keresés

2016. május 2., hétfő

Békés Megyei Elektronikus Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről:

  • Megnevezés: Békés Megyei Elektronikus Könyvtár
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: ek.bmk.hu
  • A gyűjtemény rövid leírása: Békés megye könyvtárainak közös elektronikus könyvtára, melyben a megyéhez valamilyen formában köthető dokumentumokat tesz közzé a megyei könyvtár.
  • Létrehozás dátuma: v1.0: 2003 körül, v2.0: 2008-2013
  • Tulajdonos: Békés Megyei Könyvtár
  • A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: konyvtar.bmk.hu oldalon a Szolgáltatások almenüből közvetlen link.
  • Fejlesztő megnevezése: Monguz Kft.


Információszolgáltatás:

A gyűjtemény rendelkezik egy tájékoztató oldallal, ahol rövid ismertetőt lehet olvasni a céljairól, létrehozásáról, hozzá kapcsolható nyertes pályázatokról. Az Impresszum, az Adatvédelmi nyilatkozat és a Kapcsolatok sajnos üresek. A digitalizálási munkáról nincs szó sehol. A webes rendszer a standard Jadox, melyet a Monguz fejlesztett, ám mára már elöregedett, korszerűtlen. A Böngészés menüpont alatti listában olvasható a szolgáltatott anyagok típusa, melyek lehetnek folyóiratok (ebben a napilapokat is benne foglalják), szövegek, képek, multimédia és füzetszám (ez utóbbi megegyezik a folyóiratokkal csupán fejlesztői hibaként itt maradt). Sajnos az aprónyomtatványok feltöltése után a túl sok tételsor nagyon rontja a böngészés módját. A témánkénti bontásban lehetőség volna több dokumentum szerepeltetésére, de mivel mindennek más az elnevezése, ezért külön sorba kerülnek. A főoldalon a legutolsó négy feltöltött dokumentum szerepel, más formában hír nem készül a szolgáltatáshoz. RSS ikon ugyan feltűnik a gyűjtemények menüpont alatt, de funkciójáról nincs érdemi információ. A magábafoglaló honlapon sem esik szó ennek a gyűjteménynek a fejlesztéséről. A Monguz részéről van ígéret egy nagyobb fejlesztésre, amit még 2016 első felére terveztek. Eddig sajnos ebből nem valósult meg semmi.

Navigáció/struktúra/webdesign:

Az elektronikus könyvtár jelenlegi arculata akkor készült, amikor a könyvtáré még tervezés alatt állt. Emiatt kicsit elüt a BMK más felületeitől. A megyei könyvtár weboldaláról vezet egy link az e-könyvtár oldalára. Természetesen visszafelé is létezik a hivatkozás, de kissé elrejtve a láblécbe. A gyűjtemény domaineve aloldala a bmk.hu-nak, mely egy tervezett közös site a Békés megyében működő könyvtáraknak. Az intézmény szolgáltat még helyismereti wiki-t, ami egy másik aldomainen üzemel. 



Az ek.bmk.hu navigációs rendszere egyszerű, könnyen használható. A keresés az nem ennyire egyértelmű, azt tanulni kell. Feltételezem, ezért is tették bele a programozók a böngészés lehetőségét. A webopacokban itt is a megszokott csonkolások és helyettesítő karakterek működnek. Az oldal rendelkezik egy rövid súgóval, mely ismerteti a menüpontokat. Ezt is érdemes lenne frissíteni, főleg az ott példának felhozott, mára már retronak számító böngészőverziók miatt. 


A gyűjteményt két részre lehet osztani, az egyik a Békés Megyei Könyvtár kollekcióját tartalmazza, a másik a dobozi Nagyközségi Könyvtár gyűjteményéhez vezet.

A menürendszer egyszerű, a főoldal rögtön a Kereső főoldala is egyben, mellette található a Böngészés, a Gyűjtemények, Vendégkönyv, Súgó és Tájékoztató oldal menüpontok. A kereső három feltétel összekapcsolását teszi lehetővé, melyek között logikai operátorokkal létesíthetünk kapcsolatot. A három sorba bevitt adatok tipizálhatók, nem csak cím és szerző áll rendelkezésünkre. Itt lehet állítani továbbá a tematikus keresést. A rendszer egy egységes metaadatrendszert használ és kényszerít a különböző dokumentumtípusokra. Ennek az előnye, hogy tárgyszavazás alapján is lehet keresni. Hátránya a feltöltéskor mutatkozik meg. Cédulaformátumú megjelenítés nincs. Az adott tétel baloldalon lévő előnézeti képe mellett jobb oldalon láthatóak a hozzátartozó metaadatok. Az előnézeti kép alatt lehetőség van az adatlap kinyomtatására és a dokumentum letöltésére. Itt találhatók a közösségi oldalakhoz tartozó vezérlő ikonok, valamint az adatlaphoz tartozó url. Metaadatoknál többek között típus, közreműködő, nyelv, őrzőhely, rövid ismertető menőket találhatunk a tárgyszavak mellett.

Kínált formátumok:

A használható formátumok külön nincsenek feltüntetve, az adott tételnél derül ki, hogy micsoda. A többsége a feltöltött anyagoknak .pdf, de előfordul még .xml (még az első verziós rendszerből), .jpg, a képeknek. A pdf-ek fele korrektúrázott kétrétegű, másik fele csupán ORCrezett és kétrétegű.

Közösségimédia-kompatibilitás:

  • A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t?: Igen
  • Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal: Igen
  • Az intézmény Facebook oldala, 1351 kedvelő, 30db poszt átlagosan egy hónapban.
  • Megjelennek-e a gyűjtemény tételei megosztásaik alapjaként?: Nem
Összefoglalva elmondható, hogy a jadox keretrendszer javításra szorul, nem csak a Békés Megyei Könyvtárban, hanem, mint megnéztem, máshol is az országban. Minden Jadox alapú szolgáltatásnál ugyanazon hibák jelennek meg a használat során. Remélhetőleg lesz majd pályázati forrás a továbbfejlesztésre, javításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése