keresés

2016. április 17., vasárnap

Széchenyi István Egyetem E-tananyag + Szakdolgozat + Disszertációk

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: Széchenyi István Egyetem - Győr
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://lib.sze.hu/kezdolap
A Széchenyi István Egyetem E-dokumentumtárában elérhető gyűjtemények: E-tananyagok, PhD szakdolgozatok és szakdolgozatok. Ezeknek csak egy része érhető el nyilvánosan. A feltöltött anyagok nagy része, csak az ott tanuló vagy dolgozók számára érhető el.
Létrehozás dátuma:
http://etananyag.szerep.sze.hu/jadox/portal/
Nincs pontos dátum, de 2016. március 16.-án már működött.
http://szakdolgozat.szerep.sze.hu/jadox/portal/
Nincs pontos dátum, de 2016. március 16.-án már működött.
http://phd.szerep.sze.hu/jadox/portal/
Nincs pontos dátum, de 2014. július 7.-én már működött.
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár (SZE-EK) munkatársai.
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: Széchenyi István Egyetem http://lib.sze.hu/ és itt az E-dokumentumtár.
Egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése):
Monguz Kft http://qulto.eu/hu

Gyűjtemény nyitólap



Információszolgáltatás
Mind a három gyűjteményről találhatunk egy rövid leírást a kezdőoldalon. Mivel viszonylag újak a gyűjtemények így történetük még nem nagyon van. Az általános leírásból viszont megtudhatjuk, hogy a Széchenyi István Egyetem a repozitórium tulajdonosa, amit az adatbázist pedig a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár munkatársai végzik. A szerzői jogokról röviden, de érhetően írnak, a doktori disszertációkról szóló kormányrendelethez pedig linket is biztosítanak. A súgóban a navigációról és a keresés fortélyairól találhatunk segítséget.


Keresési felület

Navigáció/struktúra/webdesign
Hogyan jelenik meg, kapcsolódik (oda-vissza linkek, közös felületek, menük):
Az egyetem honlapja a sze.hu, a gyűjtemények aldoménokon találhatók. Bármelyeik repozitóriumot megnyitva a kezdőoldal fogad bennünket, ahol röviden írnak mindhárom a gyűjteményekről. A menüelemek vízszintesen egy sorban helyezkednek el: Kezdőoldal, Keresés, Böngészés, Gyűjtemények, Hírek, Vendégkönyv, Súgó sorrendben. A keresést az összetett keresésben lehet tovább finomítani pl.: cím, nyelv, belső konzulens neve, szerző neve stb.

Kínált formátumok
Az dokumentumok kizárólag PDF formátumban tölthetők le.

Tételek listázása

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A metaadatolás egységes. A következő adatok vannak feltüntetve  dokumentumoknál: Szerző neve, jelleg, terjedelem, év, kiadás helye, kiadó, nyelv, szabad tárgyszó, tanszék, kar, egyetem, témavezető neve, dokumentumtípus, DOI, hozzáférés, dokumentum állapota, rekord állapota és tevékenység. A metadatoknál a dokumentum első oldaláról egy előnézeti kép is található.

Tétel+adatok

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Hírlevél és RSS nincs az újonnan felkerülő anyagokról, viszont két kattintással megosztható bármelyik dokumentum szinte bármelyik közösségi oldalon. A repozitóriumba lehet regisztrálni, de nem egyetemi polgárként túl sok előnyhöz nem juttat. Kommentelési lehetőség és közösségi közreműködés nincs.

Közösségimédia-kompatibilitás
A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, amelynek megosztását a beépített megosztási lehetőségek segítik. A gyűjteményeknek nincs külön Faceboook oldala, de az egyetem rendelkezik saját Facebook oldallal, amit több mint 13 ezren követnek. A magábafoglaló intézmény elég aktív, mert szinte minden munkanap megoszt valamit, de a saját repozitórumukat nem reklámozzák rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése