keresés

2016. január 16., szombat

Művészet és művészek a weben


A művészetről, illetve művészekről a világhálón elérhető különféle források mennyisége szinte korlátlan, nehéz is eligazodni a bőséges kínálatban. A mennyiségi tényező mellett ezek a források nagyon sokfélék is, hiszen a különböző intézmények által gondozott adatbázisok mellett ma már nagyon sok művész vezet saját weblapot, van jelen a közösségi médiában, és természetesen az itt megjelenő anyag is fontos kiindulópont lehet. Míg az intézményi adatbázisokra az objektivitás a jellemző, addig a személyes honlapok nyilván nagyon szubjektívek lehetnek. A mennyiség okán e bejegyzés válogatás jellegű, igyekszem sorra venni és példákon keresztül bemutatni az elérhető információforrások különféle típusait.


Az adatbázis-gyűjtemények fontos kiindulópontot jelentenek egy művészeti témájú tájékozódáshoz, kutatáshoz. A külföldi adatbázisok közül a New York Art Resources Consortium honlapját említeném. A konzorcium három neves new yorki múzeumi könyvtár: a Frick Art Reference Library, a Brooklyn Museum könyvtárának és a Museum of Modern Art könyvtárának közös vállalkozása. A honlapon felsorolják az összes fontos művészeti adatbázist, amely a három könyvtár valamelyikében elérhető. Maguk az adatbázisok csak a helyszínen tanulmányozhatóak, ám ha valaki művészeti témában szeretne kutatni, tájékozódni, ezek szinte megkerülhetetlen források, és itt egy helyen találjuk őket felsorolva. A hazai honlapok közül például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtárának honlapján találhatunk ilyen adatbázis-gyűjteményt, amelyben nem csak helyben elérhető, hanem bárhonnan tanulmányozható adatbázisokat is felsorolnak.



Lássunk néhány konkrét adatbázist. Nemzetközi viszonylatban megemlíthető a World Wide Arts Resources/Absolute Arts, amely egyfajta virtuális galéria, találkozási pont kortárs művészek és műgyűjtők között, ahova az alkotók feltölthetik műveiket és egyéb információkat magukról. A honlap információi számtalan szempont (pl. művész neve, műalkotás típusa, ár, stb.) kereshető, így nagyon sokféle témájú kutatás kiindulópontja lehet.

A magyar művészeti témájú online adatbázisok közül elsőként meg kell említeni az Artportalt, amely több is mint egy adatbázis, hiszen cikkeket, tanulmányokat és programismertetőket is publikálnak. A honlap Lexikon menüpontjában azonban magyar és külföldi művészekre, művészettörténészekre, műgyűjtőkre, fogalmakra, irányzatokra, kiállítóhelyekre is kereshetünk. A kortárs alkotókon túl külön pontban kereshetőek a klasszikus művészek is. Figyelemre méltó vállalkozás a SOMMA, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár gondozásában lévő művészeti adatbázis, amelyet a könyvtár az állományában lévő időszaki kiadványokból épít. Tájékozódásra nagyon hasznos, bár sajnos maguk a cikkek nem olvashatóak online.

A kortárs magyar képzőművészetről való tájékozódásban nagyon fontos információforrás a Fiatal Magyar Képzőművészek Stúdiója is, ahol a Tagok menüpontban böngészhetőek a művészek, valamint az egyesület saját kiállítóhelyének, a Stúdió Galériának a kiállításairól is találunk információkat. Speciális területet képvisel, de témám szempontjából nagyon fontos az Artpool Művészetkutató Központ honlapja is. A Központ többek között a 60-as, 70-es és 80-as évek nem hivatalos magyar művészetének kutatásával foglalkozik, és weboldalukon a kutatott témákhoz kapcsolódó gyűjteményeik jelentős része online is tanulmányozható.

A harmadik forrástípus a személyes honlapok, Facebook- vagy Instagram-profilok. Nagyon sok kortárs művész használja ezeket a csatornákat a közönség megszólítására. Sokan vezetnek blogot is. Ezek a weboldalak már interaktívak is lehetnek, azaz lehetőségünk nyílhat a hozzászólásra, a művész megszólítására is. Kialakulhat a követők köre, amely több rétegből is állhat: az aktív követőkből, akik gyakran szólnak hozzá egy blogbejegyzéshez vagy poszthoz, ők tekinthetők ezen online műtermek rendszeres látogatóinak. De persze sokan lehetnek, akik „csak” passzívan követik az információkat. A találkozás így immár nem személyes, hanem virtuális, ugyanakkor ki is tágulhat a látogatók köre mind időben, mind földrajzilag. Ha személyes kedvenceimet kellene említenem – a válogatás hangsúlyozottan szubjektív! –, akkor néhány grafikust, illusztrátort tudnék mondani: a külföldi művészek közül a francia Édith Carront, aki a honlapján kívül az Instagramon és a Twitteren is aktív, a magyar alkotók közül pedig Pásztohy Panka és Agócs Írisz blogját említeném, akiknek csodás grafikáit online is megtekinthetjük.

Képek forrása: New York Art Resources Consortium, Artportal, SOMMA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése