, aztán eldönti, érdekli-e és szeretné-e magát kipróbálni, mint versenyző.


Biblioterápia az interneten

Ahogy azt már korábbi cikkemben is említettem, annak ellenére, hogy témám nem újkeletű, elég kevés szakirodalom áll rendelkezésünkre, s azoknak is csupán töredéke magyar nyelvű. Sajnos nincs ez másképp az interneten fellelhető tartalmakkal, honlapokkal sem.


Határon túli magyar költők - milyen tartalmakat is találunk róluk a weben?

A határon túli magyar költők weben való megjelenését vizsgálgatva szükségszerű, hogy a megjelenő tartalom és a vizsgált téma viszonyát is elemezzük. mint az eddigi bejegyzéseimből kiderült, a blogomban igyekszem minden alkalommal egy- egy adott költőről feltárni a webes tartalmat, úgy, hogy a nevét beírva valamelyik népszerű böngészőbe és a megjelent találatokat vizsgálom és mutatom be. Ezt a technikát alkalmazva, ha beírjuk a google kereső motorjába a "határon túli magyar költők" kifejezést, a találatok listája nagyjából megfelel annak az általános képnek, ami e kifejezés hallatán a legtöbb embernek eszébe jut és már valószínűleg említettem egy korábbi bejegyzés során. E kép szerint tehát mindenkinek erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai írók - költők és azok művei jutnak eszébe. Az említettek sora pedig - esetlegesen - kiegészül néhány olyan névvel, akik különféle politikai okok miatt Magyarország határain túlra kényszerültek. Olyan költőkre, akik csak egyszerűen külföldön élő magyarokként élnek és alkotnak szinte senki nem is gondol.

Néprajz a weben

Szerencsére Magyarországon elég jó a helyzet, ha az ember néprajzi anyagokat szeretne kutatni az interneten, vagy csak információkra kíváncsi.


A német juhászkutyáról szóló információk tipizálása

Az előállított, vagy birtokolt elsődleges információk elérése
A német juhászkutyáról rengeteg anyag készült-készül, amelyeknek nagy része ma már elérhető az Interneten is. A fajtáról - illetve a kutyákról általánosságban - szóló könyvek, periodikák, filmek a weben többféleképpen is hozzáférhetőek. A könyvek és folyóiratok például megrendelhetőek online könyvesboltokból - beleértve az antikváriumokat is, webáruházakból, vagy bizonyos esetekben nagy nemzetközi adatbázisokon keresztül (ilyenkor lehetőség van arra is, hogy az érdeklődő csupán egy-egy cikket rendeljen meg). A CD-k és DVD-k is megvásárolhatóak a különböző online áruházakból. Mivel ezek az anyagok gyakran már elektronikus formában is léteznek, nem feltétlenül kell őket fizikai valóságukban megvenni. Például az e-könyvek és e-folyóiratok, elektronikusan elérhető cikkek is megrendelhetőek az imént említett módon - az is lehetséges, hogy nem magát a dokumentumot, hanem a hozzáférés jogát kell megvásárolni. Természetesen van köztük ingyenesen elérhető anyag is, ilyenek a különböző videómegosztókon vagy más honlapokon (pl. az Animal Planet honlapján megtekinthető a Dogs 101 német juhászkutyáról szóló része is) ingyenesen megnézhető filmek - dokumentum-, ismeretterjesztő- és szórakoztató filmek, sorozatok egyaránt. A szakirodalmi kiadványok egy-egy szervezethez is kapcsolódhatnak, ilyenkor általában az adott szervezet honlapjáról lehet őket megrendelni (pl. German Shepherd League of Great Britain GSDL Magazine című magazinja). Mint minden kutyafajtánál, a német juhászkutya esetében is nagyon fontos a hivatalos fajtastandard, amelynek forrása Fédération Cynologique Internationale (FCI). A fajtával kapcsolatban tudományos cikkek is meg szoktak jelenni, ezeket általában a nagy nemzetközi adatbázisokban (pl. EBSCO) vagy a cikket készítő szakember honlapján lehet elérni (utóbbi esetben többnyire ingyenesen). A fajtaleírások általában az online kutyás lexikonokban és külön, német juhászkutyával foglalkozó honlapokon találhatóak meg.

Információ a kínai könyvtárakról a web előtt és után

Az internet előtt a kínai könyvtárakról információt gyűjteni a szűkös szakirodalmi könyvek és folyóiratokban megjelent néhány fordításon kívül nem nagyon lehetett. Kínai versfordítások már az 1930-as években jelentek meg Illyés Gyulának, Kosztolányi Dezsőnek és Szabó Lőrincznek köszönhetően. Néhány útikönyv is megjelent magyarul, például: Marco Polo: Marco Polo utazásai, Kovrig János: A sárga kontinensen déltől északig. Kínáról szóló könyvek, útikönyvek, regények viszont csak az 1950-es évek végétől kezdve jelentek meg nagyobb számban. Ez annak volt köszönhető, hogy a Magyarország és Kína között kulturális együttműködés jött létre.

2015. november 16., hétfő

A sütemény receptek megjelenése az interneten


A sütemény receptekről ritkán találunk egységes honlapot, leggyakrabban minden receptet, legyen az főétel vagy előétel, tartalmazó honlapba beágyazottan, almenüpontként találkozunk velük. Ilyen például a www.nosalty.hu weboldal, ahol különböző kategóriák között válogathatunk. De mivel az éremnek két oldala van, így nyilván vannak kifejezetten olyan oldalak, melyek csak süteményrecepteket és süteménysütéssel kapcsolatos praktikákat tartalmaznak. Ilyen például a www.sutigyar.hu weboldal, melyet a Rama működtet. 
Úgy vélem azért van kevesebb olyan oldal, mely csak süteményrecepteket tartalmaz, mert azok, bármennyire is szeretnek manapság sütni az emberek, mégis túlságosan szűk területet ölelnek fel.

2015. november 13., péntek

Bevezető - Szociális és kulturális reform a századelő Budapestjén

Budapesti látkép 1910 körül
A korszaktól, melyet már a kortársak is Budapest fénykorának neveznek, már közel száz év választ el minket. A boldog békeidők utolsó időszaka ez, amikor az országban felgyorsultak a gazdasági és társadalmi változások és ezekkel párhuzamosan Budapest is rohamos fejlődésnek indult. E folyamat eredményeképpen egy olyan világváros született, amelyre méltán lehetett büszke Magyarország minden polgára. A változásokat már a korabeli közvélemény is néhány kiemelkedő személyiség tevékenységéhez kapcsolta. A későbbi történeti kutatások szintén azt igazolták, hogy a századeleji városfejlesztés sikeressége elsősorban egy olyan tehetséges és szakmailag is magasan képzett személyekből álló “kör” tevékenységének köszönhető, amely szívén viselte a főváros és sorsának alakulását. Ezt a jó értelemben vett lokálpatrióta csoportosulást Budapest akkori polgármestere, illetve a későbbiekben főpolgármestere, Bárczy István hívta életre és hivatali ideje alatt végig koordinálta és támogatta azt. Blogom keretei közt ennek az úgynevezett Bárzcy-korszaknak a jellegzetességeivel, az alatta végbement kulturális és szociális reformokkal, illetve e reformok kulcsfiguráival szeretném megismertetni az olvasót elsősorban olyan források segítségével, melyek viszonylag kevés figyelmet keltve vészelték át az elmúlt száz esztendőt.
Kép forrása: FSZEK - Budapest Gyűjtemény

Illés Árpád vendégkönyve - Bevezető


„A magyar művészetben egyedülálló jelenség és az egyetemes modern művészetben sem lenne könnyű előképeit felkutatni leegyszerűsítés nélkül. Ezáltal Illés szinte egymaga külön iskolát képviselt.” – olvashatjuk Illés Árpád festőművész életrajzában. Művei számos magyar és külföldi magángyűjteményben megtalálhatók. Fiatalkora óta a költő Weöres Sándor jó barátja volt, ő maga is próbálkozott versírással is. Illés Árpád nagyon sokoldalú művész volt, blogomban mégsem a munkásságát szeretném bemutatni – nem lévén művészettörténész, erre nem érzem magam hivatottnak. Amit szeretnék az olvasókkal megosztani, az a művész vendégkönyve, melyen keresztül megismerkedhetünk a műterem látogatóival, és közöttük akár általunk is ismert nevekre bukkanhatunk.

A kép forrása: Illés Árpád honlap

2015. november 12., csütörtök

Könyvtáros sztereotípiák megjelenése az internet előtt


A könyvtárosokat illető sztereotípiák megjelenési formái az internet megjelenése előtt az irodalomban, a filmvásznon és az emberek egymás közötti kommunikáció során jelentek meg.


A legtöbb sztereotípia a női könyvtárosokat éri, pedig a könyvtáros szakma a 19. század előtt nem volt annyira elnőiesedett, mint napjainkban. Mielőtt a nők is részt vehettek az egyetemi oktatásban, így a foglalkoztatásban, a szerepvállalás csupán a házimunkára és a gyermeknevelésre összpontosult.
Így a kezdetekben az előítéletek a férfiakról szóltak, ami még a 20. század elején is jellemző volt.

Könyvtárosok az irodalomban:
Egy 2005-ös kutatásban (Peresie - Alexander: Librarian Stereotypes in Young Adult Literature) a könyvtárosok megjelenését vizsgálták az irodalomban nem, kor, etnikum, megjelenés, személyiség és viselkedés, feladatok és eszközök jellemzők alapján.

2015. november 11., szerda

Viking hétköznapok 3.

Az előző bejegyzésemben az internet előtti forrásokat mutattam be, most pedig az interneten róluk fellelhető információkról írnék néhány sort.

Hogyan jelennek meg a vikingek az interneten?

A web segítségével a vikingek közelebb kerültek az emberekhez, mivel nem kell a kevés szakirodalomra vagy egy filmre hagyatkozni. Sőt, ki is egészíthetjük ismereteinket a honlapokat böngészve. Az oldalakat nézegetve több csoportba sorolhatnánk a weblapokat.


Történelmi cikkek, oldalak

Számos oldalt és cikket találhatunk a vikingekről, főleg a történelmükről. Ha a Google keresőjében böngészünk, az első két találat Wikipédiás szócikk. Az egyik a történelemre összpontosít, míg a másik a népre, itt már olvashatunk a kultúráról, vallásról, társadalomról is. Mindkét írás igen részletes, egy laikus számára tökéletes kezdőpont. Emellett még a lap alján találhatunk ajánlásokat ide kapcsolódó szócikkekre, vagy a témával foglalkozó oldalakra (inkább külföldi oldalak). Előfordul, hogy az Index vagy az Origo is leközöl vikingekkel foglalkozó cikket, ez leginkább a legfrissebb kutatási eredményekre, régészeti feltárásokra irányul. A viking.lap.hu is számos információt tartalmaz, de itt sok link elavult.


A leghitelesebb forrásnak számítanak a történelmi szakfolyóiratok hivatalos honlapjai, ahol találhatunk cikkeket a vikingekről. A Múlt-kor oldalán rendszeresen olvashatunk a témával foglalkozó írásokat, legújabb felfedezéseket. A keresőbe beütve a viking szót, 223 találatot kapunk. A Rubicon már kevésbé publikál a témában, de néhány tudnivalót itt is olvashatunk. Ezek leginkább a fontosabb eseményekre összpontosítanak, mint például a hastingsi csata vagy a lindisfarne-i kolostor kirablása, melyet a viking kor kezdetének tartanak a történészek.

A történészek számára a legideálisabbak a nagyobb külföldi adatbázisok (pl.: JSTOR, EBSCO) kínálata, ahol a legfrissebb fejleményekről, régészeti ásatásokról tájékozódhatnak. Már korábban is említettem, hogy a téma magyar irodalma jóval szegényebb, ezért a történészek leginkább a külföldi oldalakat keresik fel információszerzésre. Ezekből jóval többet találhatunk az interneten, mint magyar nyelvűt, ezért főleg az idő szűkössége miatt nem is vállalkoznék a részletes felsorolásukra.


A sorozat

2013-ban elindult a Vikingek című televíziós sorozat a History Channel csatornán. A történelmi sorozat nagy sikere után az interneten is megszaporodtak a vikinges oldalak. A hivatalos oldalon találhatunk plusz tartalmakat is (pl.: infógrafika a mitológiáról), ám ezek leginkább ismeretterjesztő jellegűek. A hivatalos Facebook oldalon már több érdekességet találhatunk, még új régészeti felfedezésről is. A sorozat megjelenésével rengeteg rajongói oldal is megalakult, bár magyarból kevesebb van:


Ezeken az oldalakon leginkább a sorozattal kapcsolatos információk találhatóak meg.

Biblioterápia az internet megjelenése előtt

Mi is az a biblioterápia?

Mielőtt belekezdenék témám kifejtésébe, fontosnak tartom definiálni, hogy mi is az a biblioterápia, hiszen az emberek többsége e szó hallatán automatikusan a Bibliára, vagyis a Szentírásra asszociál. Fogalmunknak azonban ehhez semmi köze (persze csak ameddig nem a Biblia egy része kerül feldolgozásra), hisz a biblioterápia a következőképp fogalmazható meg a legegyszerűbben: „Válogatott olvasmányok felhasználása a segítő, fejlesztő munkában és pszichológiai problémák kezelésében, illetve megelőzésében”. A definíció ellenére a terápia természetesen nem csak betegek esetében alkalmazható, erre példa, hogy manapság egyre több könyvtáros, pedagógus alkalmazza a módszert, mellyel hétköznapi emberek viselkedésmódját, annak pozitív fejlődését, valamint olvasási attitűdjét mozdíthatják elő.

2015. november 10., kedd

Karácsonyi gyerekkönyvek - a mazsolázás határai

Vannak újra és újra az elnyűhetetlen klasszikusok, mint Boribon, Kippkopp, a Kisvakond, Andersen és Grimmék, aztán a versesek mint a Télapó itt van, a Kiskarácsony, a gyűjteményesek, amik címében szerepel a boldogság, az ünnepek, a Télapó, a Karácsony és szeretet szó legalább egyszer, vagy ellenkezőleg egy jó történet, ami pont de nem véletlenül a téli hónapokban jelenik meg.

De idén mi, de idén mit – melyiket vagy mindegyiket?

A három nagy könyvterjesztő sikerlistái kijelölik az utat Manó, Móra-csoport, Pozsonyi Pagony, Könyvmolyképző – akik tipikusan gyermek és ifjúsági irodalmat adnak ki - ; részemről nem maradhat ki a Pro Junior a leporellók képviseletében, az extravagáns Napraforgó, a feltörekvő Digitanart, a tündéri Beck and Partners és természetesen megérdemelnek egy posztot azok a kiadók, akiknek nem a nullától tizennyolcig való korosztályba illeszkedik a profiljuk, de ezzel is sikert arattak, így szó lesz a Magvető, Alexandra kiadó, Animus és a Holnap kiadó 2015-ös Karácsonyra szánt nem csak karácsonyi témájú újdonságairól – főleg, de nem kizárólag. 

Az ifjúsági irodalmon innen, néha kicsit belecsúszva abba - hisz a gyerekkönyvek nem csak gyerekeknek szólnak - , kicsit a kiadókról sokat a könyveikről, amik az Ünnepi Könyvhét után jelentek/jelennek meg akár december közepéig is előre tekintve. Adatok, gondolatok, érdekességek, linkelt oldalak . . . go on.