keresés

2016. április 22., péntek

Közgyűjteményi Könyvtár HUNGARICA rendszer - Egyetemi jegyzőkönyvek

Alapadatok a gyűjteményről:

Közgyűjteményi Könyvtár HUNGARICA rendszer - Egyetemi jegyzőkönyvek (http://library.hungaricana.hu/hu/collection/egyetemi_jegyzokonyvek)

A rendszer a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott közgyűjteményi digitalizálásokat és azok eredményeit hivatott bemutatni. A honlap információt ad a pályázatokról és azok eredményeiről, valamint magukat az elkészült adatbázisokat is bemutatja. Az általam vizsgált egyetemi jegyzőkönyveket bemutató anyag a levéltári iratok fül alatt található.

Könyv-és dokumentumtár fül alatt található. (http://library.hungaricana.hu/hu/)


Információszolgáltatás 

Egyetem szerint bontásban láthatjuk először a levéltári anyagokat, de a mélyebb és gyorsabb keresést szolgálja az egyszerű szövegszavas keresőfelület, melyet az egyetemi bontás felett találunk. Ha rákattintunk egy egyetem nevére lebontja nekünk karok és tanácsok szerint, időrendi sorrendben. Egy kiválasztott karra kattintva annak teljes anyagában lehet keresni, viszont ez elég körülményes abban az esetben, ha konkrét dologra vagyunk kíváncsiak. Az egyszerű szövegszavas kereső segíthet ilyen helyzetben, mellyel könnyedén megtalálhatjuk a minket érdeklő anyagokat.



Navigáció/struktúra/webdesign
 
A felület egyszerű, designja szintén. Struktúra tekintetében az egyetemek sorrendjét a betűrend határozza meg. Az egyetemen belül a karok és tanácsok sorrendjét általában a betűrend és az időrend határozza meg. Néhány egyetem esetében a tanácsülések nem az egyetemi karok között helyezkednek el, hanem a felsorolás elején vagy végén.
Az egyes levéltári iratok nézete változtatható, emellett lehetőség van az egyes oldalak nézetéről egy kattintással átváltani a tartalomra. A levelek könnyebb olvasása érdekében lehetőség van őket egy felületen látni a képernyő kettéosztásával. Az egyes iratokat maximálisan 300%-ig lehet felnagyítani. lehetőség van a szöveget négy irányba fordítani. Maximum 25 oldal lementésére van lehetőség, de azok nem feltétlenül kell, hogy egymás mellettiek legyenek.
Az oldal úgy gondolom, összességében mindenki számára egyszerűen és könnyen használható, talán az elkészítésekor is ez a volt a fő koncepció.




Kínált formátumok

Egy-egy jegyzőkönyv, vagy levél letölthető pdf formátumban, más alternatíva a letöltésre nem választható. Ezt egy jó megoldásnak gondolom, jobb minőséget lehet elérni vele és szebben nagyítható, mint például a jpg formátum.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Betűrend nem állapítható meg, mint sorrendképző erő, ugyanis ez sérül több helyen is, ehelyett inkább év szerint besorolásról beszélhetünk. Az egyes alfejezeten belül is inkább az év szerint sorrend a meghatározó. Egyetem neve, jegyzőkönyv típusa, évszám.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Nincsen web 2.0-ás aktivitás. Fő oldala a Hungarica rendelkezik Facebook oldallal. Havonta átlagosan 4-5 posztot készítenek, melyek többnyire a gyűjtemény alakulásával foglalkoznak, illetve játékeredményeket jelenítenek meg. Lájkolóinak száma 2586. A Hungarica oldalra lehet regisztrálni, de aloldalaira külön nem.

Közösségimédia-kompatibilitás

Egyedi, saját URL-el rendelkezik, de Facebook gomb nincsen, magát az URL-t kell másolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése